Wypij Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 (edytowane) Na zdjęciach widać liście rośliny, która bardzo cierpi na niedobór składników pokarmowych. Niedobór taki może wynikać z tego, że w ziemi ich poprostu nie ma, lub ziemia jest zbyt kwaśna... Wiesz, chyba trafiłeś w sedno. Ja tam się bawiłem w opryski a to zwyczajnie nawieźć trzeba było. Ziemia na działce faktycznie bardzo słaba, właściwie to bardziej działka leśna niż rolna, grunty piaszczyste, więc jak przygotowywałem cztery stanowiska pod uprawę (a wyczytałem, że chmiel lubi ziemię kwaśnawą) to kupiłem jeden worek substratu torfowego i po rozsypaniu równo na każde z stanowisk przekopałem je na głębokość szpadla i uznałem, że będzie OK. Jak widać nie było. Przynajmniej niech zostanie nauka dla czytających ten wątek. Spróbuję teraz na jesieni przygotować nowe stanowiska z lepszą ziemią a wczesną wiosną przesadzę rośliny z jak największą częścią już wykształconego systemu korzeni i zobaczę, co to da. Edytowane 21 Września 2008 przez Wypij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muavmf Opublikowano 23 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Ja pod moimi sadzonkami zakopałem po dwie taczki kompostu, mieszanego z obornikiem. Pewnie zakwasiłem, przedobrzyłem itp. Na wiosnę wykopię kilka sztobrów i posadzę pod płotem, tym razem bez emocji. Pożyjemy, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Kilka myślę, że wartych przeczytania informacji dotyczących chmielu, pojawiło się w Browamatorze http://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=4321143&=W_trosce_o_wlasny_chmiel_i_chmielnik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Kilka myślę, że wartych przeczytania informacji dotyczących chmielu, pojawiło się w Browamatorzehttp://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=4321143&=W_trosce_o_wlasny_chmiel_i_chmielnik... O proszę... jakie fajne zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2008 Kilka myślę' date=' że wartych przeczytania informacji dotyczących chmielu, pojawiło się w Browamatorzehttp://browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=4321143&=W_trosce_o_wlasny_chmiel_i_chmielnik...[/quote'] O proszę... jakie fajne zdjęcie. Zdjęcie Stasiek pierwsza klasa :) ps:Stasiek jest autorem zdjęcia chmielu z niusa browamatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi