seniorroberto Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 (edytowane) W dniu dzisiejszym mój browar domowy wzbogacił się o 100 kg słodu pilzneńskiego z Global Malt Bydgoszcz. Nie było żadnych problemów z zakupem, ludzie bardzo mili, no i cena dobra. Tylko worki strasznie ciężkie Potwierdzam, zapraszają do zakupów, Zarząd firmy deklaruje przychylność piwowarom domowym , jedyna uciążliwość to sprzedaż na firmę - po prostu nie mają kas fiskalnych (co zrozumiałe)... Edytowane 5 Listopada 2011 przez seniorroberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ze sprzedażą na firmę wiąże się później otrzymanie potwierdzenia salda. Odesłałem im, bo nie chciało mi się dzwonić, ale w rachunkowości nie potwierdza się sald wyzerowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ze sprzedażą na firmę wiąże się później otrzymanie potwierdzenia salda. Odesłałem im, bo nie chciało mi się dzwonić, ale w rachunkowości nie potwierdza się sald wyzerowanych. Jak zatem rozumiem - przy płatności gotówką nie powinno być żadnych dodatkowych formalności?... czy z formą płatności nie ma to związku?... no dobra! straszymy niepotrzebnie kolegów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Jakby jeszcze można było zamówić wysyłkę kurierem to było by super, tak to oferta Global Malt zapewne atrakcyjna, ale dla piwowarów z okolic Bydgoszczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Ja zadzwoniłem do centrali i dostałem nr komórkowy do Pana, który jest szefem magazynu. Z nim przez komórkę umówiłem się na godzinę i przyjechałem swoim turbo lanosem. Ważyli mnie jak tira Wziąłem 100 kg pilzneńskiego i wyniosło mnie to 307 zł, czyli 3,07 za kg - cena rewelacja. Płaciłem gotówką i wziąłem fakturę na firmę kolegi - płatnika VAT. Pan Rafał o którym wspomniałem na początku dał mi swoja wizytówkę i powiedział, że jeśli ktoś z forum piwowarów będzie potrzebował słodu może się zgłaszać do firmy. Mają tez monachijski ciemny, ale 50 kg to dla mnie za dużo - chociaż Pan Rafał powiedział, że mogliby i przepakować na 20 kg. Z ciekawostek to widziałem na ścianie coś chyba w stylu harmonogramu dostaw - były tam wszystkie browary z tych koncernowych tj. Kompania Piwowarska, Żywiec, Łomża, Van Pur, a z mniejszych np. Gontyniec albo Gościszewo? Już nie pamiętam. W każdym razie jak ktoś potrzebuje namiar to można do mnie na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seniorroberto Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 ...Gontyniec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 Płatne było gotówką, a potwierdzenie salda przysłali Generalnie to duperel. Do podpisania i odesłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 10 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2011 Warka # 15 Amerykański Porter Styl: Robust Porter OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 33 Barwa 52 EBC Wielkość warki ok. 22 l Zasyp: Pale Ale- 5 kg Caramunich typ III - 0,25 kg Carafa typ I = 0,25 kg Carafa typ III - 0,125 kg Zacieranie: 60' w 68°C-66°C Chmielenie: 13 g - Nugget 60 min 20 g - Willamette 40 min 14 g - Willamette 20 min Drożdże: US-05 z poprzedniej warki Pryz okazji przelałem warkę # 14 na cichą - odfermentowanie z 16 do 3,5°Blg - całkiem ładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Ostatecznie otrzymałem 23 litry o gęstości ok. 14,5°Blg . Drożdże już jedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Warka #15 odfermentowała do 3,5°Blg - przelałem na cichą. Właśnie piję Sierra Nevada Pale Ale clone - warka # 13 i chyba z piw górnej fermentacji to jest na razie moje ulubione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 20 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 (edytowane) Warka # 16 Amerykańskie Brązowe Styl: American Brown Ale OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 37 Barwa 43 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Pilzneński - 5 kg Pilzneński wędzony - 0,5 kg Crystal 145 - 0,375 kg Caramunich typ III - 0,125 kg Carafa typ I - 0,25 kg Zacieranie: 62°C - 45 min 72°C - 15 min Chmielenie: 40 g - Challenger 60 min 25 g - Challenger 15 min 21 g - EKG 15 min Drożdże: US-05 gęstwa Edytowane 20 Listopada 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Uzyskałem 25l 14°Blg dodałem gęstwę i dziś