Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Czy to jest jodyna? Skończył mi się, a akurat jodynę mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 spokojnie stosuj, od początku używam tylko jodyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Proponuję lekturę artykułu z ostatniego numeru PIWOWARa Większości nie przetrawiłem ale wniosek autora jest taki, że do próby jodowej powinno używać się płynu Lugola. A oto fragment argumentacji przeciw "pospolitej jodynie": Z dwóch powodów używanie do próbyjodowej pospolitej jodyny nie jest wskazane: 1) jodyna jest etanolowym roztworem jodu, który w wodzie rozpuszcza się słabo. Po wkropleniu jodyny do próbki zacieru, ciemnej barwy pierwiastkowy jod może się wytrąci fałszywie dając pozytywny wynik, 2) do tworzenia niebieskich kompleksów potrzebny jest udział jonów polijodkowych, których w jodynie może w ogóle nie być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Znalazłem taką oto ciekawostkę. Można zrobić sobie samemu. http://allegro.pl/skladniki-na-plyn-lugola-jodek-potasu-2g-jod-1g-i1614831075.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 artykuł ciekawy, a tu skład jodyny za 1,50 zł : Skład: Kalii iodidum 1,0 cz. Iodum 3,0 cz. Aqua 6,0 cz. Ethanolum 760 g/l 90,0 cz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Ha! A moja córka dostała właśnie całą buteleczkę mocnego płynu lugola. Znaczy mam w domu (póki co w domu) małą piwowarkę. Chociaż jakiś plus z jej choroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Ha! A moja córka dostała właśnie całą buteleczkę mocnego płynu lugola. Znaczy mam w domu (póki co w domu) małą piwowarkę. Chociaż jakiś plus z jej choroby Uwielbiam Twoje pozytywne myślenie. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś pozdrowić małej od cioci i wujka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 Uwielbiam Twoje pozytywne myślenie. Mam nadzieję, że nie zapomniałeś pozdrowić małej od cioci i wujka ? Aj tam zaraz pozytywne myślenie. Wychodzę z założenia, że na rozpaczanie czas zawsze może się znaleźć. Póki co idzie ku dobremu (w brzuchu "gratisa" zrobiło się mniej o 90%), na dworzu świeci słońce, wokół pełno życzliwych ludzi (tak dużo, że aż szok), w tym samych piwowarów mnóstwo. To co mam pisać. Trza się cieszyć, że nie muszę kupować jodowego wskaźnika skrobii, tym bardziej, że czytam powyżej, iż lugola jest lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 I oby tak dalej Trzymamy kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi