Skocz do zawartości

Czerwone OKO


Rekomendowane odpowiedzi

Wczorajsza warka to najdłuższa warka w mojej historii. Ze względu na powolna filtrację i inne obowiązki domowe - zacząłem o 6.30 - schłodzone piwo zlewałem do fermentora około 18.00. Ostatecznie otrzymałem 21,5 litra o gęstości 24,8°Blg. Dodałem 500 ml gęstwy ajriszów, które ochoczo zabrały się do pracy - dzisiaj rano już była ładna piana.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #62 zabutelkowana z 120 g cukru. Wyszło 42 butelki, planowane nagazowanie 2,3. Skończyło fermentować lekko poniżej 3°Blg.

Warka #63 wstawiona do zimnego na klarowanie. Gęstość około 2,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 65 Amerykańska pszenica

Styl: American Wheat

 

OG zakładane ok. 12,5°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 24

Barwa 4 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pszeniczny - 2,5 kg

Pale Ale - 1,4 kg

Pilzneński - 1,2 kg

Monachijski - 450 g

Carapils - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

14 g - Perle - 5,5% - 60 min

14 g - Cascade - 7% - 60 min

14 g - Perle - 5,5% - 15 min

14 g - Cascade - 7% - 15 min

14 g - Perle - 5,5% - 0 min

14 g - Cascade - 7% - 0 min

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze względu na zasyp - zacierane w garze i filtrowane w lodówce.

 

Warka # 66 RIS

Styl: Russian Imperial Stout

 

OG zakładane ok. 23°Blg

FG zakładane ok. 5,5°Blg

Szacowane IBU 86

Barwa 44 EBC

Wielkość warki ok. 22 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 9 kg

Amber - 1,35 kg

Karmelowy ciemny - 350 g

Jęczmień palony - 350 g

 

Zacieranie:

60 min - 66°C

->78°C

 

Gotowanie - 2 godziny

 

Chmielenie:

45 g - CTZ - 15,9% - 90 min

35 g - Centennial - 10% - 30 min

35 g - Centennial - 10% - 15 min

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Edytowane przez Fidel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znowu lekki problemy z filtracją - znaczy jednostajna ale powolna. W związku z tym brzeczka dłużej się gotowała i mocno się zredukowała - w garze po chłodzeniu było lekko ponad 20 litrów. Zrobiłem whirpoola, odczekałem z 30 minut i zlewam. Po zlaniu około 17 litrów w garze zamiast zwyczajowego czubka górki chmielin i osadów, coś co przypominało chmurki cumulusy. Więc przestałem zlewać i do zdezynfekowanego słoika zlałem 5 litrów tych osadów. Poszły do lodówki i może osiądą. W fermentorze mam 17 litrów (czyli 5 za mało) ale o gęstości 27,8°Blg - refraktometr pokazał prawie 29*Brix. Już chłodzę wodę do rozcieńczenia bo mi droższe nie pociągną tak gęstej brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 67 American Pale Ale

Styl: American Pale Ale

 

OG zakładane ok. 13°Blg

FG zakładane ok. 3,5°Blg

Szacowane IBU 45

Barwa 10 EBC

Wielkość warki ok. 25 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 4,5 kg

Monachijski - 450 g

Karmelowy 100 EBC - 300 g

Karmelowy 80 EBC - 300 g

Karmelowy 30 EBC - 300 g

Zakwaszający - 200 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Magnum - 14,5 % - 90 min

22 g - VIC secret - 15,7 % - 15 min

28 g - VIC secret - 10% - 0 min

 

Drożdże:

US-05 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tak zwanym międzyczasie przelałem warkę #64 na cichą - do szkła. Wczoraj dodałem też do niej resztę laktozy - razem poszło 1 kg. Jeśli ktoś będzie w przyszłości warzyć clona Creme Brulee niech uważa z kardamonem. 1 łyżeczka na 22 litry masakrycznie zdominowała piwo. Ale z czasem jej przejdzie.

Zmierzyłem też gęstość warki #65 - 3°Blg więc niedługo pójdzie do zimnego i w butelki. Filtracja dzisiejszej warki to bajka! Jak dobrze pójdzie to razem z chłodzeniem - bo mam już większość posprzątane - będzie 4,5 h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wanilia - 3 laski

Jakaś podpowiedź? ;) Szykuję się do milk stoutu, tyle że klasycznego i zastanawiam się czy, ile i kiedy tę wanilię dodać. 3 laski to ilość poparta jakimiś doświadczeniami, czy na chybił - wrzucił? ;) Wszystko do gotowania, czy na cichą? Proszę o więcej szczegółów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wanilia była dodana do gotowanie. Nie specjalnie ją czuję, ale próbowałem piwo tylko przy przelewaniu, zresztą kardamon wszystko zagłuszył. Ilości wzięte z klona na którego się powoływałem przy warzeniu.

Efekty za 6-12 miesięcy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wanilia była dodana do gotowanie. Nie specjalnie ją czuję, ale próbowałem piwo tylko przy przelewaniu, zresztą kardamon wszystko zagłuszył. Ilości wzięte z klona na którego się powoływałem przy warzeniu.

Efekty za 6-12 miesięcy.

No tak. 24,5 stopnia swoje musi odleżeć ;) Wanilia pewnie też wyjdzie za jakiś czas. Ja planuje 12 blg + laktoza także szybciej będzie można coś na temat piwka powiedzieć. Wanilia + lukrecja + laktoza. Cięzkie zadanie, żeby odpowiednio to zgrać i nie otrzymać ulepka, cóż zachciało się asystentki w browarze to teraz mam :D Dzięki za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 68 Szkot

Styl: 80/-

 

OG zakładane ok. 11°Blg

FG zakładane ok. 3,2°Blg

Szacowane IBU 27

Barwa 24 EBC

Wielkość warki ok. 24 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 4,3 kg

Zakwaszający - 200 g

Karmelowy 150 EBC - 180 g

Karmelowy 120 EBC - 150 g

Czekoladowy jasny - 150 g

 

Zacieranie:

60 min - 68°C

->78°C

 

Chmielenie:

20 g - Iunga - 10 % - 90 min

16 g - Iunga - 10 % - 10 min

 

Drożdże:

Scottish Ale - 1,5 litrowy starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.