elroy Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Witajcie Jak to jest z chmielem ? Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ? oraz w opakowaniach próżniowych: Gold Foil Brupaks Silver Foil Prosiłbym o pomoc w systematyce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 WitajcieJak to jest z chmielem ? Mamy granulat 90 i 45 - jak różnica ? oraz w opakowaniach próżniowych: Gold Foil Brupaks Silver Foil Prosiłbym o pomoc w systematyce Roznice miedzy typem 90 i 45 opisywal wiele lat temu Czes na browar.biz, jako ze to bardzo odlegle czasy wkleje jego post tutaj dla potomnosci i szerzenia wiedzy (bez wiedzy autora ) Chmiel typu 45 to rozdrobniona w młynie młotkowym sucha szyszka, następnie zmrożona i wydmuchanaW rezultacie powstaje 45 g granulatu ze 100 g szyszki - stąd symbolika. Do tych 45 g zabiera sie jednak niemal cała lupulina zawierająca to co ważne dla piwa. Granulat 45 ma więc prawie dwa razy więcej alfa-kwasów niż granulat 90 zrobiony z tego samego chmielu. W domu stosowałbym jednak tylko granulat 90! Bliższy szyszce naturalnej i bardziej tolerancyjny dla błędów piwowara. Co do reszty odpowiem samemu. Mianowicie Gold Foil jest to chmiel prasowany w bloki (gdzies o tym Czes tez pisal w trakcji opisu jak przechowywac chmiel) i pakowany prozniowo najczesciej o wadze 113g (moze sie roznic, nieznacznie wiec lepiej odwazyc porzadana ilosc niz liczyc na dokladne odmierzanie w fabryce ), Natomiast Silver Foil to szyszki chmielowe po prostu pakowane prozniowo w srebrna folie. Nazwy sa chyba zwyczajowe, bo w moim lokalnym sklepie wystepuja pod nazwa producentow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 18, 2008 Share Posted August 18, 2008 Co do chmielu i jak Czes przechowuje swoje zbiory. Wiem, ze robie balagan ,bo nie bylo o to pytania, ale w sumie pomyslalem,ze warto przypomniec kilka zapomnianych informacji dla ewentualnych ogrodnikow piwowarow ,tak przy okazji. Swój zbiór suszę w temp. nie większej niż 50 C, w laboratoryjnej suszarce ale można z powodzeniem wysuszyć szyszki na powietrzu np. na ciepłym i przewiewnym strychu.Suche, rzeczywiŚcie prasuję pod naciskiem 2-3 ton do postaci kilkunastogramowych tabletek, pakuję w folię Al, słoik i trzymam w zamrażarce. Jak kto nie ma dostępu do prasy, może ciasno upakować szyszki w słoiku i do zamrażarki. W przechowalnictwie ważne są: niska temperatura, szczelne zamknięcie odcinające dostęp tlenu z powietrza i ciemnoŚć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted August 19, 2008 Author Share Posted August 19, 2008 Wydawało mi się, że pakowanie w foli złotej, to rodzaj towaru ekskluzywniejszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 19, 2008 Share Posted August 19, 2008 Hmmm ciezko mi sie wypowiadac o jakosci danych sposobow pakowania i jakosci chmielu, ja jestem bardzo zadowolony z chmielu prasowanego (trzymam go w zamrazalce po rozpakowaniu). Co do silver foil ciezko sie wypowiedziec, bo zadko uzywam chmielow tego producenta, po prostu w moim sklepie maja chmiele typu Saaz i ine do lagerow pakowane w silver foil. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now