Fidel Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Drożdże zadane do brzeczki w temperaturze 17°C. Napowietrzenie za pomocą mieszadła do farb na wkrętarce (dostałem nową na gwarancji po awarii poprzedniej w trakcie śrutowania ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Warka #84 odfermentowała do 5°Blg. Ma 8,8% alkoholu. W smaku bardzo zachęcająca. Zabutelkowana z syropem z 145 g cukru. Wyszło 59 butelek po 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Wczoraj przelałem warkę #85 na cichą do szkła. Odfermentowanie około 6°Blg czyli plan ratunkowy zadziałał. Dodam do niego płatki dębowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Warka # 90 "Megafantastic" Styl: Belgian India Pale Ale OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 75 Barwa 6,5 SRM Wielkość warki ok. 38 l Zasyp: Pilzneński - 5 kg Płatki pszenne - 3 kg Pilzneński dziwny - 1 kg Karmelowy jasny - 450 g Zacieranie: 60 min - 68°C ->78°C Chmielenie: 40 g - Magnat - 12,5 % - FWH 20 g - Simcoe - 13,2 % - 30 min. 20 g - Chinook - 11 % - 30 min. 20 g - Pacific Jade - 14,8 % - 5 min. 20 g - Citra - 14,4 % - 5 min. 40 g - Simcoe - 13,2 % - 5 min. 40 g - Chinook - 11 % - 5 min. Drożdże: Odkrycie sezonu - gęstwa Miało być White IPA ale po dodaniu 1 kg dziwnego pilzneńskiego kolor jest bursztynowo - miedziany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Za mało odgotowałem i wyszło 40 litrów o ekstrakcie 13,7°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Jeden z fermentorów z warki #88 zakegowany z 50 g cukru, dodatkowo 6 butelek po 0,5 litra z 3 g cukru na butelkę. Z degustacją poczekam tydzień. Został jeszcze drugi fermentor, który pójdzie w butelki. Jutro hardocorowe warzenie, będzie się działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Pilzneński dziwny Padłem :smilies: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Warka # 91 "Sad battery no more" Styl: Russian Imperial Stout OG zakładane ok. 27,5°Blg FG zakładane ok. 6°Blg Szacowane IBU 72 Barwa 43 SRM Wielkość warki ok. 23 l Zasyp: Pilzneński - 7 kg Wędzony Whiskey - 2 kg Płatki owsiane - 1,6 kg Brown - 1 kg Amber - 0,5 kg Crystal - 0,5 kg Palony jęczmień - 200 g Carafa III - 100 g Zacieranie: 60 min - 65°C ->72°C Chmielenie: 55 g - Nothern Brewer - 7,5 % - 60 min. 20 g - Perle - 7 % - 60 min. 25 g - Golding 5 % - 30 min. 35 g - Wiliamette - 5,5 % - 15 min. Dodatki: Cukier Dark Muscovado - 500 g Papryczki Chipotle - 30 g Drożdże: Super High Gravity - gęstwa od Szwagrów - dzięki !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Popatrz tu Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Z wysłodzin robię stouta. Nachmielony na 60 minut 28 g Iungi, na WLP Irish Ale od Szwagrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 No to po robocie RIS chłodzi się na tarasie, wyszło około 25 litrów o gęstości 26,5°Blg, ale to wszystko co było w garze, więc sporo odpadnie na osady. Stout po Risie - 15 litrów o gęstości 10°Blg już zadane gęstwą Ajriszów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Druga część warki #88 zabutelkowana z syropem z 130 g cukru. Łącznie 47 butelek. Warka #85 po leżakowaniu z 25 g płatków moczonych w calvadosie, została zabutelkowana z 100 g cukru - 53 butelki 0,33 i 6 butelek 0,5 l. Zmęczyłem się ... Edytowane 15 Lutego 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Warka #89 zakegowana - 2 kegi z 40 g cukru i dodatkowo 18 butelek po 0,5 l z 3 g na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Warka # 92 "Nothing as it seems"Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 12,5°BlgFG zakładane ok. 3,2°BlgSzacowane IBU 45Barwa 11 SRMWielkość warki ok. 48 lZasyp:Pilzneński - 7,5 kgPłatki pszenne błyskawiczne - 1,8 kgPilzneński dziwny - 700 gZacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie:20 g - Iunga - 10 % FWH 20 g - Perle - 5,5 % FWH 20 g - Chinook 11% - 30 min 30 g - Chinook 11% - 10 min70 g - Amarillo - 9,2 % - 10 min30 g - Simcoe - 13,2 % - 10 min Drożdże:Denny's Favorite 50 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Wyszło 48 litrów o gęstości 12,5°Blg. Edytowane 27 Lutego 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Pilzneński dziwny - 700 g ...tak z ciekawości zapytam, co to za słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Poszukaj przy warce #84 tam napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jeden z fermentorów z warką #90 zakegowany z 40 g cukru. Drugi będę butelkował jutro. Zeszło do 1°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Zabutelkowałem drugi fermentor z #90. Wyszło 39 butelek 0,5 litra z 110 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Warka # 93 "Without you I'm nothing"Styl: American Pale AleOG zakładane ok. 12°BlgFG zakładane ok. 3°BlgSzacowane IBU 33Barwa 7 SRMWielkość warki ok. 38 lZasyp:Pilzneński - 7 kgKarmel 30 EBC - 300 g Karmel 60 EBC - 300 g Karmel 100 EBC - 300 g Zacieranie:60 min - 68°C->78°CChmielenie:20 g - Magnat - 12,5 % - 60 min 50 g - Chinook 11% - 5 min 50 g - Palisade 6,1% - 5 min Drożdże:Denny's Favorite 50 - gęstwa US-05 - gęstwa Edytowane 8 Marca 2015 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 Wyszło 40 litrów o gęstości 13,1°Blg. Rozcieńczę po ochłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Warka #91 przelana na cichą. Odfermentowanie około 6,5°Blg, czyli 11,3% alkoholu. Niestety na razie to czuć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Warka #92 zabutelkowana - 1 fermentor. Wylądowała w butelkach pet. Wyszło 23 litry. Opanujemy z Tatusiem w Święta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Kolejny fermerntor z warki #92 zabutelkowany. 23 litry w butelki pet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Warka #91 zabutelkowana z 112 g cukru, 40 butelek 0,33 litra i 20 butelek 0,5 litra. Odfermentowanie pozostało na około 6,5°Blg czyli ma 11,3% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się