elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Witajcie Jak to jest z chmielem ? Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ? oraz w opakowaniach próżniowych: Gold Foil Brupaks Silver Foil Prosiłbym o pomoc w systematyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 WitajcieJak to jest z chmielem ? Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ? oraz w opakowaniach próżniowych: Gold Foil Brupaks Silver Foil Prosiłbym o pomoc w systematyce Roznice miedzy typem 90 i 45 opisywal wiele lat temu Czes na browar.biz, jako ze to bardzo odlegle czasy wkleje jego post tutaj dla potomnosci i szerzenia wiedzy (bez wiedzy autora ) Chmiel typu 45 to rozdrobniona w młynie młotkowym sucha szyszka, następnie zmrożona i wydmuchanaW rezultacie powstaje 45 g granulatu ze 100 g szyszki - stąd symbolika. Do tych 45 g zabiera sie jednak niemal cała lupulina zawierająca to co ważne dla piwa. Granulat 45 ma więc prawie dwa razy więcej alfa-kwasów niż granulat 90 zrobiony z tego samego chmielu. W domu stosowałbym jednak tylko granulat 90! Bliższy szyszce naturalnej i bardziej tolerancyjny dla błędów piwowara. Co do reszty odpowiem samemu. Mianowicie Gold Foil jest to chmiel prasowany w bloki (gdzies o tym Czes tez pisal w trakcji opisu jak przechowywac chmiel) i pakowany prozniowo najczesciej o wadze 113g (moze sie roznic, nieznacznie wiec lepiej odwazyc porzadana ilosc niz liczyc na dokladne odmierzanie w fabryce ), Natomiast Silver Foil to szyszki chmielowe po prostu pakowane prozniowo w srebrna folie. Nazwy sa chyba zwyczajowe, bo w moim lokalnym sklepie wystepuja pod nazwa producentow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Co do chmielu i jak Czes przechowuje swoje zbiory. Wiem, ze robie balagan ,bo nie bylo o to pytania, ale w sumie pomyslalem,ze warto przypomniec kilka zapomnianych informacji dla ewentualnych ogrodnikow piwowarow ,tak przy okazji. Swój zbiór suszę w temp. nie większej niż 50 C, w laboratoryjnej suszarce ale można z powodzeniem wysuszyć szyszki na powietrzu np. na ciepłym i przewiewnym strychu.Suche, rzeczywiŚcie prasuję pod naciskiem 2-3 ton do postaci kilkunastogramowych tabletek, pakuję w folię Al, słoik i trzymam w zamrażarce. Jak kto nie ma dostępu do prasy, może ciasno upakować szyszki w słoiku i do zamrażarki. W przechowalnictwie ważne są: niska temperatura, szczelne zamknięcie odcinające dostęp tlenu z powietrza i ciemnoŚć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Wydawało mi się, że pakowanie w foli złotej, to rodzaj towaru ekskluzywniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Hmmm ciezko mi sie wypowiadac o jakosci danych sposobow pakowania i jakosci chmielu, ja jestem bardzo zadowolony z chmielu prasowanego (trzymam go w zamrazalce po rozpakowaniu). Co do silver foil ciezko sie wypowiedziec, bo zadko uzywam chmielow tego producenta, po prostu w moim sklepie maja chmiele typu Saaz i ine do lagerow pakowane w silver foil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się