kenar1985 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Witam robiłem coopersa i przed zadaniem drożdży chciałem sprawdzić temperaturę niestety wpadł mi termometr i musiałem łapać to ręka no i wylądowała w piwku. Czy to może spowodować zepsucie piwka czy można to już rozpoznać. Przez pierwsze trzy dni piwko bardzo ładnie pracowało teraz przestało bulgotać Proszę o pomoc pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Teraz i tak już nic nie zmienisz, więc bądź dobrej myśli Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 2, 2011 Author Share Posted May 2, 2011 Czyli dopiero przy rozlewaniu będzie można zobaczyć czy smak jest ok. Czy macie może przykładowe zdjęcia tego kożucha lub błonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=96&pos=1 Trochę to wygląda jak błona na ogórkach kiszonych, gdy za długo stoją otwarte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenar1985 Posted May 2, 2011 Author Share Posted May 2, 2011 Piwo stoi 4 dni czy moge dzisiaj otwierać i zobaczyć czy poczekac Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Dla świętego spokoju zerknąć możesz, ale nie grzeb w nim bez potrzeby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał. a to ciekawa teoria Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne. Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ? wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ? nie rozdasz znajomym niesmaczne piwo ? później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu. Infekcja = kanał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 jak będzie kwaśne' date=' pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.[/quote']a to ciekawa teoria Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne. Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ? wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ? nie rozdasz znajomym niesmaczne piwo ? później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu. jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. W ten sposób zużyłem prawie 3 skrzynki i to nie koniec. Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, ale jak ktoś jest na starcie i nie ma takich zapasów to mu żal. Po za tym nie każda infekcja oznacza niepijalność, miewałem piwa z błoną, ale po rozlaniu jak opadła na dno nikt nic nie wyczuł nawet komisja sędziowska w Wiśle... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bnp Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, No i ja tak sądzę, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 W zasadzie można było zagotować brzeczkę przed dodaniem drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. Witam możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa, ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. Witam możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Zamiast wody możesz do robienia chleba użyć piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted May 2, 2011 Share Posted May 2, 2011 Dzięki za informację Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyncio Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote'] Ale w sytuacji, gdy po cichej piwo było po prostu kwaśne, tzn, tak naprawdę nie nadawało się do picia, to nadal nadawało się do chleba? Pytam, bo chleb również piekę i do tej pory tylko trochę młóta wykorzystywałem, pod warunkiem, że w składzie nie było jęczmienia palonego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted June 5, 2011 Share Posted June 5, 2011 to zależy, jak mi wyszedł czysty ocet to się nie nadawało, ale jak jest tak bardzo na granicy pijalności i kwaśność mlekowa to jak najbardziej. To prawie jak chleb na zakwasie Link to comment Share on other sites More sharing options...
waroms Posted June 6, 2011 Share Posted June 6, 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote'] O, to jest dobra i ciekawa wiadomość. Własny chleb robimy, a mam podejrzenie że mój pierwszy Koelsch doskonale się do tego celu nada. Trzeba będzie spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Nie chciałbym otwierać niepotrzebnie nowego tematu więc podepnę się do tego. Czy z tą brzeczką jest wszystko ok? To jest 5 dzień fermentacji WESa pszenicznego z kitu. http://img190.imageshack.us/img190/3339/brzeczka.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Całkiem normalnie fermentuje. Tylko po co tam zaglądać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Wygląda ok, tylko fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 Całkiem normalnie fermentuje.Tylko po co tam zaglądać? To moja pierwsza warka więc trochę panikuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub2001 Posted June 17, 2011 Share Posted June 17, 2011 (edited) Całkiem normalnie fermentuje.Tylko po co tam zaglądać? To moja pierwsza warka więc trochę panikuję Łyknij dużo powietrza i następnym razem otwórz do przelewania na cichą. Pozdrawiam. A to pszenica! To może i bez cichej. Edited June 17, 2011 by jakub2001 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted June 19, 2011 Share Posted June 19, 2011 Mam jeszcze pytanko. Czy to co pływa na powierzchni zebrać przed rozlaniem do butelek? Czy to już koniec fermentacji? http://img534.imageshack.us/img534/5940/brzeczka3.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 19, 2011 Share Posted June 19, 2011 Daj piwu jeszcze parę dni, wszystko lub prawie wszystko opadnie na dno, nic nie musisz zbierać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now