Skocz do zawartości

pierwsze piwo


Rekomendowane odpowiedzi

Czytam różne opinie o produkcji piwa z brewkitu. Czytam również instrukcje na puszcze i zgłupiałem.

Mam puszkę brewkita Wess i zestaw startowy z instrukcją. Na zestawie pisze, że mogę z tej puszki zrobić 23-25 litrów piwa. Na puszcze że 10-12. Na jednym forum czytałem, że jak się zrobi te 10-12 to nie jest za fajne, należy dodać słód lub cukier. Kupiłem cukier piwowarski. Czy radzicie dodać go do brewkitu i zrobić 20 litrów piwa, czy nie dodawać i robić jak na puszcze z Wessa (piwo jasne)?.

Na początek zrobić piwo jasne czy raczej ciemne? Kupiłem też puszkę John Bull IRISH STOUT 1,8 kg i drożdże Danstar Windsor Ale (oczywiście do tego też mam cukier piwowarski).

Jestem dyletantem więc proszę o wyrozumiałość.

Acha rozumiem, że ten cukier dodaję przy gotowaniu piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby uzyskać 20 l brzęczki 12 °Blg trzeba mieć 3,6 kg ekstraktu w syropie, lub 3 kg ekstraktu w proszku.

 

"cukier piwowarski" masz na myśli ekstrakt słodowy w proszku.

Jeżeli tak to dodajesz 1 - 1,5 kg razem z ekstraktem w płynie. Coś Ci wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli podsumowując. Z tej jednej puszki Wesa zrobić jakieś 10-12 litrów piwa, dodać ten cukier i na początek rewelacji się nie spodziewać?

Puszka WESA + 1kg cukru = 20 litrowa warka (ok 12°Blg)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.