Fidel Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 No przecież widziałem etę. To takie nawiązanie, u Was będzie po angielsku, prawa autorskie Szwagrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Moja wersja systemu "trójczęściowego rozstawnego" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Ostatecznie otrzymałem 42 litry o gęstości 11,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Warka # 80 "Jesienna Deprecha" Styl: Farmhouse Ale OG zakładane ok. 14,7°Blg FG zakładane ok. 3,4 °Blg Szacowane IBU 55 Barwa 5 SRM Wielkość warki ok. 42 l Zasyp: Pilzneński - 5,8 kg Monachijski - 1,1 kg Wiedeński - 1,1 kg Pszeniczny - 1 kg Cukier - 0,8 kg Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 40 g - Chinook - 11% - 90 min 40 g - Citra - 14,4% - 15 min 40 g - Cenntenial - 10% - 10 min 80 g - Cascade - 7% - 5 min Drożdże: FM odkrycie sezonu od Raczka - dzięki Edytowane 16 Października 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Wyszło 43 litry o gęstości 13,7°Blg, ale zapomniałem dodać cukru. Dodam jak się drożdże rozbujają. Drożdże zadałem do brzeczki o temperaturze 17°C, w pomieszczeniu 21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Warka #79 zakegowana 2x po 40 g cukru i dodatkowo 12 butelek po 0,5 litra. Jutro american pale ale. Znowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Warka # 81 "A hard night's day" Styl: APA OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 3,5 °Blg Szacowane IBU 62 Barwa 11 SRM Wielkość warki ok. 42 l Zasyp: Pilzneński - 4,7 kg Monachijski - 3,4 kg Karmelowy 30 L - 600 g Wiedeński - 500 g Carapils - 400 g Karmelowy 40 L - 363 g Karmelowy 60 L - 347 g Zacieranie: 60 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 50 g - Cascade - 7 % - 60 min 30 g - Wiliamette - 5,5% - 60 min 60 g - Cascade - 7 % - 30 min 30 g - Centennial - 10 % - 10 min 30 g - Cascade - 7 % - 10 min Drożdże: US-05 Gozdawa West Coast gęstwa z warki #79 Edytowane 2 Listopada 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Wyszło 41 litrów o ekstrakcie 15,5°Blg. Rozcieńczę jak wystygnie. Dochładza się na tarasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) Specjalne piwo dosłownie i w przenośni: Warka # 82 "The Skinchanger" Styl: Spiced Ale OG zakładane ok. 17°Blg FG zakładane ok. 4,5 °Blg Szacowane IBU 32 Barwa 26 SRM Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński - 5,9 kg Płatki żytnie - 800 g Karmelowy 75 L - 500 g Special B - 450 g Carapils - 300 g Jęczmień Palony 350 g Zacieranie: 120 min - 69°-64°C ->78°C Chmielenie: 16 g - Chinook - 11 % - 60 min 16 g - Chinook - 11 % - 60 min Przyprawy wszystkie na 15 minut: 4 laski wanilii 2 kawałki cynamonu 90 g obranego imbiru 4 goździki pół łyżeczki gałki muszkatałowej pół łyżeczki kardamonu Drożdże: Fermentum Mobile Irlandzkie Ciemności - starter z mieszadła 2 litry Uwagi: Pierwsze piwo w metodzie no chill, nie mam siły chłodzić, mało spałem. Po ochłodzeniu mam zamiar zlać do innego fermentora znad osadów. Edytowane 14 Listopada 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Ostatecznie wyszło 29 litrów o ekstrakcie 16,1°Blg. Fermentacja w zwykłym fermentorze więc lekki hardcore Edytowane 23 Listopada 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Warka # 83 "Silent at the bottom" Styl: Belgian IPA OG zakładane ok. 15,9°Blg FG zakładane ok. 3,3 °Blg Szacowane IBU 79 Barwa 6 SRM Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pilzneński - 6,9 kg Karmelowy 15 L - 500 g Zacieranie: 70 min - 65°C ->78°C Chmielenie: 16 g - Magnum - 14,5 % - 90 min 16 g - Chinook - 11 % - 90 min 28 g - Chinook - 11 % - 15 min 28 g - Simcoe - 12,9 % - 15 min 28 g - Centennial - 10 % - 15 min Drożdże: Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Ostatecznie wyszło 24 litry o założonej gęstości 15,9°Blg. Po chłodzeniu zebrało się prawie 3 litry zimnych osadów. Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze o 16°C. W pomieszczeniu temperatura 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 W niedzielę zabutelkowałem jeden z fermentorów z warką #80. Zapowiada się naprawdę nieźle. Wyszło 43 butelki po 0,5 litra z syropem z 122 g cukru. Piwo na drożdżach FM 10 bardzo klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 29 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 Wczoraj zakegowałem drugi fermentor z warką #80 z 40 g cukru, dodatkowo 7*0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Dzisiaj zabutelkowałem 1 fermentor warki #81, ten na US-05. Wyszło 46 butelek po 0,5 litra. Do refermentacji syrop z 140 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Warka # 84 "Brown sugar" Styl: Imperial Brown IPA OG zakładane ok. 23°Blg FG zakładane ok. 5,1 °Blg Szacowane IBU 87 Barwa 14 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 7,5 kg Monachijski - 550 g Carabohemian - 440 g Karmelowy Jasny - 440 g Płatki owsiane - 500 g Płatki żytnie - 400 g Zacieranie: 70 min - 66°C ->78°C Chmielenie: 28 g - Magnum - 14,5 % - FWH 28 g - Chinook - 11 % - FWH 28 g - Citra - 14,4 % - 30 min 28 g - Cascade - 6 % - 20 min 28 g - Chinook - 11 % - 15 min 28 g - Cascade - 6 % - 10 min 20 g - Cascade - 6 % - hop stand 15 g - Citra - 13,9 % - hop stand 30 g - Lubelski Select 4,5 % - hop stand Drożdże: US-05 - gęstwa Prawdopodobnie piwo będzie troszkę dziwne a to przez niespodziankę która czekała mnie na w nowym worku ze słodem z Optimy. Zdjęcie w załączeniu. Na worku napisz pilzneński jasny. Kupiłem dwa worki poprzedni był w porządku. Na początku myślałem że komuś się odrobina palonego jęczmienia sypnęła na górę worka. Ale całość tak wygląda. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Nie ważny kolor, będzie ogień!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Jest brązowe a sumie to light RIS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Wystąpiły drobne problemy z filtracją ale dałem rade. Się gotuje. Zmieniłem chmielenie w związku z kolorem. Red to to już na pewno nie będzie. Brown lub ewentualnie jasny czarny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Warka #82 przelana na cichą przy 5°Blg. Kardamon dominuje. Mam nadzieję, że jeszcze zejdzie z 0,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Warka #82 zabutelkowana. 54 butelki po 0,5 litra z syropem z 154 g cukru. Planowane nagazowanie na 2,3. Zeszło do 4,8°Blg. Nawet etykietę zrobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Nawet etykietę zrobiłem jak nie zobacze to normalnie nie uwierzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Czyżby z taśmy izolacyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Mądrale z Torunia Może nie taka ładna jak wasze ale jest! Edytowane 15 Grudnia 2014 przez Fidel Mały 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 No ci powiem ze w tej kwestii to chyba ja najgorszy jestem w regionie. Dobra robota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się