kaz Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) Witajcie Popełniłem piwo z ekstraktów płynnych. Przed prawdziwym warzeniem trzeba zaznajomić się z technologią Piwo o roboczej nazwie Brown Ale: 2 puchy ekstraktu bursztynowego WES Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 25g Chinook 60' 15g Cascade 30' 20g Lubelski 10' Wyszła brzeczka 12,5°Blg Temperatura fermentacji 17-18°C Fermentacja przebiega prawidłowo już tydzień, wczoraj wieczorem pomiar wykazał 2,5°Blg, piwko klaruje się ładnie. Dziś lub jutro pójdzie na fermentację cichą. Początkowo byłem zaniepokojony, że brzeczka nie fermentuje bo po 8h po dodaniu uwodnionych drożdży w balonie była ciiiiisza. Nawet w tej sprawie dzwoniłem do kolegi erloy żeby zamówić kolejne drożdże Na szczęście wszystko zaczeło fermentować jak trzeba. Drożdże i tak zamówiłem .... Jak myślicie wyjdzie coś z tego ? Jak przystało na Miodosytnię popełniłem również coś na pograniczu miodu pitnego i piwa startowe 33-34°Blg. Jak coś z tego wyjdzie pijalnego dam znać. Planuję również z pomocą kolegi sn_phoenix i w jego browarze zrobić pierwsze piwo ze słodów. Chciałbym żeby to był Dunkelweizen. Proszę o jakieś porady dotyczące zestawu surowców jakie powinienem do takiego piwa zakupić. W tzw. międzyczasie upiekłem na niedzielę kilka chlebków dla rodzinki. Pozdrawiam Michał Edytowane 12 Kwietnia 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 No proszę ... jest czym popić i czym zagryźć pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 ładne chlebki, na zakwasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2011 Tak na zakwasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Powstała kolejna "warka" na 20l Pszeniczne: 2xEkstrakt pszeniczny WES 1,7kg 14g Chinook 60' 25g Lubelski 3' Sawbrew WB-06 12°Blg fermentacja w 17-18°C Jak myślicie wyjdzie coś z tego pijalnego ?? Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Miałem okazję pić piwa na podobnym składzie. Wyjdzie Ci trochę ciemniejsze niż to co mogłeś zobaczyć w na forum, dość pełne w smaku (w obu przypadkach kwestia ekstraktów). Spodziewałbym się również zbyt mocnej goryczki jak na ten styl. (wedle BeerSmitha powyżej 35 IBU) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ups to chyba przesadziłem z chmielem może jednak będzie się dało wypić. Na opakowaniu z chmielem napisane jest: Chinook zaw. alfa-kwasów 11,6% Lubelski zaw. alfa-kwasów 3% Jak wyliczyć goryczkę ?? Druga sprawa to barwa. WES podaje, że barwa tego ekstraktu to 30-90 EBC (spory rozrzut swoją drogą) ale to chyba barwa tego nierozcieńczonego syropu ?? Dałem 18l wody, jaka będzie barwa piwka ?? Kurcze a robienie mniodów było takie proste a tu zachciało się chłopu na starość piwa nawarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Goryczkę można policzyć w programie piwowarskim (za darmo: QBrew, BrewTarget) lub używając jakiegoś kalkulatora online, poszukaj googlem "hop bitterness calculator". Robiłem takie piwko i kolor wyszedł ciemnobursztynowy, tak na oko pod 20EBC. Wprawisz się. Na początku zawsze jest trudno i masę pytań bez odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Wiśta wio łatwo powiedzieć Nie jest łatwo te kalkuratory obsłużyć Wychodzi, że goryczka wychodzi być 21-22 IBU ale pewnie coś źle podstawiłem. Wychodzi na to że będę miał prawie pszenicznego koźlaka. Może jakoś toto będzie się dało wypić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Mnie wychodzi w BS niecałe 22 IBU licząc wg. Tinsetha (warka 20l, gotowanie 25l, 12°Blg) Jak na pszenicę to dużo, ale w "normalnym" piwie to raczej nie jest tak wiele... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) No to nie będzie tak źle. Dobrze byłoby aby goryczka nie przykryła pszenicznego charakteru tego piwa tego piwa ale to okaże się dopiero za jakiś czas. Wypije się bez problemu w końcu nie takie rzeczy piło się już Obiecuję, że od następnych warek będę używał kalkulatorów Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Ja, również witam nowego piwowara z regionu. Chlebek wygląda wyśmienicie, chętnie skorzystam z przepisu no i cennych uwag co do wypieku. A przy okazji zapraszam na piwko. :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Od razu piwowara z konserw na razie robię tylko nic nie