thobeta Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic. Nie widzę przeszkód, abyśmy w tym miłym gronie utworzyli taki arkusz od zera Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 10, 2008 Author Share Posted August 10, 2008 Brakuje mi pewnej biurokracji i jakiegoś ładu w moim browarze. Dlatego chyba szukam jakiś fajnych , przejrzystych sposobów na zarejestrowanie moich testowych warek aby móc łatwo analizować i wyciągać wnioski. Ten post pasował by w pysk do tego co utworzyłem przed chwilą w dziale "Komputery, Internet" Ewentualne arkusze mogły by tam trafić. Ja jestem za utworzeniem takiego aktywnego arkusza który jednocześnie pokazywał by graficznie przebieg np. temperatur. Ale nie jestem na tyle dobry z Excela by cos takiego sam spłodzić. Liczę na kolegów i koleżanki w tej materii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Napisz co chciałbyś mieć w takim arkuszu. Może coś wspólnie sklecimy. Według mnie istotne są dane jak: data warzenia, zasyp, chmiel, temperatury i przerwy, drożdże, czasy fermentacji, surowiec i jego ilość do refermentacji. Można dorzucić jeszcze: ilość wody na starcie, ilość wody do wysładzania. Przyznam, że sam spisuje wszystko na karteluszkach, które się poniewierają gdzie popadnie. Dlatego pomysł jest niezły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 10, 2008 Share Posted August 10, 2008 Ja bym dodał dla porządku. - czas fermentacji burzliwej, cichej i kondycjonowanie w butelce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 11, 2008 Author Share Posted August 11, 2008 Pomiar BLG przed i po fermentacji, temperatura fermentacji, tak jak komoona napisał jesli butelkowanie to ilość materiału do refermentacji a ja dodam jeśli keg to czas i ciśnienie nasycenia CO2, data przydatnośći drożdży czy ważność słodu lub chmielu - ale to już bardziej szczegółowe dane. Główne kategorie to chyba mamy i teraz należało by je rozbudować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 (edited) Ja sobie zrobiłem w exelu. Takie proste tabelki: data, nazwa, skład, temp. zacierania, BLG początkowe, końcowe, alkohol, długość fermentacji, data butelkowania. W tym sezonie zrobie sobie zeszyt A4. Jakoś wklepywanie do kompa mi przeszło. Edited August 11, 2008 by jacer Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 Ostatnio otrzymuje faktury z Netii za internet z ..zeszytem i tam zapisuje wszystkie dane odnośnie warzenia,fermentacji i leżakowania piwa.Po zabutelkowaniu odrywam kartkę i wkładam do skrzynki z piwem.Bez biurokracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 11, 2008 Author Share Posted August 11, 2008 dziadzek ja też mam internet w Neti ale nic nie dostaje od nich prócz Fvat ?....jaki zeszyt ty masz ?... Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 11, 2008 Author Share Posted August 11, 2008 wyczytałem że pod linkiem http://piweczko.org/pl/BA/ jest jakis dziennik piwowara ale mam zablokowany dostep do tek strony Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziadek Posted August 11, 2008 Share Posted August 11, 2008 Dołączają zeszyt aby przesyłka była cięższa.Rozwożą kurierzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
angasc Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Może jako baza do dalszych działań posłuży Wam takie coś: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60975&highlight=kalkulator Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted August 12, 2008 Share Posted August 12, 2008 Kalkulator to ja mam w programie gdzie wprowadzam wszystkie dane odnośnie zakupów. Tak jak program finansowy dla firm handlowych. To jest fanaberia. Ale zapisy odnośnie warzenia to jest podstawa działania każdego browaru nawet mini jak nasze browary. Wiemy dokładnie co kiedy i dlaczego. Mamy wtedy możliwość powielenia naszego piwka, które nam smakowało. No , a jak trafi nam się wygrana w konkursie to trzeba znać recepturę zwycięskiego piwa. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 (edited) Ostatnio bawiłem sie BeerSmithem. Jest rewelacyjny. Promash wysiada przy nim. Bynajmniej za interfejs który w BeerSmithie jest bardzo przyjazny i intuicyjny. Dla mnie jest to bardzo ważny parametr bo nie zamierzam uczyć się obsługi. Czysta przyjemność ma być. Powiem prawdę że po spotkaniu z ProMashem miałem dość wszystkiego. Bardziej zagmatwanego programu dawno nie widziałem.. Program BeerSmith ma to wszystko co poszukiwałem. Wszystkie kalkulatory pod reką, jednostki metryczne, kalendarz, dziennik, posiada wszystkie popularne rodzaje produktów używanych do produkcji piwa w formie list rozwijanych - nawet są parametry wody występującej w Polsce. Wszystkie dane można edytować i dodawać swoje pozycje. Dane temperaturowe drożdży, dane słodów i mnóstwo innych rzeczy. Automatycznie oblicza wszystkie parametry piwa z receptury jaką dalismy - mało tego - prócz skali koloru pokazuje graficznie jak wygląda. Masakra. Wszystko można wydrukować przyczepić na Kega lub skrzynkę z butelkami i parametry są dostępne od zaraz. Dodatkowo mamy wszystko w kompie i tworzymy własna bazę receptur. Posiada również sporo receptur w swojej bazie. Za kilkoma kliknięciami mamy symulacje produktów, co musimy kupić , sposób zacierania, zawartość alkoholu, gęstość i cała reszta. 21$ za takie cacko to żaden wydatek i szkoda zachodu w konstruowaniu czegoś innego. Program jest na bieżąco aktualizowany i udoskonalany. Rewelacja. Ja kupuje - decyzja podjęta. PS. Mój angielski nie jest rewelacyjny a radze sobie bez kłopotu w nim także naprawdę jest prosta obsługa. Edited August 18, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania). Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania). Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska. Czy takie nieoficjalne tłumaczenie przedstawisz szerszemu gronu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Jasne. Do wieczorka powinienem mieć kompletne tłumaczenie to podeślę link. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 Wow. Jestem w szoku komoona - podziwiam Cie z tym tłumaczeniem z nutka zazdrosci że masz tak język opanowany. Z Apropo zakupu czy to że jestesmy po drugiej stronie globu bedzie miało jakieś znaczenie do zakupu tego programu ? Na ich stronie płatności są kartą w Payu mam na mysli kąplikacje z transferem pieniedzy lub dodatkową opłatą za taką transakcje. Czy ktoś kiedyś kupował w ten sposób program w stanach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Ale jest też normalna forma płatności kartą. Jeżeli masz konto np w banku, to płacisz zwykłą Visą Elektron. Trzeba jedynie sprawdzić jakie są stawki prowizyjne i jaki kurs przeliczający. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 (edited) Motyw nie z tej ziemi jest. Jak chcesz kupić program za $ to płacisz 21,95$ a jeśli za Euro to ?16.02 jakas dziwna polityka przeliczania Edited August 18, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 (edited) Tak wychodzi rachunek w $ Product: BeerSmith Key Price per quantity: $21.95 (USD) Quantity: 1 Payment Method: Credit Card Online Product Total $21.95 Vat Tax $4.83 Total Amount charged (USD) $26.78 Na KEY czekałem 20 minut. Jestem szczęśliwym posiadaczem pełnej wersji :-)))) Edited August 18, 2008 by thobeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 No pięknie Aż sam się skuszę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sojer Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK jeśli ktoś chce mogę zeskanować stronę dziennika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted August 18, 2008 Author Share Posted August 18, 2008 Tomek skanuj od przybydku głowa nie boli. :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now