Fidel Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Trwają zbrojenia przed nowym sezonem. Doszedł taboret gazowy i gar z nierdzewki 50 litrów. Słabsze piwa będę mógł robić na dwa fermentory z wybiciem ok 45 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 A co na to żona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Na co? Garnek? Jeszcze nie wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Słusznie. Takie rzeczy przedstawia się żonie jako fakt dokonany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Jak dziecko z innej matki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Garnek już uwiadomiony. Zdziwiła sie tylko, że tak szybko kupiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2012 (edytowane) Rozpoczynam sezon piwowarski 2012/2013. Pomimo dokonanych "zbrojeń" pierwsza warka w sezonie na nowym sprzęcie - muszę porządnie rozbujać drożdże. Warka # 35 Styl: E/S/B Bitter OG zakładane ok. 14°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 29 Barwa 19 EBC Wielkość warki ok. 25 l Zasyp: Pale Ale- 5,4 kg Crystal 150 - 230 g Crystal 120 - 230 g Zacieranie 60 min - 66-67°C ->78°C Chmielenie: 21 g - Target - 10,5 % - 60 min 13 g - Perle 8,2 % - 15 min 21 g - EKG 6 % - 15 min Drożdże: Wyeast London III Ale - starter z activatora, po raz pierwszy na mieszadle magnetycznym - Dzięki Shooter edit: za wysoka wydajność, musiałem zmienić parametry Edytowane 17 Września 2012 przez Fidel pawel1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Otrzymałem 25 l, bez odzyskiwania z chmielin, o gęstości 14°Blg. To wynik dłuższego wysładzania bo jednak gotowałem w nowym, większym garze. Wydajność 87% według Brewtarget. Drożdże zadane rano w temperaturze 18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Ja też przesiadłem się na 50l i głowiłem się jak przygotować odpowiednią ilość robaczków na takie wybicie. W końcu zrobiłem pełną warkę 40l, rozlew na 2 fermentatory, połowę (20l) zadałem starterem z płynnych właśnie na rozbujanie a drugą cześć suchymi. Następne warki na gęstwie po płynnych. A jak zamierzasz filtrować 40l warki ? Edytowane 18 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 .A jak zamierzasz filtrować 40l warki ? Wystarczy beczka 40l, wyciąć dziurkę na kranik, wstawić oplot i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Z oplotu właśnie zrezygnowałem, obawiam się, że 8-10 kg zasyp w końcu go zgniecie. Inną kwestią jest czy złoże w 40l beczce (średnica beczki nie jest wiele większa od zwykłego fermentatora), przy takim zasypie, nie będzie zbyt wysokie i podatne na przytkanie filtracji ? Edytowane 18 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukaszpe Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 @Wihura - leszcz007 w tym temacie http://www.piwo.org/topic/7214-jaki-garnek-i-filtrator-do-wiekszego-zasypu/page__hl__%2Bjaki+%2Bgarnek pisze, że oplot spokojnie daje radę z zasypem 14-16kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Faktycznie, być może moje obawy są płonne. Edytowane 18 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 A jak zamierzasz filtrować 40l warki ? Ja używam lodówki turystycznej 32 litry z filtratorem rurkowym. Teoretycznie przy wydajności 87% to do zatarcia 9.1 kg słodu wystarczy "na gęsto" czyli 1:2. Z tego powinno wyjść 40 l o gęstości 14°Blg. Przy gęstościach do 12°Blg to w ogóle nie ma problemu, da rade zatrzeć w lodówce. Co do filtrowania oplotem, to kiedyś myślałem, że jest genialny - do czasu przygody z witem. Zaleta oplotu jest duży stosunek jakości do czasu sporządzenia - żeby zrobić oplot wystarczy 15 minut. Filtr rurkowy wymaga więcej materiałów (droższych!) i więcej czasu na sporządzenie, ale filtrowanie bez porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Filtr rurkowy wymaga więcej materiałów (droższych!) i więcej czasu na sporządzenie, ale filtrowanie bez porównania. Nie wiele droższy. Ja swój zrobiłem za około 30 zł + przejściówka hydrauliczna do przykręcenia kranika 8 zł, z tymże mam dość duży filtrator 30x50cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Nie wiele droższy. Ja swój zrobiłem za około 30 zł + przejściówka hydrauliczna do przykręcenia kranika 8 zł, z tymże mam dość duży filtrator 30x50cm. Ale czasu musiałeś poświęcić więcej na zrobienie swojego filtra? Patrzę przez swój