rano się zdziwiłem bo mi wszystko wylazło z fermentora Może za dużo tej gęstwy??? Około 0,5 l dałem. A co niech se zjedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 100 - 150 ml świeżej by wystarczyło. Podobno co za dużo to też nie zdrowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Lepiej za dużo niż za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) Warka # 14 AIPA została zabutelkowana z 145 g cukru. Zeszło do 3°Blg, więc ma 7% alkoholu. Na razie w smaku nie wykręca choć ma 77 IBU. A tak poza tym to byłem w Auchan w Bydgoszczy i nabyłem droga kupna dubbla i trippla w bardzo dobrej cenie - odpowiednio 12.99 i 13.99 - to taka butelka jak na zdjęciu 750 ml. Niestety Quadrupel kosztował 25.99 a Witte Trapp - czy coś w ten deseń 22.99. Był jeszcze blond też po 12.99. Nie wiem jak w innych auchanach. Edytowane 27 Listopada 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 (edytowane) Warka # 17 Lekki Pils Styl: brak OG zakładane ok. 10,5 - 11°Blg FG zakładane ok. 2°Blg Szacowane IBU 28 Barwa 12 EBC Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Karmelowy samoróbka - 150 g Zacieranie: 62°C - 45 min 72°C - 15 min Chmielenie: 25 g - Marynka 60 min 56 g - Hallertau Hersbrucker -20 min Drożdże: Munich Lager gęstwa- dzięki Andy! edit: musiałem zmienić chmiele bo okazało się, że nie mam lubelskiego - świat się kończy Edytowane 27 Listopada 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Warka # 16 przelana na cichą, odfermentowanie 3,5°Blg z 14°Blg . Planuję zabutelkować warkę # 15 ale nie mam czasu. Może jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Po ponad dwóch tygodniach cichej warka #15 poszła do butelek z 155 g cukru. Odfermentowanie 3,5°Blg czyli 6% alkoholu, niestety ma niepokojący posmak jak warka #12, która ostatecznie wylądowała w porcelanowym muminie, ale mniejszy. Co to może być, nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 Już wiem dlaczego AIPA przyczyniło się do"rewolucji" w piwowarstwie domowym w USA. Moje AIPA na pewno nie jest wzorowe, ale "it rocks!!!" jak by powiedzieli w USA. Ekstremalne piwosmakowe doznania - IBU 77 ale nie wykręca, choć czuć. A w ogóle to: "nasz wirolot choć nie z USA, w górę niesie nam Tytusa" wtajemniczeni wiedza o co camon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Warka # 16 znalazła się w butelkach z 170 g cukru. Wyszło 33 butelki po 0,5 l i 24 butelki po 0,33 l. Końcowe odfermentowanie 3,5 BLG. Śrutuję słody na UrBocka, ale mi się nie chce (śrutować). Edytowane 18 Grudnia 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 (edytowane) Warka # 18 Torque "Dobranoc - powiedział diabeł" Styl: Urbock OG zakładane ok. 17°Blg FG zakładane ok. 4,5°Blg Szacowane IBU 28 Barwa 43 EBC Wielkość warki ok. 26 l Zasyp: Wędzony- 4 kg Monachijski - 2,2 kg Wiedeński - 1 kg Carafa - 200 g Cararoma - 200 g Karmelowy samoróbka - ok. 120 EBC - 200 g Zacieranie: 52°C - 15 min 62°C - 45 min 72°C - 15 min Chmielenie: Magnum 12 g, 15% - 60 min Brewers Gold 12 g, 7,4% - 60 min Spalt 30 g, 6,4% - 15 min Drożdże: Munich Lager gęstwa- dzięki Andy! Edytowane 21 Grudnia 2011 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 Nie było czasu napisać: otrzymałem 26 litrów 17°Blg. Rano zadałem gęstwą Munich Lager, po powrocie z pracy ładnie konsumowały. Na razie zapachów wędzonych brak Ale cierpliwość to cnota, będę czekał. Do zobaczenia w sobotę !!! A w Święta życzę wszystkim spokoju i zdrowia - bo browar sami sobie uwarzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Warka # 19 Grodzisz 2.0 Styl: Grodziskie OG zakładane ok. 9°Blg FG zakładane ok. 2°Blg Szacowane IBU 20 Barwa 14 EBC Wielkość warki ok. 24 l Zasyp: Wędzony- 1,6 kg Pszeniczny - 1,55 kg Karmelowy samoróbka - ok. 120 EBC - 150 g Zacieranie: 62°C - 45 min 72°C - 20 min Chmielenie: Perle 8 g - 8,2% - 60 min Aurora Super Styrian 15g - 5,8% - 60 min Perle 10 g, 8,2% - 15 min Drożdże: Wyeast Koelsh- dzięki Andy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 Mam nadzieję, że drożdże sprawdzą się i kwasa przez nie nie będzie. Jakiego słodu wędzonego używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2011 1 kg to steinbach a 0,55 kg to wędzony przeze mnie drewnem jabłoni. Sprawdzą się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się