Fidel Opublikowano 23 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Suszyłem przez 90 minut w piekarniku w temperaturze ok. 60°C . Potem wisiał w pieluszce tetrowej w przewiewnym miejscu przez tydzień. Zobaczę jak będzie z druga partią bo uwędziłem prawie 2,5 kg. Reszta poczeka na lepsze czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 (edytowane) Moja metoda to "nocka" /około 10h/w piekarniku przy temp ok 50°C, potem jeszcze 1 dzień leżakowania. Słód przy śrutowaniu nie różni sie od normalnego. Edytowane 23 Lipca 2011 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Trzeba będzie spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Dzisiaj zabutelkowałem warkę # 8. Dokładnie to to co było kiedyś warką # 8. Po drodze kiedyś tam, mierzyłem aktualne Blg i posmakowałem młodego piwa - gorycz naprawdę mocna. Przestraszyłem się trochę i zatarłem 0,5 kg słodu z 0,4 płatków owsianych - pogotowałem trochę i, po ostudzeniu wlałem do piwa. Chciałem złagodzić goryczkę. Blg dodawanego płynu takie samo jak przedtem piwa ok 11°Blg, było tego z 3 litry. Obecnie piwo odfermentowało z 11 do trochę poniżej 4, barwę ma bursztynową ciemną i jest klarowne bo sklarowałem je żelatyną (jak już eksperyment to na całego). Dziś poszło do butelek - wyszło 41 po 0,5 l, w smaku mocno goryczkowate, ze słabą treściwością (takie dość wodniste) i wytrawnym (może od chmielu???) finiszem, w tle wędzoność. Celowałem w mocne nagazowanie dodałem na 21 litrów piwa 165 g cukru. Mam w tym dwa małe pety celem kontroli nagazowania. Zobaczymy co będzie jak się nagazuje. Poza tym mam już ześrutowane słody na pszeniczne - jeszcze w tym tygodniu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Z 11 do 4 i wodniste? Przecież to powinien być wzór treściwości albo słodki ulepek! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Kwestia odczuć , a może połączenia smaków. Na pierwszym planie chmiel i goryczka. Może też mój sposób opisywania nie jest zbyt dobry. Chodzi o to, że piwo ma mało "ciała". To co pozostaje w ustach po wypiciu piwa to goryczka, a nie odczucie pełności. A zapewniam Cię słodkie na pewno nie jest. Zresztą jak się nagazuję to napiszę jak ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Warka # 9 Pszeniczne Zasyp pilzneński 2,5 kg pszeniczny 2,5 kg Zacieranie 44°C - 15' 50°C - 15' 67°C - 30' 72°C - 30' 76°C - 10' Chmielenie: Hallertauer 15 g - 60' Hallertauer 20 g - 30' Hallertauer 10 g - 10' Drożdże WB-06 Jestem w trakcie zacierania. Celuję w 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Po korekcie wodą otrzymałem 24,5 l 12,5°Blg , i dodatkowo to co było w chmielinach - cały czas stoi w słojach i się oddziela. Teraz brzeczka dochodzi to temperatury w której chcę zadać drożdże - czyli ok 15°C . Chcę tym razem fermentować w niskich temperaturach czyli do 18°C . Zobaczymy jaki będzie efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Warka # 9 po 10 dniach fermentacji ma 2,5°Blg, co jak na drożdże wb-06 uważam za przyzwoity wynik. Nie chciałem, żeby znowu mi zżarły do 1°Blg. Dzisiaj eksperyment: Warka # 10 Amerykan Styl: Premium American Lager Zasyp: Pilzneński - 1,8 kg Płatki ryżowe 0,6 kg Zacieranie: 52°C - 15' 62°C - 40' 72°C - 20' 76°C - 5' Gotowanie - 60' Cascade - 15 g - 60' Amarillo - 5 g - 20' Drożdże fermentis W-34/70, gęstwa Obecnie się chłodzi. Otrzymałem ok. 12 l brzeczki o nieznanym Blg - planuję 12,5°Blg , zmierzę jak się ostudzi. Ta warka to eksperyment. Wynegocjowałem z żoną wyjęcie jednej półki z lodówki i będę fermentował w 14 l wiaderku z pokrywką w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Warka # 9 powędrowała do butelek z 190 g cukru. Wyszło 52 butelki po 0,5 l. Odfermetowanie ok. 2°Blg , zawartość alkoholu ok. 5,5%. Smak niestety jak dla mnie wytrawny. Chyba zrezygnuje z eksperymentów z WB-06, za mocno zżerają. Zainwestuje w płynne drożdże. Z drugiej strony, moje poprzednia pszenica na WB-06 zrobiła się dobra jak już jej prawie nie było. Poczekamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 (edytowane) Warka # 11 Trójnogi Pies Styl: Special/Premium/Best Bitter OG zakładane ok. 11,5°Blg FG zakładane ok. 2,5°Blg Szacowane IBU 32 Barwa SRM - 11 Wielkość Warki - 25 l Zasyp: Pale Ale - 4 kg Melanoidowy - 0,5 kg Caramber - 0,4 kg Caramunich typ III - 0,4 kg Zacieranie: 60' w 67°C Chmielenie: EKG - 45 g - 60 min EKG - 25 g - 30 min Drożdże: Wyeast London ESB - starter