Irash Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 (edytowane) Skąd masz takie fikuśnie pudełka z przekładkami na butelki ? To są te z BA ? Dokładnie tak http://browamator.pl/szczegoly.php?Butelki_Vichy_Light_do_piwa_-_500_ml_-_20_szt_w_kartonie&przedm=1911303&grupa_p=6&pwd[6] Edytowane 19 Września 2011 przez Irash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Tak właśnie mi się wydawało PS. Dla potomności - link nie działa , popraw jeśli możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 PS. Dla potomności - link nie działa , popraw jeśli możesz. Już powinien smigać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 PS. Dla potomności - link nie działa ' date=' popraw jeśli możesz.[/quote']Już powinien smigać Uprzedziłeś mnie Irek właśnie miałem dodawać link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Bierz się "czem prędzej" za zacieranie. Ja po dwóch puszkach odważyłem się zacierać i muszę przyznać, ze w trakcie przelewania na cichą smakowało lepiej niż zabutelkowana puszka. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 PS. Dla potomności - link nie działa ' date=' popraw jeśli możesz.[/quote']Już powinien smigać Uprzedziłeś mnie Irek właśnie miałem dodawać link A no jakoś tak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Bierz się "czem prędzej" za zacieranie. Ja po dwóch puszkach odważyłem się zacierać i muszę przyznać, ze w trakcie przelewania na cichą smakowało lepiej niż zabutelkowana puszka. Pozdr To był mój ostatni Brewkit - w październiku rozszerzam domowy browar o sprzęt do zacierania i jadę Na pierwszy zacier robię: Stout Owsiany 13°Blg (Oatmeal Stout) http://browamator.pl/szczegoly.php?Stout_Owsiany_13Blg_Oatmeal_Stout_-_zestaw_surowcow_wersja_niesrutowana&przedm=2433883&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F164394%2F183249%2F1594578%2F6931349&sortuj=kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 A co tam u Nelson's Revenge? W ubiegłym tygodniu razem z @Irash butelkowaliśmy Nelson's Revenge. Dziś postanowiłem zajrzeć do piwka i sprawdzić kolor oraz nagazowanie piwka. Jeżeli chodzi o kolor piwko przybrało czerwony charakter a smak cytrusów (wyczuwalny podczas próby przy butelkowaniu) osłabł a piwko stało się bardziej wytrawne. Stan nagazowania jest dla mnie idealny choć jeszcze to ulegnie zmianie, tak samo jak struktura pianki. foto 1: Na pierwszym zdjęciu Nelsons Revenge sprzed dnia butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Jeżeli chodzi o kolor piwko przybrało czerwony charakter a smak cytrusów (wyczuwalny podczas próby przy butelkowaniu) osłabł a piwko stało się bardziej wytrawne. Stan nagazowania jest dla mnie idealny choć jeszcze to ulegnie zmianie, tak samo jak struktura pianki. foto 1: Na pierwszym zdjęciu Nelsons Revenge sprzed dnia butelkowania. Wygląda bardzo ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Nooo to czas się pochwalić wydrukowanymi etykietami - pięknie prezentują się na butelce ...a dziś (po weselnym zamęcie) kupuję akcesoria do warzenia z procesem zacierania !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 4 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ładne, gdzieś zamawiałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 4 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2011 Ładne, gdzieś zamawiałeś ? Projekt wykonałem sam a wydruk zleciłem wrocławskiej firmie poligraficznej (1m2 naklejek 60zł - na 1m2 zmieściło mi się 240 naklejek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 13 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Dziś odebrałem zamówienie, które pozwoli mi z rozpędem wejść w warzenie pierwszej warki z procesem zacierania ! mój domowy browar wzbogacił się o: - chłodnicę zanurzeniowa - filtrator z oplotu - termometr elektroniczny - dzbanek laboratoryjny - jodowy wskaźnik skrobi - siateczka do gotowania chmielu Jeszcze teraz pozostało mi zakup kociołka elektrycznego Na pierwszą warkę z zacierem idzie INDIA PALE ALE Skład zestawu India Pale Ale: - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg, - słód Caraamber 0,3 kg, - chmiel Marynka 40 g (granulat), - chmiel Challenger 20 g (granulat), - chmiel Fuggles 30 g (granulat), - drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g, Moja aparatura zabiera coraz więcej miejsca...aby zmniejszyć szok żony nie obyło się bez zakupów w galerii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irash Opublikowano 13 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Moja aparatura zabiera coraz więcej miejsca...aby zmniejszyć szok żony nie obyło się bez zakupów w galerii :) Ja na dzień dzisiejszy to bym dostał raczej nakaz eksmisji - i tak spodziewam się szoku jak odbiorę od Ciebie moją część zamówienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 (edytowane) Dziś dotarł do mnie elektroniczny garnek SilverCrest ostatni element mojej akcji modernizacji domowego browaru pod zacieranie Parametry: - pojemność 27 L - zakres pracy 30-100C - termostat - 1800 W Środek pokryty emalią. Garnek kupiłem za cenę 160 zł (+koszty kuriera za pobraniem 20 zł) od sprzedawcy na allegro.pl. