Jump to content

Pakowanie chmielu


elroy

Recommended Posts

Witajcie

Jak to jest z chmielem ?

Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ?

 

oraz w opakowaniach próżniowych:

Gold Foil

Brupaks Silver Foil

 

Prosiłbym o pomoc w systematyce :P

Link to comment
Share on other sites

Witajcie

Jak to jest z chmielem ?

Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ?

 

oraz w opakowaniach próżniowych:

Gold Foil

Brupaks Silver Foil

 

Prosiłbym o pomoc w systematyce :P

Roznice miedzy typem 90 i 45 opisywal wiele lat temu Czes na browar.biz, jako ze to bardzo odlegle czasy wkleje jego post tutaj dla potomnosci i szerzenia wiedzy (bez wiedzy autora ;) )

Chmiel typu 45 to rozdrobniona w młynie młotkowym sucha szyszka, następnie zmrożona i wydmuchana

W rezultacie powstaje 45 g granulatu ze 100 g szyszki - stąd symbolika. Do tych 45 g zabiera sie jednak niemal cała lupulina zawierająca to co ważne dla piwa. Granulat 45 ma więc prawie dwa razy więcej alfa-kwasów niż granulat 90 zrobiony z tego samego chmielu.

W domu stosowałbym jednak tylko granulat 90! Bliższy szyszce naturalnej i bardziej tolerancyjny dla błędów piwowara.

Co do reszty odpowiem samemu. Mianowicie Gold Foil jest to chmiel prasowany w bloki (gdzies o tym Czes tez pisal w trakcji opisu jak przechowywac chmiel) i pakowany prozniowo najczesciej o wadze 113g (moze sie roznic, nieznacznie wiec lepiej odwazyc porzadana ilosc niz liczyc na dokladne odmierzanie w fabryce :) ), Natomiast Silver Foil to szyszki chmielowe po prostu pakowane prozniowo w srebrna folie. Nazwy sa chyba zwyczajowe, bo w moim lokalnym sklepie wystepuja pod nazwa producentow.

Link to comment
Share on other sites

Co do chmielu i jak Czes przechowuje swoje zbiory. Wiem, ze robie balagan ,bo nie bylo o to pytania, ale w sumie pomyslalem,ze warto przypomniec kilka zapomnianych informacji dla ewentualnych ogrodnikow piwowarow :P ,tak przy okazji.

 

Swój zbiór suszę w temp. nie większej niż 50 C, w laboratoryjnej suszarce ale można z powodzeniem wysuszyć szyszki na powietrzu np. na ciepłym i przewiewnym strychu.

Suche, rzeczywiŚcie prasuję pod naciskiem 2-3 ton do postaci kilkunastogramowych tabletek, pakuję w folię Al, słoik i trzymam w zamrażarce.

Jak kto nie ma dostępu do prasy, może ciasno upakować szyszki w słoiku i do zamrażarki.

W przechowalnictwie ważne są: niska temperatura, szczelne zamknięcie odcinające dostęp tlenu z powietrza i ciemnoŚć.

Link to comment
Share on other sites

Hmmm ciezko mi sie wypowiadac o jakosci danych sposobow pakowania i jakosci chmielu, ja jestem bardzo zadowolony z chmielu prasowanego (trzymam go w zamrazalce po rozpakowaniu). Co do silver foil ciezko sie wypowiedziec, bo zadko uzywam chmielow tego producenta, po prostu w moim sklepie maja chmiele typu Saaz i ine do lagerow pakowane w silver foil.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.