kaz Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Miejmy nadzieję , że nie będzie zbyt goryczkowe. Próbowałem swoje Barleywine które zdecydowanie mocniej nachmieliłem i jest OK Gorzej, że słodów już nic nie zostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 20 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Tak jak poprzednicy, bardziej martwiłbym się brakiem słodów niż zbyt mocnym nachmieleniem. BĘDZIE DOBRZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Zlałem na cichą Warkę numer 21 - Porter Resztkowy zeszło z 23oBlg na 6,5oBlg w smaku niezłe może troszkę za słodkie jak dla mnie choć może z czasem się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sn_phoenix Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Cześć Michale Proponuje żebyś po jakimś tygodniu przeniósł fermentor z porterem do mieszkania w jakieś 20 stopni na dwa góra trzy dni. Upewnisz sie wtedy że drożdże co miały zjeść to zjadły i przy okazji jeśli jest to pozbędziesz sie diacetylu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 O widzisz Michał Nie gratulowałem na forum sukcesów tak w tej, jak i w poprzednich edycjach http://mazercup.com/mch_results.htm Brawo ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Wystarczy podnieś do 14°C. Po zlaniu na cichą piwko trochę się natleni , drożdże powinny ruszyć jeżeli coś do nich zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Porter zlałem do balona szklanego "pod korek" i przeniosłem do piwnicy gdzie mam 15oC i ... uciekło na spacer przez rurkę do tego nie zmieściła się całość więc stoi jeszcze w 2l flaszeczce do której też dolałem cześć porteru wędrowniczka . Edytowane 26 Marca 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 O widzisz Michał Nie gratulowałem na forum sukcesów tak w tej, jak i w poprzednich edycjach http://mazercup.com/mch_results.htm Brawo ! Jakoś tam nawet nieźle poszło Brakuje jeszcze złota ale na to jest czas w kolejnych edycjach konkursów Sędziom troszkę współczuję, Ponoć w tym roku było kilkaset miodów do oceny. Choć w sumie spróbować tych wszystkich pyszności ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Warka numer 22 - Powiew Wiosny (bezstylowiec a może coś jak Marzen) Zasyp: Monachijski 7 kg Karmelowy 0,3kg Zakwaszający 0,2kg Zacieranie: 52°C - 15 min 62°C - 45 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 120 min Chmielenie: Marynka 25g 9% ak granulat- 60min Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 25g - 60 min Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 10g - 3 min Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 29 litrów brzeczki 13,5°Blg Drożdże Saflager W34/70 gęstwa od kolegi forumowego. Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko Przełomu prawie nie było - ciekawe dlaczego ???? Planowałem to piwo robić na S-23 a okazało się, że owszem mam w zapasach ale S-33 i nijak mi one do koncepcji nie pasują. Niestety po 48h w 11C piwo nie rozpoczęło fermentacji przeniosłem baniak do 16C po kolejnych 8g cisza nadal więc dodałem uwodnione Danstar Notthingam. Kolega uprzedzał, że gęstwa stara wiec ryzyko może być. Nic to mam nadzieję, że nowe drożdże ruszą i piwko wyjdzie pijalne Edytowane 26 Marca 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Wygląda na to, że zaczyna się coś ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Na pewno. Jak dodałeś całą paczkę, to efekty pewnie już widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Oczywiście dałem uwodnioną cała paczuszkę. Dzisiaj rano fermentują jak szalone Przeniosłem do chłodniejszej piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Warka numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager Zasyp: Wiedeński - 4 kg Monachijski - 2 kg Caraamber - 200gr Pszeniczny - 300gr Carared - 200gr Specjal B - 65gr Zakwaszający -100gr Zacieranie: 52°C - 35 min - musiałem wyjść z domu bo chciałem 15min 62°C - 55 min 72°C - 35min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 100min Chmielenie: Marynka 15g 9% ak granulat- 60min Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 50g - 60 min Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 10g - 10 min Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,5°Blg Drożdże Saflager W34/70 gęstwa świeżutka od kolegi sn_phoenix - bardzo dziękuję !! Jeszcze mi o 22:30 do domu przywiózł Drożdze zadałem około północy. Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle. Po ostudzeniu brzeczka była wyjątkowo klarowna. To wpływ tej długiej przerwy białkowej ?? Rano piwko już bardzo ładnie fermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Kolega coś się nie chwali sukcesami http://swietokrzyskie.regiopedia.pl/aktualnosci/miod-z-kielc-nagrodzony-na-mistrzostwach-swiata-miodosytnikow-w-stanach-zjednoczonych-124874 Brawo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ojtam ojtam nie to forum za bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 21 - Porter Resztkowy. Miał ~4oBlg. Poszedł we flaszki z dodatkiem 2,4gr cukru (w syropie) na pół litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Kolega coś się nie chwali sukcesami http://swietokrzyski...oczonych-124874 Brawo Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Dzięki staram się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2012 (edytowane) Zlałem na cichą: - Warka numer 22 - Powiew Wiosny (prawie jak Marcowe ) zeszło do ~4oBlg w smaku całkiem niezłe - Warka numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager zeszło do ~2,7oBlg zapowiada się bardzo dobrze Koniec sezonu lagerowego !! Edytowane 13 Kwietnia 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zabutelkowałem Warkę numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager na cichej nie zmieniło się i zostało na ~2,7oBlg Poszło we flaszki z dodatkiem 5,6g cukru białego na litr. Ma piękny kolor, jest klarowne smak bardzo obiecujący. ZApowiada się bardzo dobre piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zabutelkowałem: - Warkę numer 22 - Powiew Wiosny (prawie jak Marcowe ) zeszło do ~4oBlg więc się nie zmieniło. dałem 6,4gr cukru w syropie na litr. Piękny kolor, słodowy aromat, smaczne. W październiku zobaczymy jak smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Warka numer 24 - Seksowna blondynka w stylu Witbier warka była robiona 29.04 Zasyp: Pilzneński z Gdańska - 3kg Pszeniczny -1kg Płatki pszeniczne - 1,8kg Płatki orkiszowe - 400g Płatki żytnie - 400g Cukier biały - 450g Zacieranie: 52°C - 50 min 64°C - 40 min 72°C - 30min 76°C - mash out 15 min Gotowanie 100min Chmielenie: Cascade 30g 7% ak granulat- 60 min Fuggles 10g 4,5% ak granulat - 10 min Przyprawy (chyba przegiąłęm z ilościami): Iris florentina korzeń 10g - 10min Skórka gorzkiej pomarańczy 36g - 5min Kolendra 20g - 5min Skórka starta 2 świeżych słodkich pomarańczy - 5 min Cynamon 8g - 5min Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 37 litrów brzeczki 12°Blg Drożdże Wyeast Belgian Witbier 3944 gęstwa od kolegi Krzysztof1970 - bardzo dziękuję !! Filtracja poszła dość szybko i bezproblemowo. Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle. Piwko szybko rozpoczęło fermentację bo już po około 3 godzinach. Edytowane 8 Maja 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Na 37 l. wydaje mi się, że ilości skórek pomarańczy i kolendry nie są przesadzone. Cynamonu i tego ostatniego wynalazku nigdy nie stosowałem, to się nie wypowiem, ale wagowo też to wygląda umiarkowanie. Najgorzej, to przesadzić z kolendrą. Dałem kiedyś 20g. na 22-23 l., ale jakiejś "zwykłej" (nie indyjskiej) i piwo było wybitnie kolendrowe, pijalne, ale zupełnie niezbalansowane... Tu powinno być lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Tego cynamonu pewien nie jestem właśnie, bo korzeń fiołkowy na pewno nie będzie dominował. Reszta też wydaje się być w dobrej ilości. Edytowane 8 Maja 2012 przez kaz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Czego używasz do filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się