Jump to content

Podchloryn


Recommended Posts

Zastanawiam się nad wykorzystaniem podchlorynu wapnia lub sodu do dezynfekcji butelek i fermentatorów. Podchloryn wykorzystuje się do dezynfekcji wody w basenach, więc jeśli ktoś ma zaprzyjaźnionego konserwatora na basenie to żaden problem ze zdobyciem litra czy dwóch tego środka. Gdzieś czytałem lekko nierozcieńczony wytrawia wszystkie pleśnie i brudy z butelek z prędkością światła. Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

P.S. Przypomniało mi się że jak byłem w takim małym browarze to nie można było wejść do środka bo akurat trafiłem na dezynfekcję i bardzo śmierdziało chlorem. Prawdopodobnie używali czegoś podobnego.

Link to comment
Share on other sites

Faktycznie czytałem tez o tym środku. Zadałem sobie tylko pytanie skoro pirosiarczan jest tani, wygodny w użyciu, nie ma toksycznych oparów (chlor ma bardzo szkodliwe wyziewy), nie potrzeba płukać to po jaką choinkę kombinować z czymś innym ? U mnie nigdy nie miało miejsce żadne zakażenie a używam pirosiarczanu od samego początku....chyba że Tobie chodzi o jakiś środek który usunie Ci bardzo ciężko wżarty brud lub jakieś stare wgryzione pleśnie tam gdzie nie można dojść mechanicznie jakimś czyścikiem.

 

Pod tym linkiem jest wszystko co warto wiedziec:

http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=5703

Edited by thobeta
Link to comment
Share on other sites

Zgadzam się z przedmówcą.

 

Pirosiarczyn sodu można dostać za około 15 zł. Na litr schodzi około 20gr, czyli 1kg za wspomnianą cenę umożliwi przygotowanie 50l roboczego roztworu.

Poza tym jest, o ile wierzyć źródłom, obojętny dla piwa. Po trzecie nie wymaga żadnego płukania. Po skończonej dezynfekcji, wylewam piro z fermentora i od razu napełniam młodym piwem. Nie zauważyłem też żeby wnosiło jakieś specyficzne zapachy lub posmaki.

 

Na jednym forum winiarskim,była dyskusja na temat wpływu piro na stabilizacje zawartości fermentora. Wiadomo, że na ściankach zostaje go troszkę po zakończonej dezynfekcji. Pytanie brzmiało czy taka ilość jest w stanie zakonserwować nam tą zawartość (piro ma właściwości stabilizujące). Nie pamiętam do jakich wniosków doszli. Jak sobie przypomnę link to podam.

Edited by komoona
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Ciekawostka o podchlorynie:

Syntetyzowany w neutrofilach podczas wybuchu tlenowego.

Toksyczność wykazuje poprzez reakcje halogenacji i

utlenienia. Czynnym skłądnikiem jest OCl-

Synteza kwasu podchlorawego jest katalizowana przez mieloperoksydazę (enzym

obecny wyłącznie w komórkach fagocytujących układu immunologicznego,

głównie w neutrofilach). Mieloperoksydaza zawiera dwa podobne do hemu centra

zawierające żelazo, ich obecność powoduje, że ma ona zieloną barwę

(zabarwienie ropy spowodowane jest głównie obecnością mieloperoksydazy).

Kwas podchlorawy jest silnym czynnikiem powodującym destrukcję komórki

bakteryjnej. Powoduje utlenienie grup sulfhydrylowych, centrów żelazowosiarkowych,

ferredoksyny, białek hemowych i metioniny. Powoduje oksydacyjną

dekarboksylację i deaminację białek, przecina również wiązania peptydowe.

Bakterie tlenowe pod działaniem kwasu podchlorawego tracą system transportu

czynnego (prawdopodobnie w wyniku uszkodzenia syntazy ATP i łańcucha

transportu elektronów).

Źródło: Mark's Basic Medical Biochemistry.

Oczywiście mowa tu o ustroju człowieka.

 

Dziś zamówiłem 5L podchlorynu i chętnie podzielę się z kimś z Łodzi lub okolic. Jak coś, piszcie na PW.

Edited by Merv
Link to comment
Share on other sites

Generalnie podchlorynu uzywalo sie kiedys w stacjach uzdatniania wody. Nie wiem czy stosuje sie do dzis ale jakby co to moge popytac. Jest to dosc mocna trucizna, jesli wystepuje w stezeniu. Do spozywki uzywa sie go w dosc duzym rozcieczeniu, mozna nawet zastosowac do oczek wodnych z fauna i flora ale to juz trza dobrze poobliczac co by nie zabilo tego co tam zyje. Kiedys z racji dostepnosci do tego srodka uzywalem go do basenu. Zapach dosc intensywny i to bardziej po rozpuszczeniu w wodzie niz w stanie nierozcienczonym. Do dezynfekcji wszelkich powierzchni i wody rewelka. Niestety nie wiem jak z zapachem po wymyciu butelek, co do usuwania wszelkich plesni, glonow i innych takich to faktycznie potwierdzam. Po wlaniu do basenu z dosc zielona woda po kilku godzinach calosc ladowala na dnie niezdolna do dalszego zycia w moim basenie...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.