Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #69 zeszła do 5,5°Blg i została zakegowana z 70g cukru (1 keg) i 3 butelki pet po 1,5 litra (po 8 g cukru).

Niestety nie mam czasu warzyć - może uda się w niedzielę rano. Cały czas jestem w rozjazdach, a jeszcze wisi nade mną praca do napisania ;(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 71 Kawowy porter

Styl: Robust porter

 

OG zakładane ok. 14°Blg

FG zakładane ok. 4°Blg

Szacowane IBU 40

Barwa 25 SRM

Wielkość warki ok. 19 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 2,26 kg

Monachijski - 1,6 kg

Płatki owsiane - 0,8 kg

Biscuit - 240 g

Carafa III - 170 g

Jęczmień palony - 120 g

 

Zacieranie:

60 min - 66-67°C

->78°C

 

Chmielenie:

30 g - Agnus - 10 % - 60 min

33 g - Cascade - 6 % - 5 min

90 g - Brasiliana Oro Rosso - 5 min

 

Drożdże:

Scottisch Ale - gęstwa

 

Korzystałem z przepisu Bimbelta na Robust Coffee Porter - dzięki!

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 72 Bursztynowe

Styl: American Amber Ale

 

OG zakładane ok. 12,7°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 45

Barwa 15 SRM

Wielkość warki ok. 38 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6 kg

Monachijski - 0,97 kg

Kamelowy 30 - 0,68 kg

Karmelowy 200 - 360 g

Żytni karmelowy - 300 g

Zakwaszający - 200 g

Specjal B - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 66-67°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Magnum - 14,5 % - 60 min

20 g - Vic Secret - 15,7 % - 30 min

40 g - Citra - 14,4% - 15 min

 

Drożdże:

Scottisch Ale - gęstwa

US-05 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #71 przelana na cichą, odfermentowanie około 3,5°Blg. Łukasz, czeka na Ciebie słoik gęstwy.

Wiem wiem i będzie to jedna z moich ostatnich warek, przynajmniej na razie niestety....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 73 ABW

Styl: American Barelywine

 

OG zakładane ok. 25°Blg

FG zakładane ok. 7,5°Blg

Szacowane IBU 110

Barwa 12 SRM

Wielkość warki ok. 20 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 6,1 kg

Wiedeński - 2,5 kg

Płatki jęczmienne - 1 kg

Amber - 1 kg

 

Zacieranie:

60 min - 66-67°C

 

Chmielenie:

25 g - Magnum - 14,5 % - 90 min

25 g - Vic Secret - 15,7 % - 30 min

25 g - Citra - 14,4% - 30 min

25 g - Vic Secret - 15,7 % - 15 min

25 g - Citra - 14,4% - 15 min

 

Drożdże:

Scottisch Ale - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 74 Kolsch

Styl: Kolsch

 

OG zakładane ok. 12,2°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 23

Barwa 3,7 SRM

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pilzneński - 4 kg

Płatki żytnie - 400 g

Wiedeński - 250 g

 

Zacieranie:

40 min - 62°C

20 min - 69°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Perle - 5,5 % - 60 min

20 g - Perle - 5,5% - 15 min

20 g - Lubelski select - 4,5% - 15 min

 

Drożdże:

Wyeast Kolsch - dzięki WiHura

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #73 przelana do szkła na cichą. Odfermentowanie zadziwiająco niskie -5,5°Blg więc wychodzi 11,3% alkoholu. W smaku obiecujące.

Poza tym z wyprawy do Czech (niestety bardzo krótkiej) przywiozłem sobie takie szkło jak poniżej. Bardzo fajne, się mi podoba.

sklenice-ipa2.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka # 75 American Pale Ale

Styl: American Pale Ale

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3,2°Blg

Szacowane IBU 45

Barwa 6,3 SRM

Wielkość warki ok. 38 l

 

Zasyp:

Pale Ale- 7,5 kg

Karmelowy 30 - 0,75 kg

Carapils - 250 g

Caraamber - 150 g

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

45 g - C/T/Z - 15,9 % - 60 min

20 g - Centennial - 10 % - 0 min

40 g - Vic Secret - 15,7 % - 0 min

40 g - Citra - 14,4% - 0 min

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 76 Iunga SH

Styl: brak

 

OG zakładane ok. 12°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 32

Barwa 3,4 SRM

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pilzneński- 5 kg

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Chmielenie:

25 g - Iunga - 10 % - 60 min

45 g - Iunga - 10 % - 5 min

 

Drożdże:

Wyeast Kolsch - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.