przemski Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 @bielok a spróbuj z takim zakwasem http://millbopolska.com/go/_info/?id=3534&page= może będzie bez żołądkowych sensacji p. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 To zdecyduj się skąd wklejasz informacje. Raz jeden serwis, raz inny. ???, jak znajdę jakieś ciekawe info na trzecim to nie omieszkam wkleić, nie bardzo wiem czemu miałbym być przywiązany do jednego serwisu miłego dnia, przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Cześć. To zdecyduj się skąd wklejasz informacje. Raz jeden serwis' date=' raz inny.[/quote']???, jak znajdę jakieś ciekawe info na trzecim to nie omieszkam wkleić, nie bardzo wiem czemu miałbym być przywiązany do jednego serwisu miłego dnia, przem Nie masz być przywiązany do jednego serwisu. Ale wklejasz informacje z serwisu xxx w którym ja znajduję nieścisłość lub niepełną informację. Mnie to lotto co jest w zakwasie. I wzajemnie miłego dnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurecki Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) A to moje - 6szklanek młóta/8 mąki. To ciemne to białko. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez jurecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 szukam i nie mogę znaleźć nic konkretnego,chodzi o ilość słodu mielonego(jasnego) którą można dodać do pieczywa żytniego,objętość mąki to jakieś 3 kg.znalazłem w jakimś przepisie mniej więcej 100 g,gdzie indziej wychodzi 30 g. sprawa pilna,bo o 12 robię ciasto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 (edytowane) zrobiłem wczoraj bochenek na gęstwie po S-04 spod stouta chleb wyszedł bardzo smaczny! wprawdzie bochenek nie tak kształtny jak zazwyczaj bo proporcje dawałem takie jak pod zakwas a gęstwa zawierała sporo wody, ciasto wyszło za lużne i bochenek bardziej rozpłynął się w boki niż urósł do góry, ale to tylko kwestia korekty ilości mąki za to wyrastanie - błyskawiczne w porównaniu do zakwasu wolę chleby na zakwasie ale ten eksperyment zaliczam do udanych więc jakby ktoś z was chciał upiec w środku nocy i nigdzie nie dostanie drożdży babuni to gęstwa piwna jest jak najbardziej OK przem Edytowane 16 Listopada 2011 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Ciekawe jak smakować będzie ten Stout na WB-06. Następnym razem użyj do Stouta S-04. WB zachowaj na piwa pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 jasne, jasne, pomyłka, właśnie robię etykiety do rozlanej wczoraj pszenicy i nazwy mi się pokręciły, oczywiście chodzi o S-04! dostajesz medal za rewolucyjną czujność a ja już poprawiam post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 A ile tej gęstwy dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 a,jak ktoś robi chleb ,a nie wie co zrobić z brzeczką pozyskaną z chmielin to śmiało może dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Dokładnie. Zawsze dodaję do chleba + trochę młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 A ile tej gęstwy dałeś? tak na oko... pewnie koło 70-90 ml ale to była bardzo rzadka gęstwa która jeszcze nie osiadła więc była była bardziej płynem niż mazią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 a,jak ktoś robi chleb ,a nie wie co zrobić z brzeczką pozyskaną z chmielin to śmiało może dodać. zamiast wody? hm, to jest myśl! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 no może nie zamiast wody,bo za dużo będzie cukru,dawałem jakieś 0,5 l na 5 kg mąki,pewnie można więcej,ale miałem obawy czy nie będzie później chleb słodki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 mój "standardowy" chleb to w sumie 600g mąki i 400 g wody więc trzymając się tych proporcji dawałbym około 50 ml brzeczki o ile dobrze liczę - nie jest to dużo jak na w sumie 1kg bochenek, więc słodyczy bym się nie obawiał, ale przekonam się testując bojem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 no może nie zamiast wody,bo za dużo będzie cukru,dawałem jakieś 0,5 l na 5 kg mąki,pewnie można więcej,ale miałem obawy czy nie będzie później chleb słodki. Ostatnio całkowicie zastąpiłem wodę brzeczką (z pszeniczego) i chleb smakował bardzo dobrze :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 o,no to przy następnym wypieku zapodam całość po chmielinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 na "banitach" jest pytanie Zgody: Jak już zaczął mi wychodzić normalny pieczony w formie, to postanowiłem poćwiczyć bochenki. I kicha. Chleb jest głównie pszenny (200g zaczynu z mąki żytniej + 500g mąki pszennej + 300ml wody), wyrasta sobie pięknie w koszyku, ale jak wyjmuję go na blachę żeby wstawić do pieca, to rozjeżdża się na boki. Ciasto jest chyba takie, jak powinno być - miękkie, sprężyste, elastyczne, rozmazuje się na dnie ale trzyma się u góry. Chleb wychodzi smaczny, tylko ten rozklapciany wygląd... Ktoś ma ideę co z tym zrobić? a czy ty odgazowujesz pieczowo? bo może tu jest problem przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 ja to samo miałem z żytnim,po załadowaniu do pieca 1/3 przybywa mu w poprzek,teraz robię w formach,bo więcej mi do pieca wejdzie ,lepszą ma też strukturę,większe dziury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 (edytowane) Po dłuższej przerwie powróciłem do zabawy w piekarza. Własny chleb to jest to! Niezdecydowanym lub zwlekającym ze spróbowaniem - na zachętę fotka mieszanego pszenno - żytniego na zakwasie. 'Towarzystwo' to suszony schab . Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Zapachniało świeżym chlebem . A ja upiekłam, pierwszy ( chyba nie ostatni raz ) pumpernikiel . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 mój bochenek stygnie na kratce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 Zrobiłem chleb na gęstwie z WB-06. Najpierw dałem 40g gęstwy (na 500g mąki) ale po pierwszym wyrastaniu nie wyrosło chyba nic więc przy wyrabianiu dodałem jeszcze 30g. Wyrósł po 3,5h. Nie wiem czy to sugestia ale wydaje mi się, że różnica w smaku jest :-). Potwierdzam eksperyment i zamierzam powtarzać. Zwiększę chyba jednak ilość gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 czy to chlebek pszenny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Jeżeli to pytanie do mnie to tak. Można rzecz jakie drożdże taki chleb :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się