ajfrost Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Albo kupić taki na DS18x20 i oszczędzić kupę forsy. Jakiś link do tego termometru można prosić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Albo kupić taki na DS18x20 i oszczędzić kupę forsy. Jakiś link do tego termometru można prosić? Na alledrogo takie coś (do innych widzę, że trzeba sobie sondę dokupić): http://allegro.pl/miernik-temperatury-12v-ds18b20-zolty-a6937-i6309505014.html Od majfrendów (dobry kurs dolara zawsze na propsie): https://www.aliexpress.com/item/0-56-inch-RED-LED-Digital-Car-Thermometer-Temperature-Meter-DS18B20-Sensor/2036888117.html Do obu trzeba sobie dolutować, splątać, przykleić (czy kto jakie ma umiejętności ) zasilacz. Jak ktoś nie chce gotować tego kabla bo niezdrowo, to niech poszuka sobie czegoś innego ajfrost 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ogółem jestem takiego zdania, że jeżeli coś ma być dobre i długo działać to trzeba więcej zapłacić. Z tego co się naczytałem na tym forum o termometrach to z takich podanych jak post wyżej to zawsze po jakimś czasie coś nie działa, a to sonda nieszczelna a to temperaturę wskazuje z różnicą 2 stopni niż jakiś tam inny termometr itp itd. Ja sam mam taki zwykły rtęciowy i działa ale jak już będę kupować elektroniczny to tylko taki jaki zaproponowałem wyżej. Nie ma sensu pchać się w bardzo tanie rzeczy bo później się dwa razy traci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allievo Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Witam wszystkich. Od początku największym problemem w moim warzeniu jest proces wydaje się najistotniejszy-fermentacja a konkretniej utrzymanie zadanej temperatury. Jakiś czas temu zbudowałem styropianowy box, który się sprawdza i z którego jestem zadowolony. Do pojemnika wrzucam zamrożone wkłady turystyczne, które skutecznie i na długo obniżają temperaturę piwka. Mam problem z kontrolą temperatury, co sprowadza się do tego, że wkłady zmieniam "na czuja" często zbyt mocno obniżając temperaturę... Poszukuję termometru ze stale zanurzoną sondą, którego wyświetlacz byłby zamocowany na zewnątrz mojej "lodówki" i wskazywał na bieżąco temperaturę w fermentorze. Czy ktoś praktykuje takie rozwiązanie i może polecić konkretne termometry? Problemem wydaje się być to, że chociażby wymieniony wyżej DT-34 ma stosunkowo krótką sondę a przewód nie może chyba być na stale zanurzony w cieczy (?). Z góry dziękuję za wszelkie porady. Edytowane 26 Lipca 2017 przez allievo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 A nie wystarczy,ze przykleisz sondę na zewnątrz wiadra i zaizolujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allievo Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Nie wystarczy gdyż tak jak piszę chłodzę (ciasną) skrzynię wkładami które przylegają wręcz do fermentora. Zależy mi na precyzyjnym pomiarze temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Też tak chłodzę i ja nie widzę problemu z wygospodarowaniem miejsca na przyklejenie sondy. Tyle, że ja nie potrzebuję dokładności do 0,1°C - browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allievo Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 W jaki sposób izolujesz czujnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Kawałek styropianu (pozostałość po budowie skrzyni) na to folia aluminiowa i to wszystko przyklejone taśmą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allievo Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 Dzięki za porady. Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników, jeśli takowych nie będzie zastosuję Twój patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 26 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2017 (edytowane) Dzięki za porady. Poczekam jeszcze na opinie innych użytkowników, jeśli takowych nie będzie zastosuję Twój patent Patent nie jest mój, pochodzi z tego forum i z tego co wiem jest dość powszechnie stosowany. Zobacz np tu http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=451506 Edytowane 27 Lipca 2017 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 ja u siebie mam taką sondę: http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/czujniki-temperatury/10-sonda-nierdzewna-18-cala.html?search_query=ds18&results=3 długość sondy 300mm, zainstalowana w pokrywie na górze - przepuszczona przez dławnicę z castoramy do tego jeszcze trzeba sobie jakiś wyświetlacz zmontować - ja kupiłem 4-ro kanałowy z wyświetlaczem z dokładnością do 0,1 - więc teraz w sumie mogę spokojnie na 4 wiadra lecieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 W jaki sposób izolujesz czujnik? Folia bąbelkowa jest bardzo wygodnym izolatorem. U siebie przykładam sondę do fermentora, na to złożona kilka razy folia bąbelkowa, a całość przyklejam taśmą klejącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cidrax Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Lecąc po taniości, podam taki model: linkBardzo dokładnie mierzące temperaturę sondy, można oczywiście kupić taniej, np. bez 'obudowy' z gwintem lub ciekawsze modele jak np: link JaMaTo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 skąd wytrzasnąć termometr taki do zamontowania w ścianie kotła. Do wspawania lub nie. Pomóżcie... Szukałem na alliexpresie i w Polsce jednak ciężko coś znaleźć. Ewentualnie USA ale drogie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 Godzinę temu, Singer napisał: skąd wytrzasnąć termometr taki do zamontowania w ścianie kotła. Do wspawania lub nie. Pomóżcie... Szukałem na alliexpresie i w Polsce jednak ciężko coś znaleźć. Ewentualnie USA ale drogie... https://pl.aliexpress.com/item/Weldless-Bi-metal-Thermometer-3-Face-2-Probe-1-2-MNPT-0-220F-degree-Homebrew-Kettle/1521831434.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.RDycef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 kupowałeś już tam coś? Bo jeśli tak to czy kupiłbyś mi to a ja przesłał bym ci kasę z góry po kursie jaki ustalimy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 9 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2017 http://sklep.letorex.com.pl/termometry-c-55_70.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajker Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Dnia 9.11.2017 o 23:29, Singer napisał: kupowałeś już tam coś? Bo jeśli tak to czy kupiłbyś mi to a ja przesłał bym ci kasę z góry po kursie jaki ustalimy? Tak kupowałem, nawet reklamowałem bo brakowało jednej rzeczy w paczce i o dziwo po wysłaniu zdjęcia z zawartością paczki majfrend dał mi do wyboru dwie opcje, zwrot kasy lub wysyłka brakującej części, wybrałem drugą opcję i po miesiącu zakupy były już w komplecie Co do drugiej części Twojego pytania, to muszę niestety odmówić, kiedyś ze znajomym zrobiłem zakupy na podobnych zasadach i nie dość że WER naliczył mi cło(albo inne opłaty) to jeszcze okazało się że jedna z rzeczy była uszkodzona i pojawiły się problemy... po pierwsze cena po opłatach nie była już tak atrakcyjna i gorsze do rozstrzygnięcia, do kogo należy ten... niedziałający licznik rowerowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) 11 godzin temu, bajker napisał: Co do drugiej części Twojego pytania, to muszę niestety odmówić, kiedyś ze znajomym zrobiłem zakupy na podobnych zasadach i nie dość że WER naliczył mi cło(albo inne opłaty) to jeszcze okazało się że jedna z rzeczy była uszkodzona i pojawiły się problemy... po pierwsze cena po opłatach nie była już tak atrakcyjna i gorsze do rozstrzygnięcia, do kogo należy ten... niedziałający licznik rowerowy Ok, rozumiemTylko pytałem. Edytowane 11 Listopada 2017 przez Singer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 23 godziny temu, Singer napisał: Ok, rozumiemTylko pytałem. Singer, teraz normalnie kupujesz i płacisz albo przez przelewy24 albo PayU, tak jak na allegro. Aukcję też Ci przetłumaczy, więc zakupy są już na prawdę jak na allegro. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Ali jest bezpieczniejsze niż allegro. A wczoraj można było kupić wiele rzeczy po obnizonych cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Promocje na 11.11 niby już się skończyły, ale ceny dalej są promocyjne, zresztą od tygodnia, ja już na tych promocjach przez ostatnie 7 dni zakupiłem chyba 10-12 rzeczy do browaru I @anteks ma rację, na allegro Cię oleją i tyle(w razie problemów i nie każdy), a tutaj dopóki nie potwierdzisz otrzymania zgodnego z opisem przedmiotu to sprzedawca nie dostanie pieniędzy za transakcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Wczoraj uszkodziła mi się druga sonda do mojego termometru bezprzewodowego, który kiedyś opisywałem na forum. Mógłbym kupić nową sondę za 25zł z aliexpress i ją izolować (bo chyba dlatego padła, dostała się tam woda), ale jakoś nie mam ochoty, wolę kupić laboratoryjny termometr. Rozważam zakup tych modeli: http://www.termoprodukt.com.pl/produkty/termometry-elektroniczne/przemyslowe/st-80 http://www.termoprodukt.com.pl/produkty/termometry-elektroniczne/przemyslowe/dt-34 http://www.termoprodukt.com.pl/produkty/termometry-elektroniczne/kieszonkowe/dt-1 Specyfikacja tych urządzeń jest w zasadzie taka sama, cena prawie taka sama, wszystkie posiadają wymienne sondy. Polecany jest DT34, ale to są stare posty. Może ktoś coś więcej powie na temat tych urządzeń? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Mam ST-80 daje rady , jak do tej pory jedyny minus to ze nie ma magnesu i przez to w moim przypadku czasami komplikacja z umiejscowieniem Ten z ostatniego linka , zwróć uwagę na typ baterii do zasilania , nie koniecznie w razie potrzeby kupisz w najbliższym kiosku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi