Jump to content

Arkusz do zapisywania procesów warzenia i fermentacji


Recommended Posts

Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Czy są osoby co posiadają jakis gotowy arkusz w jakim zapisują swoje warzelniane przepisy i experymenty ? Kiedyś spotkalem się w sieci z takim cudenkiem które dodatkowo pokazywało na wykresie przebieg temperatut itp. ale jakos nie moge teraz wytropic nic.

Nie widzę przeszkód, abyśmy w tym miłym gronie utworzyli taki arkusz od zera :(

Link to comment
Share on other sites

Brakuje mi pewnej biurokracji i jakiegoś ładu w moim browarze. Dlatego chyba szukam jakiś fajnych , przejrzystych sposobów na zarejestrowanie moich testowych warek aby móc łatwo analizować i wyciągać wnioski. Ten post pasował by w pysk do tego co utworzyłem przed chwilą w dziale "Komputery, Internet" Ewentualne arkusze mogły by tam trafić. Ja jestem za utworzeniem takiego aktywnego arkusza który jednocześnie pokazywał by graficznie przebieg np. temperatur. Ale nie jestem na tyle dobry z Excela by cos takiego sam spłodzić. Liczę na kolegów i koleżanki w tej materii.

Link to comment
Share on other sites

Napisz co chciałbyś mieć w takim arkuszu. Może coś wspólnie sklecimy.

 

Według mnie istotne są dane jak:

 

data warzenia, zasyp, chmiel, temperatury i przerwy, drożdże, czasy fermentacji, surowiec i jego ilość do refermentacji.

 

Można dorzucić jeszcze: ilość wody na starcie, ilość wody do wysładzania.

 

Przyznam, że sam spisuje wszystko na karteluszkach, które się poniewierają gdzie popadnie. Dlatego pomysł jest niezły.

Link to comment
Share on other sites

Pomiar BLG przed i po fermentacji, temperatura fermentacji, tak jak komoona napisał jesli butelkowanie to ilość materiału do refermentacji a ja dodam jeśli keg to czas i ciśnienie nasycenia CO2, data przydatnośći drożdży czy ważność słodu lub chmielu - ale to już bardziej szczegółowe dane. Główne kategorie to chyba mamy i teraz należało by je rozbudować.

Link to comment
Share on other sites

Ja sobie zrobiłem w exelu.

 

Takie proste tabelki: data, nazwa, skład, temp. zacierania, BLG początkowe, końcowe, alkohol, długość fermentacji, data butelkowania.

 

W tym sezonie zrobie sobie zeszyt A4. Jakoś wklepywanie do kompa mi przeszło.

Edited by jacer
Link to comment
Share on other sites

W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK

Link to comment
Share on other sites

Kalkulator to ja mam w programie gdzie wprowadzam wszystkie dane odnośnie zakupów. Tak jak program finansowy dla firm handlowych. To jest fanaberia. Ale zapisy odnośnie warzenia to jest podstawa działania każdego browaru nawet mini jak nasze browary. Wiemy dokładnie co kiedy i dlaczego. Mamy wtedy możliwość powielenia naszego piwka, które nam smakowało. No , a jak trafi nam się wygrana w konkursie to trzeba znać recepturę zwycięskiego piwa. JK

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio bawiłem sie BeerSmithem. Jest rewelacyjny. Promash wysiada przy nim. Bynajmniej za interfejs który w BeerSmithie jest bardzo przyjazny i intuicyjny. Dla mnie jest to bardzo ważny parametr bo nie zamierzam uczyć się obsługi. Czysta przyjemność ma być. Powiem prawdę że po spotkaniu z ProMashem miałem dość wszystkiego. Bardziej zagmatwanego programu dawno nie widziałem.. Program BeerSmith ma to wszystko co poszukiwałem. Wszystkie kalkulatory pod reką, jednostki metryczne, kalendarz, dziennik, posiada wszystkie popularne rodzaje produktów używanych do produkcji piwa w formie list rozwijanych - nawet są parametry wody występującej w Polsce. Wszystkie dane można edytować i dodawać swoje pozycje. Dane temperaturowe drożdży, dane słodów i mnóstwo innych rzeczy. Automatycznie oblicza wszystkie parametry piwa z receptury jaką dalismy - mało tego - prócz skali koloru pokazuje graficznie jak wygląda. Masakra. Wszystko można wydrukować przyczepić na Kega lub skrzynkę z butelkami i parametry są dostępne od zaraz. Dodatkowo mamy wszystko w kompie i tworzymy własna bazę receptur. Posiada również sporo receptur w swojej bazie. Za kilkoma kliknięciami mamy symulacje produktów, co musimy kupić , sposób zacierania, zawartość alkoholu, gęstość i cała reszta.

21$ za takie cacko to żaden wydatek i szkoda zachodu w konstruowaniu czegoś innego. Program jest na bieżąco aktualizowany i udoskonalany. Rewelacja. Ja kupuje - decyzja podjęta. :P

 

PS. Mój angielski nie jest rewelacyjny a radze sobie bez kłopotu w nim także naprawdę jest prosta obsługa.

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania).

Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska.

Link to comment
Share on other sites

Jestem w trakcie tłumaczenia tego programu na język polski (na własne potrzeby - dla wygody użytkowania).

Ogólnie program super, chyba też się skuszę na zakup bo bardzo ułatwia życie a cena jest śmiesznie niska.

Czy takie nieoficjalne tłumaczenie przedstawisz szerszemu gronu?:P

Link to comment
Share on other sites

Wow. Jestem w szoku komoona - podziwiam Cie z tym tłumaczeniem z nutka zazdrosci że masz tak język opanowany. Z

 

Apropo zakupu czy to że jestesmy po drugiej stronie globu bedzie miało jakieś znaczenie do zakupu tego programu ? Na ich stronie płatności są kartą w Payu mam na mysli kąplikacje z transferem pieniedzy lub dodatkową opłatą za taką transakcje. Czy ktoś kiedyś kupował w ten sposób program w stanach ?

Link to comment
Share on other sites

Ale jest też normalna forma płatności kartą. Jeżeli masz konto np w banku, to płacisz zwykłą Visą Elektron. Trzeba jedynie sprawdzić jakie są stawki prowizyjne i jaki kurs przeliczający.

Link to comment
Share on other sites

Tak wychodzi rachunek w $

 

 

Product: BeerSmith Key

Price per quantity: $21.95 (USD)

Quantity: 1

Payment Method: Credit Card Online

 

Product Total $21.95

Vat Tax $4.83

Total Amount charged (USD) $26.78

 

 

Na KEY czekałem 20 minut.

Jestem szczęśliwym posiadaczem pełnej wersji :-))))

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

W BA był kiedyś dziennik piwowara gdzie można było zapisać wszystkie istotne dane. Mi skończyła się już druga taka książeczka i myślę nad stworzeniem coś własnego. Nie wiem czy w BA mają jeszcze takie dzienniki, ale to dobra rzecz wszystko w jednym miejscu. JK

jeśli ktoś chce mogę zeskanować stronę dziennika.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.