warzyłem jeszcze ale to się zmieni oj zmieni ! Pomóc przy wypieku takiego chlebka mogę oczywiście a nawet i zakwasu swego oddam porcję chętnie aby rosło pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Nie bądź taki skromny, widzę że potencjał masz. Jakby co to pisz do mnie albo do Kolomara, o Szymku(choć nie znam człowieka), nie wspominam bo to Twój koleżka. Zakwas mam, gorzej z jego wykorzystaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Myślę, że jakoś dam sobie radę z tym warzeniem jak tylko sprzęt zdobędę. Planuję zrobienie jakiegoś półautomatu na podstawie z KEGa tylko jeszcze muszę takiego KEGa nabyć oraz całą inną masę potrzebnych do tego pierdółek Co do chleba to chętnie pomogę i pokieruję pierwszą produkcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Wczoraj w nocy szykowałem flaszki na kolejne piwko. Macie jakieś sposoby na namówienie kogoś na mycie butelek ?? :cool2: Przy okazji odnalazłem takie cudeńko: Jakby ktoś chciał naklejki to nimi dysponuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Wczoraj w nocy szykowałem flaszki na kolejne piwko. Macie jakieś sposoby na namówienie kogoś na mycie butelek ?? :cool2: Tak, prosta sprawa. Należy mu dać butelki, i poprosić, żeby oddał ładnie wymyte. No, jest jeden haczyk - butelki muszą zawierać jakieś dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 12 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2011 No nie wiem czy to skuteczne bo jak za dużo pełnych będzie to robota ustanie Zabutelkowałem 20 litrów "Brown Ale" dałem do refermentacji jakieś 3,5g cukru trzcinowego na 0,5l piwa. Pszeniczne z ekstraktów WES zlane na cichą pomiar wykazał 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 20 litrów pszenicznego już we flaszkach. Czekam teraz na chwilę czasu wolnego - mojego i Szymona i będzie moje pierwsze zacieranie - Dunkelweizen. Potem jak znajdziemy jeszcze więcej czasu to będzie Pils na dolniakach bo mam w piwniczce do czerwca jakieś 10°C więc powinno się to udać wykonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Wczoraj w nocy zaczęło fermentować 20l Irish Stouta z puchy z dodatkiem glukozy i ekstraktu słodowego Rysuję sobie projekt czegoś w rodzaju kadzi zacierno-warzelnej na bazie KEGa którego niedawno udało mi się w korzystnej cenie nabyć drogą kupna Jak coś konkretnego uda mi się narysować to może ktoć z Szanownych forumowiczów udzieliłby mi fachowej konsultacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 No i słowo stało się ciałem Wczoraj po południu z kolega sn_phoenix w jego browarze powstała moja pierwsza warka z procesem zacierania ! Na początek dunkeweizen: Pszeniczny 2,4kg Monachijski 1,5kg Karmelowy jasny 0,25kg Karmelowy ciemny 0,1kg Czekoladowy 0,05kg do mash out Zacieranie w 15l wody 43°C - 25min 55°C - 5min 62°C - 30min 72°C - 40min Chmielenie Lubelski 25g - 6min Lubelski 3g - 3min Drożdże Wyeast 1010 American Wheat zebrane z poprzedniej warki Szymona No to nie jestem już dziewicą Bardzo dziękuję Szymonie za udostępnienie sprzętu oraz poświęcenie czasu !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Jeśli mogę się wtrącic, a myślę, że tak To małe sprostowanie co do chmielenia lubelski 25g - 60min lubelski 6g - 3min pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Oczywiście masz rację litrówka się wkradła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 5 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 (edytowane) Taki klasyczny dunkelweizen na tych drożdżach nie wyjdzie, ale myślę, że i tak wyjdzie fajne piwo. Fajnie, że zdecydowałeś się prowadzić zapiski. Do tej pory nie udało mi się przekonać Marleny, Szymona, Roberta czy też Łukasza (Srecky, żyjesz? ) do założenia swoich wątków i zapisywania swoich receptur i spostrzeżeń, dlatego duży plus dla Ciebie, za chęć dzielenia się z innymi Edytowane 5 Maja 2011 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Dzięki za plusa Może całkiem klasyczny Dunkelweizen nie wyjdzie ale na pewno będzie smaczny Po 8 dniach fermentacji zlałem Dunkelkweizena na cichą przy 2°Blg - całkiem ładnie drożdżaki popracowały. Zabutelkowałem Irish Stouta z brewkita do refermetacji dałem 7g cukru buraczanego na litr. Wyszło równiutko 40 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się