przypadek - ja mam filtr z rurek miedzianych, był dość drogi i wymagał sporo czasu, jeśli chodzi o wykonanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 (edytowane) Fakt oplot jest krócej zrobić. Ja zrobiłem rurkowy z pcv, kwadrans na cięcie, z pół godziny robienie szczelin, najgorsze jest czyszczenie pcv ze szczępek po cięciu szczelin (skrawki są w środku rurki) - nas zczeście żona lubi tego typu prace więc pomogła Ba, nawet wcześniej rozrysowała mi filtrator w programie CAD Edytowane 19 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Fakt oplot jest krócej zrobić. Ja zrobiłem rurkowy z pcv, kwadrans na cięcie, z pół godziny robienie szczelin, najgorsze jest czyszczenie pcv ze szczępek po cięciu szczelin (skrawki są w środku rurki) - nas zczeście żona lubi tego typu prace więc pomogła Ba, nawet wcześniej rozrysowała mi filtrator w programie CAD "Taka żona to skarb" i jeszcze na CAD sie zna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Warka # 36 Styl: English IPA OG zakładane ok. 14,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 56 Barwa 20 EBC Wielkość warki ok. 40 l Zasyp: Pilzneński - 8 kg Crystal 120 - 0,5 kg Biscuit - 0,5 kg Special B - 0,1 kg Zacieranie 60 min - 66-67°C Chmielenie: 40 g - Target - 10,5 % - 60 min 45 g - Northern Brewer - 10% - 60 min 50 g - EKG - 6 % - 15 min 22 g - Wilamette - 5,5% - 5 min Drożdże: Wyeast London III Ale - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Czas na przemyślenia z nowego systemu warzenia. Otrzymałem 40 litrów brzeczki około 14,5°Blg - wydajność 87% więc powtarzalna Wszystko, łącznie ze sprzątaniem, w 6 godzin. Dość długo trwało wysładzanie - 2x12l i 1x10l. Aby osiągnąć 40 litrów, trzeba mieć 50 litów w garze przed gotowaniem. Zacierając 9,1 kg słodów na gęsto - 1:2 stosunek słodu do wody, po spadku temperatury w trakcie przerwy - z 66 na 65, bez mieszania i dolania na koniec około 6 litrów wody osiągnąłem jedynie 70 stopni, ale z filtracją nie było żadnego problemu, wysładzałem wodą 75°C. Hmmm, w sumie roboty niewiele więcej, a mam 40 litrów piwa! Z mniejszymi gęstościami pójdzie, że ho ho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Hmmm, w sumie roboty niewiele więcej, a mam 40 litrów piwa! I oto chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 W dniu dzisiejszym chciałem zabutelkować warkę #35. Zapach i smak niezły, trochę alkoholowy, ale się wygładzi. Niestety odfermentowało do lekko poniżej 5°Blg, a zakładałem 3,5°Blg. Gęstość zmierzyłem dopiero po przelaniu do fermentora z kranikiem, bo ostatnio ciche robię wyłącznie w szkle i tam jest ciężko coś zmierzyć. No i zonk - co robić??? Ostatecznie po długim namyśle, przelałem z powrotem do umytej i zdezynfekowanej butli, i podniosłem temperaturę w pomieszczeniu - dotychczas było ok 18°C, na koniec fermentacji 20. Teraz na kilka dni dam 22°C i zobaczę co się będzie działo. Przy okazji warka #36 poszła na cichą - nie zmierzyłem odfementowania, kilka dni temu było lekko poniżej 5°Blg. Co mnie zastanawia to inny zapach w dwóch fermentorach, w jednym jest ostrzejszy, ale w obu przyjemny. Po obwąchuję gęstwę po obiedzie jak mi się zapachy zmienią. No i tyle w Czerwonym OKU. Od Szisiziego otrzymałem gęstwę American Farmhouse Blend, uwarzę na niej BPA według przepisu Dori z modyfikacjami wynikającymi z zawartości mojego magazynu. Dzięki Sziszi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Warka #35 poszła do 50 butelek z syropem z 135 g cukru - planowane nagazowanie 2,2. Odfermentowało do 4°Blg, niżej raczej nie zejdzie. pawel1975 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Warka # 37 Styl: Hefe-Weizen OG zakładane ok. 12,5°Blg FG zakładane ok. 3,5°Blg Szacowane IBU 17 Barwa 6 EBC Wielkość warki ok. 44 l Zasyp: Pszeniczny - 4 kg Pilzneński - 4 kg Zakwaszający - 0,25 kg Zacieranie 60 min - 66-67°C 30 min - 72°C ->78°C Chmielenie: 30 g - Cascade- 8,6 % - 60 min 20 g - Lubelski 3,8 % - 60 min Drożdże: Starter z gęstwy otrzymanej od Staśka - bardzo dziękuje Przepis Jejskiego poza uproszczonym zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 30 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2012 Nie było czasu napisać - otrzymałem 24 litry w jednym fermentorze i 21,5 w drugim o gęstości trochę ponad 12,5°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się