Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Czytam różne opinie o produkcji piwa z brewkitu. Czytam również instrukcje na puszcze i zgłupiałem. Mam puszkę brewkita Wess i zestaw startowy z instrukcją. Na zestawie pisze, że mogę z tej puszki zrobić 23-25 litrów piwa. Na puszcze że 10-12. Na jednym forum czytałem, że jak się zrobi te 10-12 to nie jest za fajne, należy dodać słód lub cukier. Kupiłem cukier piwowarski. Czy radzicie dodać go do brewkitu i zrobić 20 litrów piwa, czy nie dodawać i robić jak na puszcze z Wessa (piwo jasne)?. Na początek zrobić piwo jasne czy raczej ciemne? Kupiłem też puszkę John Bull IRISH STOUT 1,8 kg i drożdże Danstar Windsor Ale (oczywiście do tego też mam cukier piwowarski). Jestem dyletantem więc proszę o wyrozumiałość. Acha rozumiem, że ten cukier dodaję przy gotowaniu piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Czytałeś, ale nie to co trzeba. -> http://wiki.piwo.org/index.php/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Aby uzyskać 20 l brzęczki 12 °Blg trzeba mieć 3,6 kg ekstraktu w syropie, lub 3 kg ekstraktu w proszku. "cukier piwowarski" masz na myśli ekstrakt słodowy w proszku. Jeżeli tak to dodajesz 1 - 1,5 kg razem z ekstraktem w płynie. Coś Ci wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 dzięki za link. A ten cukier piwowarski to radziłbyś dodać, czy raczej kupić ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 A co to jest "cukier piwowarski"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 cukier piwowarski znalazłem tutaj: http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=advanced_search_result&search_in_description=1&keyword=cukier+piwowarski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 Glukoza + maltodekstryna chyba może być, glukoza + ekstrakt suchy byłoby lepsze, ale ekstrakt płynny to dopiero wypas. W każdym razie lepsze to od cukru białego lub czystej glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 czyli podsumowując. Z tej jednej puszki Wesa zrobić jakieś 10-12 litrów piwa, dodać ten cukier i na początek rewelacji się nie spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 czyli podsumowując. Z tej jednej puszki Wesa zrobić jakieś 10-12 litrów piwa, dodać ten cukier i na początek rewelacji się nie spodziewać? Puszka WESA + 1kg cukru = 20 litrowa warka (ok 12°Blg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 a radziłbyś dodawać ten cukier czy raczej nie dodawać i robić mniej piwa? Jakie wychodzi lepsze? Aha piwo będę trzymał do fermentacji w kotłowni. Tam jest raczej chłodno. Można jakoś ogrzać brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 a ile masz tam stopni ?,bo możne zamiast ogrzewać kupić odpowiednie drożdże . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tanksztela Opublikowano 19 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 koło 17 w dzień, w nocy zimniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 nie wiem jak na brew-kita ale na większość piw górnej fermentacji to temperatura idealna.. Zawsze możesz owinąć czymś fermentator więc temp. fermentacji się podniesie o około 2-3 stopnie. Oczywiście mówię o burzliwej.. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się