Skocz do zawartości

Miodosytnia Kielecka warzy piwo !


kaz

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 276
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

  • 3 tygodnie później...

Zlałem na cichą Warkę numer 21 - Porter Resztkowy zeszło z 23oBlg na 6,5oBlg w smaku niezłe może troszkę za słodkie jak dla mnie choć może z czasem się ułoży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć Michale

Proponuje żebyś po jakimś tygodniu przeniósł fermentor z porterem do mieszkania w jakieś 20 stopni na dwa góra trzy dni. Upewnisz sie wtedy że drożdże co miały zjeść to zjadły :) i przy okazji jeśli jest to pozbędziesz sie diacetylu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter zlałem do balona szklanego "pod korek" i przeniosłem do piwnicy gdzie mam 15oC i ... uciekło na spacer przez rurkę do tego nie zmieściła się całość więc stoi jeszcze w 2l flaszeczce do której też dolałem cześć porteru wędrowniczka ;).

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O widzisz Michał :) Nie gratulowałem na forum sukcesów tak w tej, jak i w poprzednich edycjach :):beer:

http://mazercup.com/mch_results.htm

Brawo !

 

Jakoś tam nawet nieźle poszło :) Brakuje jeszcze złota ale na to jest czas w kolejnych edycjach konkursów :)

Sędziom troszkę współczuję, Ponoć w tym roku było kilkaset miodów do oceny. Choć w sumie spróbować tych wszystkich pyszności ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka numer 22 - Powiew Wiosny (bezstylowiec a może coś jak Marzen)

 

Zasyp:

Monachijski 7 kg

Karmelowy 0,3kg

Zakwaszający 0,2kg

 

 

Zacieranie:

52°C - 15 min

62°C - 45 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 120 min

 

Chmielenie:

Marynka 25g 9% ak granulat- 60min

Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 25g - 60 min

Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 10g - 3 min

 

 

Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 29 litrów brzeczki 13,5°Blg

 

Drożdże Saflager W34/70 gęstwa od kolegi forumowego.

Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko

Przełomu prawie nie było - ciekawe dlaczego ????

Planowałem to piwo robić na S-23 a okazało się, że owszem mam w zapasach ale S-33 i nijak mi one do koncepcji nie pasują.

Niestety po 48h w 11C piwo nie rozpoczęło fermentacji :( przeniosłem baniak do 16C po kolejnych 8g cisza nadal więc dodałem uwodnione Danstar Notthingam.

Kolega uprzedzał, że gęstwa stara wiec ryzyko może być. Nic to mam nadzieję, że nowe drożdże ruszą i piwko wyjdzie pijalne :)

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager

 

Zasyp:

Wiedeński - 4 kg

Monachijski - 2 kg

Caraamber - 200gr

Pszeniczny - 300gr

Carared - 200gr

Specjal B - 65gr

Zakwaszający -100gr

 

 

Zacieranie:

52°C - 35 min - musiałem wyjść z domu bo chciałem 15min

62°C - 55 min

72°C - 35min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 100min

 

Chmielenie:

Marynka 15g 9% ak granulat- 60min

Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 50g - 60 min

Halletrau Mittelfruh 4,8% ak 10g - 10 min

 

Chłodzenie do 14°C zajęło około 35 min. Do fermentacji trafiło 34 litry brzeczki 12,5°Blg

 

Drożdże Saflager W34/70 gęstwa świeżutka od kolegi sn_phoenix - bardzo dziękuję !! Jeszcze mi o 22:30 do domu przywiózł :D Drożdze zadałem około północy.

Filtracja poszła bardzo ładnie i szybko

Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle. Po ostudzeniu brzeczka była wyjątkowo klarowna. To wpływ tej długiej przerwy białkowej ??

Rano piwko już bardzo ładnie fermentowało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zlałem na cichą:

- Warka numer 22 - Powiew Wiosny (prawie jak Marcowe ;) ) zeszło do ~4oBlg w smaku całkiem niezłe

- Warka numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager zeszło do ~2,7oBlg zapowiada się bardzo dobrze :)

 

Koniec sezonu lagerowego !!

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zabutelkowałem

Warkę numer 23 - Bursztynowy Walc w stylu Vienna Lager na cichej nie zmieniło się i zostało na ~2,7oBlg Poszło we flaszki z dodatkiem 5,6g cukru białego na litr. Ma piękny kolor, jest klarowne smak bardzo obiecujący. ZApowiada się bardzo dobre piwko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem:

- Warkę numer 22 - Powiew Wiosny (prawie jak Marcowe ;)) zeszło do ~4oBlg więc się nie zmieniło. dałem 6,4gr cukru w syropie na litr. Piękny kolor, słodowy aromat, smaczne. W październiku zobaczymy jak smakuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka numer 24 - Seksowna blondynka w stylu Witbier

warka była robiona 29.04

Zasyp:

Pilzneński z Gdańska - 3kg

Pszeniczny -1kg

Płatki pszeniczne - 1,8kg

Płatki orkiszowe - 400g

Płatki żytnie - 400g

Cukier biały - 450g

 

Zacieranie:

52°C - 50 min

64°C - 40 min

72°C - 30min

76°C - mash out 15 min

Gotowanie 100min

 

Chmielenie:

Cascade 30g 7% ak granulat- 60 min

Fuggles 10g 4,5% ak granulat - 10 min

 

Przyprawy (chyba przegiąłęm z ilościami):

Iris florentina korzeń 10g - 10min

Skórka gorzkiej pomarańczy 36g - 5min

Kolendra 20g - 5min

Skórka starta 2 świeżych słodkich pomarańczy - 5 min

Cynamon 8g - 5min

 

Chłodzenie do 20°C zajęło około 30 min. Do fermentacji trafiło 37 litrów brzeczki 12°Blg

 

Drożdże Wyeast Belgian Witbier 3944 gęstwa od kolegi Krzysztof1970 - bardzo dziękuję !!

Filtracja poszła dość szybko i bezproblemowo.

Przełom był - niezbyt liczne ale za to wielkie farfocle.

Piwko szybko rozpoczęło fermentację bo już po około 3 godzinach.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na 37 l. wydaje mi się, że ilości skórek pomarańczy i kolendry nie są przesadzone. Cynamonu i tego ostatniego wynalazku nigdy nie stosowałem, to się nie wypowiem, ale wagowo też to wygląda umiarkowanie. Najgorzej, to przesadzić z kolendrą. Dałem kiedyś 20g. na 22-23 l., ale jakiejś "zwykłej" (nie indyjskiej) i piwo było wybitnie kolendrowe, pijalne, ale zupełnie niezbalansowane... Tu powinno być lepiej ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego cynamonu pewien nie jestem właśnie, bo korzeń fiołkowy na pewno nie będzie dominował. Reszta też wydaje się być w dobrej ilości.

Edytowane przez kaz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.