korko_czong Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Witam Mam problem, poodklejały mi się etykietki od chmieli w foliowych woreczkach i teraz nie wiem który chmiel jest który. Są to trzy gatunki: - Fuggle 4,0% - Styrian Golding 4,1% - Northern Brewer 10,5% Zielony, Ciemnozielony i brązowy. Wszystkie z '09 z Piwodzieja. Nie miałem do czynienia wcześniej z tymi chmielami. Przechowywane były w zamrażarce, aromat mają podobny, ten brązowy jakby mniejszy. Jestem w trakcie warzenia więc prosiłbym o szybką pomoc i identyfikację, bo zaraz 45g któregoś z nich pójdzie do kotła (mam nadzieję, że to będzie Styrian golding ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian_ia4 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Po lewej Northern Brewer, następnie Styrian Goldings, a ten brązowy to Fuggles. Moje też były z piwodzieja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Z tego co pamiętam z moich, Fuggles był brązowawy a N.Brewer zieloniutki - też 2009 z Piwodzieja, ale nie polegałbym na takiej ocenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 brązowy to na pewno fuggles, co do reszty to na 80% tak jak mówi Damian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Wszyscy piszą, że brązowy to Fuggles - mój Fuggles (co prawda z Homebrewing) był zieloniutki jak każdy inny granulat. :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Wszyscy piszą, że brązowy to Fuggles - mój Fuggles (co prawda z Homebrewing) był zieloniutki jak każdy inny granulat. :rolleyes: A to musiałeś bardzo dawno u mnie kupować Z rok temu jak nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Owszem - zeszły czerwiec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Jak przeczytałem, że się karteczki poodklejały od razu pomyślałem, że pewnie z piwodzieja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 ale pojemniki są z BA. Teraz Piwodziej ma fajne torebki, na razie je tylko miałem raz w rękach, ale sprawiały wrażenie bardzo praktycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Dokładnie, chmiel przesypany do pojemników z BA, są dużo wygodniejsze niż foliowe torebki. To od czego zależy kolor granulatu? Od gatunku, zawartości olejków eterycznych/alfa kwasów czy każdy zbiór, każda plantacja ma inaczej? PS. Chmiel już w garnku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Aż poleciałem do zamrażarki sprawdzić czy nalepki z Piwodzieja się nie poodklejały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2011 Trzymają się ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi