Spotter Opublikowano 29 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Racja, racja... nie zauważyłem tego jednego zera więcej. Już poprawione. Zostawiłem jednak te 0,4%. Wiele ray przeczytałem na tym forum, że refermentacja średnio da jeszcze 0,4%, więc zostawiam. Oczywiście z czasem może się wezmę za dokładnie liczenie, bo wiadomo, że im więcej surowca do refermentacji, to i więcej % dojdzie Ale narazie musi to zostac. Poza tym, chcę aby to wskazywało maksymalny poziom alku jaki może byc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pucek Opublikowano 8 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 A to nie jest tak, że refermentacja w butelce dodaje 0,4 punkta procentowego a nie 0,004? np. 4,5% +0,4% dawało by 4,9% alk. 0,004 to jest wartość dużo niższa niż błąd pomiaru i chyba nikt nie zawracał by sobie tym głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 jak dodajesz cukier albo bardzo gęsty syrop to podnosisz ekstrakt początkowy. W 20 litrach piwa 12°Blg masz około 2,5 kg ekstraktu. Jak dodasz jeszcze 180 g cukru na refermentację, to podbijesz ekstrakt o prawie o 1 Blg, a 1 blg różnicy to 1/1,938 ~ 0,5 % alk Sprawdźcie sobie w programie piwowarskim np qbrew, jak wpłynie na ekstrakt dodatek tych 180 g cukru. Aby tego uniknąć trzeba dodawać surowiec do refermentacji o takim stężeniu jak była brzeczka podstawowa - na tym samym przykładzie - do 180 g cukru trzeba dać 1320 g wody, aby uzyskać roztwór cukru o stężeniu 12% Można się tutaj trochę oszukać bo np warzymy piwo na konkurs, jesteśmy w górnej granicy stylu, dajemy sam cukier na refermentacje i już jesteśmy blg poza stylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się