kenar1985 Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Witam robiłem coopersa i przed zadaniem drożdży chciałem sprawdzić temperaturę niestety wpadł mi termometr i musiałem łapać to ręka no i wylądowała w piwku. Czy to może spowodować zepsucie piwka czy można to już rozpoznać. Przez pierwsze trzy dni piwko bardzo ładnie pracowało teraz przestało bulgotać Proszę o pomoc pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Teraz i tak już nic nie zmienisz, więc bądź dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Czyli dopiero przy rozlewaniu będzie można zobaczyć czy smak jest ok. Czy macie może przykładowe zdjęcia tego kożucha lub błonki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=96&pos=1 Trochę to wygląda jak błona na ogórkach kiszonych, gdy za długo stoją otwarte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenar1985 Opublikowano 2 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Piwo stoi 4 dni czy moge dzisiaj otwierać i zobaczyć czy poczekac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Dla świętego spokoju zerknąć możesz, ale nie grzeb w nim bez potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 jak będzie kwaśne, pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał. a to ciekawa teoria Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne. Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ? wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ? nie rozdasz znajomym niesmaczne piwo ? później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu. Infekcja = kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 jak będzie kwaśne' date=' pojawi się kożuch, błonka, albo będzie miało dziwny smak to infekcja. Czekaj i się nie przejmuj infekcja nie oznacza ze trzeba wylać w kanał.[/quote']a to ciekawa teoria Masz 2 warki po powiedzmy 25 l z wadą/ infekcją. Lekki kwas pierwsze piwo drugie lekka apteka. Piwa pijalne ale średnio smaczne. Pytanie co zrobisz z 50 l piwa ? wypijesz sam 100 butelek ? choć w piwnicy masz 10 różnych rodzajów ? nie rozdasz znajomym niesmaczne piwo ? później się rozniesie że robisz bełty i ucierpi na tym domowe piwowarstwo w twym otoczeniu. jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. W ten sposób zużyłem prawie 3 skrzynki i to nie koniec. Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, ale jak ktoś jest na starcie i nie ma takich zapasów to mu żal. Po za tym nie każda infekcja oznacza niepijalność, miewałem piwa z błoną, ale po rozlaniu jak opadła na dno nikt nic nie wyczuł nawet komisja sędziowska w Wiśle... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Teraz robię za dużo dobrego piwa żeby się kwasami katować, No i ja tak sądzę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 W zasadzie można było zagotować brzeczkę przed dodaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. Witam możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa, ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 jeśli nie jest jakaś potworna infekcja to zużyję do pieczenia chleba. Witam możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Zamiast wody możesz do robienia chleba użyć piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 2 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2011 Dzięki za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyncio Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote'] Ale w sytuacji, gdy po cichej piwo było po prostu kwaśne, tzn, tak naprawdę nie nadawało się do picia, to nadal nadawało się do chleba? Pytam, bo chleb również piekę i do tej pory tylko trochę młóta wykorzystywałem, pod warunkiem, że w składzie nie było jęczmienia palonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 to zależy, jak mi wyszedł czysty ocet to się nie nadawało, ale jak jest tak bardzo na granicy pijalności i kwaśność mlekowa to jak najbardziej. To prawie jak chleb na zakwasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 możesz to dokładniej opisać lub podać linka do podobnego tematu:) Robisz chleb normalnie tylko zamiast wody bierzesz taką samą ilość piwa' date=' ot filozofia. Chleb wychodzi smaczniejszy ma bogatszy smak i zmienia się kolor w zależności od rodzaju mąki/piwa.[/quote'] O, to jest dobra i ciekawa wiadomość. Własny chleb robimy, a mam podejrzenie że mój pierwszy Koelsch doskonale się do tego celu nada. Trzeba będzie spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Nie chciałbym otwierać niepotrzebnie nowego tematu więc podepnę się do tego. Czy z tą brzeczką jest wszystko ok? To jest 5 dzień fermentacji WESa pszenicznego z kitu. http://img190.imageshack.us/img190/3339/brzeczka.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Całkiem normalnie fermentuje. Tylko po co tam zaglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Wygląda ok, tylko fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Całkiem normalnie fermentuje.Tylko po co tam zaglądać? To moja pierwsza warka więc trochę panikuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Całkiem normalnie fermentuje.Tylko po co tam zaglądać? To moja pierwsza warka więc trochę panikuję Łyknij dużo powietrza i następnym razem otwórz do przelewania na cichą. Pozdrawiam. A to pszenica! To może i bez cichej. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez jakub2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Mam jeszcze pytanko. Czy to co pływa na powierzchni zebrać przed rozlaniem do butelek? Czy to już koniec fermentacji? http://img534.imageshack.us/img534/5940/brzeczka3.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Daj piwu jeszcze parę dni, wszystko lub prawie wszystko opadnie na dno, nic nie musisz zbierać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się