Jump to content

Zepsute piwko, jak poznać - pomocy


Recommended Posts

Witam robiłem coopersa i przed zadaniem drożdży chciałem sprawdzić temperaturę niestety wpadł mi termometr i musiałem łapać to ręka no i wylądowała w piwku. Czy to może spowodować zepsucie piwka czy można to już rozpoznać.

Przez pierwsze trzy dni piwko bardzo ładnie pracowało teraz przestało bulgotać

Proszę o pomoc pozdrawiam

:okey:

Link to comment
Share on other sites

jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.

Link to comment
Share on other sites

jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.

a to ciekawa teoria

 

Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne.

Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ?

wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ?

nie

rozdasz znajomym niesmaczne piwo ?

później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu.

 

Infekcja = kanał

Link to comment
Share on other sites

jak będzie kwaśne' date=' pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.[/quote']

a to ciekawa teoria

 

Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne.

Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ?

wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ?

nie

rozdasz znajomym niesmaczne piwo ?

później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu.

jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. W ten sposób zużyłem prawie 3 skrzynki i to nie koniec. Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, ale jak ktoś jest na starcie i nie ma takich zapasów to mu żal. Po za tym nie każda infekcja oznacza niepijalność, miewałem piwa z błoną, ale po rozlaniu jak opadła na dno nikt nic nie wyczuł nawet komisja sędziowska w Wiśle...

Link to comment
Share on other sites

możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa, ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.

Link to comment
Share on other sites

jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba.

Witam

 

możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Zamiast wody możesz do robienia chleba użyć piwa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote']

Ale w sytuacji, gdy po cichej piwo było po prostu kwaśne, tzn, tak naprawdę nie nadawało się do picia, to nadal nadawało się do chleba? Pytam, bo chleb również piekę i do tej pory tylko trochę młóta wykorzystywałem, pod warunkiem, że w składzie nie było jęczmienia palonego :D

Link to comment
Share on other sites

to zależy, jak mi wyszedł czysty ocet to się nie nadawało, ale jak jest tak bardzo na granicy pijalności i kwaśność mlekowa to jak najbardziej. To prawie jak chleb na zakwasie :D

Link to comment
Share on other sites

możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:)

Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote']

O, to jest dobra i ciekawa wiadomość.

Własny chleb robimy, a mam podejrzenie że mój pierwszy Koelsch doskonale się do tego celu nada. Trzeba będzie spróbować.:(

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Całkiem normalnie fermentuje.

Tylko po co tam zaglądać?

To moja pierwsza warka więc trochę panikuję ;)

Łyknij dużo powietrza i następnym razem otwórz do przelewania na cichą.

Pozdrawiam.

 

A to pszenica! To może i bez cichej.

Edited by jakub2001
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.