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to są jeszcze dostępne garnki na allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=1875637482 Sprzedawca sprawdzony - sprzęt nowiutki, komunikacja ze sprzedawcą błyskawiczna. Edytowane 20 Października 2011 przez Filipozo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Dokup sobie jeszcze koniecznie grzałkę nurkową jeśli chcesz w tym garnku też warzyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Dokup sobie jeszcze koniecznie grzałkę nurkową jeśli chcesz w tym garnku też warzyć . Ponieważ będę w nim warzył zamierzam właśnie jeszcze dokupić grzałkę. Jestem też ciekaw jak będzie radził sobie termostat - właśnie robię próbę utrzymywania stałej temp. oraz maksymalną osiągalną temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Ja mam identyczny, kupowany kilka lat temu w sklepie na literę L i nie muszę dodatkowo stosować grzałek. Garnek jedynie dobrze zaizolowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 dziś dzień samych przyjemności - w skrzynce znalazłem 3 wydanie PIWOWARa otrzymanego w ramach członka PSPD a w nim temat idealny: "zacieranie jest proste!" ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2011 Pewnie że proste! Sam od tego zacząłem i nie ma nic w tym trudnego (po uprzednim "literaturowym" przygotowaniu się) Tekst ten to przedruk artykułu (pdf) dostępnego już od dość długiego czasu na stronie BA (do sciągniecia jest wymagane zalogowanie się, artykuł liknowany przy zestawach słodowych do zacierania). To tak pisze jakbyś chciał mieć jego wersje elektroniczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Stało się...wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo z procesem zacierania ! (IPA - zestaw surowców kupiony w browamatorze) Mimo iż nie wszystko przebiegło książkowo i popełniłem parę błędów, które sprawiły, że cały proces zacierania (od umycia sprzętu do zaszczepienia drożdżami) trwało od 17:00 do 03:00 - ale już wiem dokładnie nad czym muszę popracować, a najważniejsze jest to, że bawiłem się świetnie i mógłbym dziś warzyć kolejną warkę Zacieranie infuzyjne 60 min. w temp 67-69C, po pozytywnej próbie jodowej podgrzanie do 72C (po 10 min kolejna próba jodowa dla pewności ); podwyższenie do 78C i filtrowanie. Do filtrowania użyłem zakupiony filtrator z oplotu, który sprawował się wyśmienicie (w przeciwieństwie do mnie: pozwoliłem zlać za dużo zacieru i zapowietrzyłem, przez co dalsza filtracja trwała, trwała i trwała!). ...w końcu zlałem i wysłodziłem 22 litry przyszedł czas na chmielenie - garnek elektryczny spisywał się dobrze, jednak do następnego warzenia muszę koniecznie użyć grzałki (po odwiedzeniu paru sklepów okazało się, że ciężko teraz kupić sprzęt turystyczny - co mnie nie dziwi). Rozkręcenie podstawy garnka i usunięcie sprężyny pomogło wpłynąć na to by termostat nie wyłączał zbyt często płyty podczas gotowania. Jednak tempo podgrzewania filtratu było długie dlatego grzałka jest niezbędna (next time). Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową trwało +- 40 min do temp. 21C - ten wydatek naprawdę się opłacił . Aby dobrze napowietrzyć brzeczkę przed zaszczepieniem drożdży ustawiłem garnek na wysokości 60 cm nad fermentatorem, a sącząca się z kraniku brzeczka sama się napowietrzyła. Niestety po zlaniu okazało się, że nie mam 20 litrów brzeczki lecz 18...niestety podczas gotowania zniknęło mi 3 litry brzeczki i zapomniałem założyć, że jeszcze ~1L trzeba zostawić razem z osadem na dnie garnka: następnym razem częściej będę operował pokrywą by zatrzymać trochę brzeczki. 18 L gotowej brzeczki uzyskało 15 BLG (w założeniach miał mieć 14). No cóż...będę miał mniej butelek z tego nastawu i z pewnością mój IPA będzie miał unikalny smak . Zacieranie jest fajne :beer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Zacieranie infuzyjne 60 min. w temp 67-69C, po pozytywnejpróbie jodowej podgrzanie do 72C (po 10 min kolejna próba jodowa dla pewności ); podwyższenie do 78C i filtrowanie. Raczej po negatywnej Gratulujemy rozpoczęcia zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Zacieranie infuzyjne 60 min. w temp 67-69C' date=' po [b']pozytywnej[/b]próbie jodowej podgrzanie do 72C (po 10 min kolejna próba jodowa dla pewności ); podwyższenie do 78C i filtrowanie. Raczej po negatywnej Gratulujemy rozpoczęcia zacierania no tak...jeszcze się nie wyspałem po wczorajszej nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Widać po "kresce" na kociołku że mało poszło do gotowania. Zakładając, że chcesz uzyskać po gotowaniu 20-22l piwa a odparuje Ci około 3-3,5 litra (60 min) to do gotowania, w kociołku, musi być "po brzegi". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filipozo Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Dziś przedwcześnie odwiedził mnie Mikołaj i na szczęście przeczytał list zostawiona na okiennym parapecie - A'la Grodziskie - to będzie warzone za 2 tyg. - ALT (100 g chmielu - to ja rozumiem!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się