z paczki Edytowane 9 Września 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 (edytowane) Warka # 12 Złoty Gol Styl: Extra Special/Strong Bitter OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 35 Barwa 12 SRM Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pale Ale - 4,5 kg Crystal 145 EBC - 0,5 kg Cararoma - 0,2 kg Zacieranie: 60' w 66°C Chmielenie: Magnum 10g - 60 min Fuggles 25g - 60 min Brewers Gold 20g - 20 min Cascade 20 g - 10 min Drożdże: London ESB z poprzedniej warki - brzeczka wlana bezpośrednio do fermentora z osadem Edit: za dobra wydajność zmiana planów Edytowane 15 Września 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Otrzymałem 22 litry o gęstości 13°Blg. Dodatkowo jeszcze osadza się to co w chmielinach. Się potem doleje. Zlałem też na cichą warkę # 11. Odfermenowała do 3,5°Blg. Zobaczymy co się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Warka # 11 poszła do butelek z 100 g cukru. Wyszło tego 47 butelek o pojemności 0,5 litra. Zawartość alkoholu 4,3 % końcowe odfermetowanie 3,5°Blg. Niestety mój planowany "cykl produkcyjny" zakłóciła choroba, najpierw moja z której jeszcze całkowicie nie wyszedłem, teraz dzieci ;(. Ale co ma wisieć, nie utonie, postaram się nadrobić w przyszłości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2011 Warka # 10 Amerykan, zabutelkowana z 84 g cukru. Wyszło 24 butelki po 0,5 l. Więcej takich eksperymentów nie będzie - już wolę pety wymieniać. Planuję na jutro klon Sierra Nevada Pale Ale. Dziś ześrutuję jutro zatrę. Potem UrBock - konkurs mnie zainspirował , poza tym lubię wędzone, najbardziej kurczaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2011 Warka # 13 Sierra Nevada Pale Ale Clone Styl: American Pale Ale OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 4°Blg Szacowane IBU 37 Barwa 9,7 SRM Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale - 5 kg Crystal 145 EBC - 0,625 kg Zacieranie: 60' w 67°C Chmielenie: Magnum 10g - 60 min Perle 14g - 30 min Cascade 28g - 10 min Cascade 28g - 5 min Drożdże: London ESB z poprzedniej warki - gęstwa 100 ml Shooter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 (edytowane) Warka #12 odfermentowała do 4,5°Blg i została zabutelkowana z 135 g cukru. Wyszło 43 butelki 0,5 l. Warka #13 została przelana na cicha przy 4°Blg. Takie było zakładane Blg końcowe. Edytowane 22 Października 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Warka # 14 Maszyna Czasu Styl: American India Pale Ale OG zakładane ok. 17°Blg FG zakładane ok. 4,5°Blg Szacowane IBU 65 Barwa 6,5 SRM Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 5 kg Monachijski - 1 kg Wiedeński - 1 kg Carapils - 280 g Zacieranie: 90' w 66°C Chmielenie: Magnum 14g - 60 min Brewers Gold 28 g - 60 min Amarillo 11 g - 40 min Cascade 42 g - 20 min Perle 42 g - 10 min Drożdże: US-05 - 1 paczka uwodniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Niestety dopadły mnie problemy z wydajnością. Zacierałem chyba zbyt gęsto. Otrzymałem 21 l o gęstości 16°Blg. Drożdże już w środku. Biorąc pod uwagę ilość dodanego chmielu - goryczka na poziomie 77 IBU - pewnie nieźle wykręci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Oj wykręci, strach się bać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Ma wykręcać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 No i się wypije, jeszcze się jęzorem mlaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 W dniu dzisiejszym mój browar domowy wzbogacił się o 100 kg słodu pilzneńskiego z Global Malt Bydgoszcz. Nie było żadnych problemów z zakupem, ludzie bardzo mili, no i cena dobra. Tylko worki strasznie ciężkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Dzisiaj warka #13 poszła do 45 butelek 0,5 l razem z 180 g cukru. Odfermentowanie 2,5°Blg, Zapowiada się dobrze, ale spodziewałem się, że będzie jaśniejsza. Za to warka # 12 po 2 tygodniach w butelkach budzi moje mieszane uczucia - coś jakby infekcja, ale na jej gęstwie robiłem #13 - może złapała coś na cichej?? Ale smak dziwny - nie jestem w stanie go określić - niby kwaśny, ale jakby tylko na finiszu, w tle, taki dziwny. Dam jej czas - wylać zawsze zdążę. Warka #14 fermentuje od 6 dni i ma na sobie jakby gęstwę na wierzchu - czy to ta czapa drożdżowa z us-05?? Ale zapach super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 US-05 dłuuugo siedzą na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się