cyjarz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Witam, chciałem dzisiaj rozlewać do butelek IPA. Wszystko przygotowałem, uchylam pokrywę fermentatora a tam na powierzchni delikatna, biała pianka. Piwo jest na cichej od 27.03. Dzisiaj aerometr wskazał 4 Blg. Piwko ładnie pachnie, chmielone jest na zimno. 1. Butelkować? 2. Piana na powierzchni to oznaka fermentacji czy może chmielenia na zimno (chmiel pływa w woreczku na powierzchni)? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Raczej fermentacja, daj mu jeszcze pofermentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Jakie BLG startowe? Jaka temperatura? Jakie drozdze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 13 Blg/ 20 C/ Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Na odległość można tylko gdybać, butelkowąc można tylko wtedy, gdy mamy 100% pewności zakończxenia fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 dzisiaj miałem to samo jedno wiadro ok w drugim minimalna piana na całej powierzchni z 15blg zeszło do 4 stało na cichej od 14.03 poszło do butelek zobaczymy co będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2011 w tych które robiłem z chmieleniem na zimno(jakieś 5 )po tygodniu w każdym byłą jakaś piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi