ceemte Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 @elroy: ps: miałem pomysł wrzucenia jednego do szklarni, ale ojciec "wjechał" z pomidorami i sobie podarowałem Wlasnie, tak poza tematem to czy obecnosc pomidorow szkodzi innym roslinom? Z botaniki to kiepski jestem raczej Slyszalem kiedys ze nie powinno sie trzymac ogorkow i pomidorow w jednej szklarni ale nie znalazlem wytlumaczenia dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 6 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 jeśli jest jeszcze szansa, i ja byłbym chętny. Ostatnio stałem się "działkowcem" i do dyspozycji mam 4 ary ziemi, więc byłoby gdzie sadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 ja mam u siebie na podkarpaciu wsadzone: -cascade -centennial -chinook -zeus (columbus/tomahawk) -willamette mam nadzieje, ze sie wszystko przyjmnie. jak bede kiedys mial pare sztobrow niepotrzebnych to dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Pierwsze dwie sztuki Cascade na powierzchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 U mnie chyba troszkę głębiej wkopane bo na razie cisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Slyszalem kiedys ze nie powinno sie trzymac ogorkow i pomidorow w jednej szklarni ale nie znalazlem wytlumaczenia dlaczego. Well miejskie legendy kwitną i owocują... ogórki posiadają substancje rozkładające witaminę C, więc odradza się mieszania jednego i drugiego w sałatce (bo enzym z ogórka zredukuje wit C z pomidora) Na mój gust to zbędne, ale zrozumiałe. Natomiast tabu sadzenia ogórków i pomidorów w jednej szkalni to działanie czysto magiczne i to bezsensowne, chyba że o czymś nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Z tego co ja słyszałem dobrymi sąsiadami chmielu są ostre papryki, czosnek i pomidory, bo tych rzeczy nie lubią szkodniki chmieli. Ja kiedyś z tego powodu posadziłem pomidory pomiędzy chmielem, ale nie przypilnowałem i chmiel zaczął się wspinać na pomidory i je połamał i podusił. Ale papryka i czosnek rosły dobrze między chmielem. A w temacie sadzenia ogórków i pomidorów razem to podobno one używają te same składniki mineralne i mogą się wzajemnie z nich "okradać", przez co potem mają mało smaku. Podobno dobrze jest sadzić razem pomidory i bazylię. Edytowane 11 Maja 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 I na szczęście pojawiły się również Centenniale. O te najbardziej się obawiałem, a rosną szybciej niż Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Dzisiaj zauważyłem pierwszy Cascade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 (edytowane) Z tego co ja słyszałem dobrymi sąsiadami chmielu są ostre papryki, czosnek i pomidory, bo tych rzeczy nie lubią szkodniki chmieli. Ja kiedyś z tego powodu posadziłem pomidory pomiędzy chmielem, ale nie przypilnowałem i chmiel zaczął się wspinać na pomidory i je połamał i podusił. Ale papryka i czosnek rosły dobrze między chmielem. A w temacie sadzenia ogórków i pomidorów razem to podobno one używają te same składniki mineralne i mogą się wzajemnie z nich "okradać", przez co potem mają mało smaku. Podobno dobrze jest sadzić razem pomidory i bazylię. ciekawe. slyszalem, ze tez jest dobrze miec tez wsadzony groch, ale z innego powodu. pod koniec sezonu dobrze jest okryc chmiel grochem bo jak sie rozklada to dostarcza duzo azotu chmielowi i rosnie ladnie pieknie i zielono na nastepny sezon. jeszcze tego nie prubowalem. nie pamietam czy to chodzilo o sam groch czy tez te lodygi grochu itd. edit: powinienem sie martwic o jakies nawozenie teraz jak juz wyskoczyly z ziemi? zeus (columbus) mi tak szybko zapierdziela po tym sznurku, ze boje sie, ze ta predkosc go wyrwie razem z korzeniami Edytowane 12 Maja 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Na pięć sadzonek wzeszły cztery po czym są trzy :o Cholerne ślimaki niczego nie odpuszczą. Już posypałem granulatem i na drugi dzień zobaczyłem kilkadziesiąt zwłok. Mam nadzieję że jeszcze wszystkie się pojawią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 15 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Jedna sadzonka Cascade padła W ciągu dwóch dni całkiem uschła. Brak jednak jakiś szkodników, więc podejrzewam gryzonie. Reszta ma się bardzo dobrze (odpukać ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Ja też chętnie przyjmę do swojego chmielnika obie odmiany. Przysypałem ziemią kilka pędów bocznych odmian: Magnum, Marynka, Perle, Lubelski, Hallertau, więc jak się ukorzenią to na jesień mogę kogoś paroma sadzonkami obdarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 15 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2011 Witam Gdyby była możliwość też chętnie rozbudował bym swój chmielnik o nowe odmiany, póki co Lubelski dzięki uprzejmości Erloya już się pnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 16 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2011 Jeśli jest jeszcze moliwość to ja również piszę się za rok po 2 sztobry każdego z gatunku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Wygląda, że Centennial obrodzi już w tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 U mnie też na jednym Centennial są kwiatki a jeszcze nie dotarł na 5m. foto2 Jeden Cascade i ma ponad 5m. i jakiś mini plon na jedną warkę może będzie . foto3 Scooby pisał że w tym roku że u niego jakoś marnie rośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norin89 Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Ja dopiero zaczynam swoje piwne boje. Ale jako, że warzę piwo na działce to może w przyszłym roku zdecyduję się na chmielnik. Miejsce na pewno uda się wygospodarować! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Jakie to jest piękne.... z kompleksów idę popatrzeć na swoje chili - mniejsze ale też piękne roślinki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Andrzej, jak sytuacja u Ciebie ? Szyszki w Centennial wielkości dorodnej śliwki węgierki, Cascade słabiuteńko. (w ogóle szyszki pojawiły się dość późno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 U mnie Centennial jeden urósł na prawie 4m drugi na 2m. Na większym jest są szyszki takie jak u Ciebie chociaż w dolnej partii bierze je jakaś zaraza . Cascade jest lepszy, bo dwa krzaki mają 5m i są dość ładne szyszki, a trzeci ma 2,5m i jakieś nie wiadomo co obrodziło. Chmielobranie Cascade będzie chyba za jakieś dwa tygodnie. Tak jak u Ciebie bardzo późno pojawiły się zawiązki szyszek. Scooby pisał że w tym sezonie u niego też słabo rośnie. Zaczynam się obawiać ruszania korzeni na wiosnę. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 No i się okazało że mam nie trzy krzaki cascade a dwa. Po owocach poznacie i poznałem, gdzieś musiała nastąpić pomyłka :rolleyes: Oczywiście już po zbiorach. W pierwszym sezonie z dwóch krzaków cascade 250g. a z trzech centenniala 100g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zico Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Niech się mnożą jak króliki Oczywiście jeśli się rozmnożą to ze swojej strony pierwszy jest w kolejce Zico, który trzymał rękę na pulsie od początku akcji. Wtedy myślałem że scooby żartuje , a jednak doszło do realizacji operaracji chmiel z za wielkiej wody. To się w głowie nie mieści że prościej jest dostać sadzonkę chmielu z ameryki niż czeskiego żateckiego Scooby jeszcze raz dzięki! no juz blisko coraz bliżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eslord Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Ja rowniez przyjalbym pare sztobrow oczywiscie wszystkie koszta z tym zwiazane pokryje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Chętnie przygarnę Lubelski i Martynkę, ale innymi też nie pogardzę. Hallertauer zakupiłem na Allegro i mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będę mógł się odwdzięczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi