Raczek Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 (edytowane) Kolega musi połączyć tak jak w schemacie na allegro. Faza zasilania podpięta na 12 i zmostkowana z 10. Faza z gniazdka do chłodziarki, zapięta do 6, zero do 11. A co z kablem zerowym z fazy zasilania ? Gdzie go podpiąć? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 18 Września 2013 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Do 11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Jestem "na kupnie" sterownika do lodówki i mam opcję fabrycznego ustawienia histerezy - domyślnie jest 0,25 - 0,5 stopnia, ale myślę, czy nie ustawić na 1 st C. Przy 0,25 i 0,5 to pewnie bardzo często się będzie ta lodówka uruchamiać? Czujkę temperatury planuję i tak umieścić w słoiku z wodą. Co radzicie? ps. żeby było jasne - histerezę ustawiam przed zakupem a potem nie mam możliwości zmiany Edytowane 23 Września 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Jak miałem ustawioną histerezę na 1 stropień, sprężarka włączała się rzadziej ale długo pracowała. Czyli musiała zjechać z temperaturą o dwa stopnie. Dla histerezy 0,5 stopnia, włączała się częściej, ale pracowała krócej, bo obniżała temp o jeden stopień. Jak dla starego mińska, lepszy jest chyba drugi tryb pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Czy ten sterownik to jakaś super oferta cenowa ? Na rynku sterownik z histerezą od 0,1°C można kupić od około 100 zł albo i mniej. Ja ustawiam do fermentacji histerezę na 0,1°C. 0,5°C stopnia używam do wyszynku kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Planuję zakupić et30ch http://www.71signature.ovh.org/ a lodówka to w miarę nienajstarszy polar. Cenowo 59 bez regulacji histerezy, ale można skonfigurować przed kupnem, lub 69 z regulacją Edytowane 23 Września 2013 przez jackson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 To dołóż 10 pln i po kłopocie.... leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Nie pytałem o najprostsze rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) Najlepiej to dołóż i kup sterownik z regulowaną histerezą od 0,1°C - jak już coś kupować to raz a dobrze. Edytowane 23 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Nie pytałem o najprostsze rozwiązanie To o jakie bo nie za bardzo rozumiem? Zawsze możesz kupić kilka takich sterowników z ustawioną na stałe histerezą i dopasujesz któryś do swojej lodówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Chodziło mi o to, czy 1 stopień, to nie jest za duży rozrzut dla fermentującej brzeczki, a z drugiej strony nie chciałbym zajechać lodówki ciągłym wyłączaniem i włączaniem, jeśli ustawię bardzo niską wartość histerezy- takie podejście zdroworozsądkowe Swoją drogą, czy częste uruchamianie i wyłączanie lodówki jej nie szkodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 Mam sterownik podłączony do lodówki i sonda nie jest w słoiku z wodą, histereza ustawiona na 0,2 st.C. Lodówka aż tak często się nie włącza. IMHO jeśli sonda będzie w słoiku z wodą to bezwładność cieplna wody skutecznie ograniczy częstość załączania sprężarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Ja ustawiam do fermentacji histerezę na 0,1°C. 0,5°C stopnia używam do wyszynku kegów. WiHuRa - jak często załącza Ci się lodówka przy takim ustawieniu? (mowa o burzliwej) i gdzie przyczepiasz sondę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Sonda w słoiku z wodą. Nie pamiętam już jak się uruchamia, skleroza, niedługo zaczynam sezon lagerowy to Ci napiszę. Edytowane 16 Października 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Sonda w słoiku z wodą. Nie pamiętam już jak się uruchamia, skleroza, niedługo zaczynam sezon lagerowy to Ci napiszę. To znaczy że na balkonach będziemy robić piwka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 - jak często załącza Ci się lodówka przy takim ustawieniu? (mowa o burzliwej) i gdzie przyczepiasz sondę U mnie przy lagerach załącza się ok dwa razy na godzinę, sonda termostatu jest obok fermentora, a druga mierząca fermentację w piwie. Temeratura piwa nie zmienia się więcej niż 0,1-0,2C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 U mnie przy lagerach załącza się ok dwa razy na godzinę, sonda termostatu jest obok fermentora, a druga mierząca fermentację w piwie. Temeratura piwa nie zmienia się więcej niż 0,1-0,2C mam histerezę 0.5 - pomiar co 0.1 i załącza mi sie raz na godzinę na 10min - czyli w sumie działa 4h na dobrę co daje 0.15kwh * 4h * 0.52zł = 0.312zł na każdy dzień trzymania temp. 10st w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 ciekawostka: w słoiku z wodą na fermentorze mam 10,5st natomiast w słoiku obok fermentora na dole mam 11,5st chyba następnym razem będę regulował wg dolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Czy wszystkie opisane w wątku sterowniki posiadają już czujnik (sondę) czy takowy trzeba dokupić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 (edytowane) Zamawiał ktoś przypadkiem regulator STC-1000 z tej aukcji? Jaki był czas oczekiwania? Edytowane 1 Listopada 2013 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Zamawiał ktoś przypadkiem regulator STC-1000 z tej aukcji? Jaki był czas oczekiwania? Mój z bliźniaczej aukcji na ebay'u szedł z Hong Kongu półtora miesiąca. Ale już tego regulatora nie potrzebuję i mogę go odsprzedać. Daj znać jeśli jesteś zainteresowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 właśnie chodzi o to że też tyle czasu już idzie i powoli tracę nadzieję Regulator nie sprawdził się i znalazłeś alternatywę, czy zwątpiłeś, że w ogóle dojdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 1 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 Za mój regulator zdążyłem już dostać zwrot kasy od sprzedającego (kończył się 45-dniowy czas ochronny na ebay'u). Paczka pojawiła się parę dni później. Z STC-1000 byłem zadowolony, sprawdził się w 100%. Ale potem zrobiłem sobie inną zabawkę, steruję temperaturą z serwera (z układem na DS1820). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Citizen Kane Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 @kamil80 Pamiętasz może jaki najmniejszy dyferencjał można na STC-1000 ustawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Jeśli mnie pamięć nie myli to było 0,3 °C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi