Szafek Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Witam całą brać piwowarską. Postanowiłem założyć tego bloga, żeby mieć uporządkowane wszystkie notatki dot. mojego warzenia Właśnie jestem w trakcie zacierania warki nr 5 Witbiera. Po wszystkim opiszę co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Pytanko techniczne. Płyn lugola kapnięty na zacier ma kolor pomarańczowy. Zacierać dalej aż wogóle przestanie barwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Nie odrobione zadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 I wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Tyle razy czytałem wiki, a jednak coś umknęło :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 20 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 Warka 5 Witbier Zsyp do 16l wody Surowce Słód pilzneński 2kg Pszenica niesłodowana 1,8kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie: 62°C -30 minut 72°C -40 minut Podgrzanie do 78st i filtracja Chmielenie: 0` - Chmiel Lubelski 25g 50` - kolendra 15 g , curaçao 20 g Chłodzenie w wannie do 22 st. Drożdże Wyeast 1214 zadane w temp 20 stopni. Brzeczki wyszło 15 litrów 12°Blg . Narazie strasznie niska wydajność, bo surowce były na 20 litrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2011 w jaki sposób filtrowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg. Jak na mój gust to za mało wody do wysładzania.. Możesz dolać przegotowanej i wystudzonej wody do fermentatora i w ten sposób uzyskasz planowaną ilość i gęstość piwa.. Jeśli się mylę poproszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych piwowarów.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Wysładzałem ok 10 litrami wody. Jeśli doleje wody do fermentatora to uzyskam objętość, ale blg będzie niższe. To dopiero moje drugie zacieranie, więc mam jeszcze dużo czasu na naukę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 21 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Fakt, nie doczytałem i byłem pewien że wyszło Ci 15 litrów ale o znacznie wyższym BLG.. Popełniłeś pewnie ten sam błąd co ja za szybko wysładzałeś, tylko że mnie wyszło 17 litrów blg 13,5 zamiast planowanych 12 BLG i mnie brakło około 5 litrów wody do wysładzania .. Ja robiłem weizena z hb. Teraz przy drugiej warce zmniejszę mocno przepływ wody do wysładzania i to powinno poprawić wydajność.. Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2011 przez Pabllo_Lodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 Wysładzałem z prędkością ok 1l/min. Ale po dolaniu nowej porcji wody nie przemieszałem zacieru, więc pewnie stąd ta niska wydajność. Drożdże zadane wczoraj koło 21, i do teraz nie ruszyły. Fermentor stoi w temp 20-21°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Drożdże zaczęły zajadać Temperatura fermentacji 21,5 °C. Obiżać do 19-20 czy zostawiać tak jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 22 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Ja na swoim koncie mam dopiero 6 warek i przy pierwszej również wyszło mi kilka litrów mniej brzeczki nastawnej niż planowałem. Więc po pytaniach i lekturze forum mam taką metodę, że żeby otrzymać 20 litrów brzeczki ilość wody do zacierania i wysładzania musi wynosić około 30-31. Wtedy do gotowania (chmielenia) idzie ok. 24 litry, z czego podczas gotowania pewnie około 2 litry odparowuje, dodatkowo pewnie o około 1,5 litra zmiejsza się objętość brzeczki podczas chłodzenia. W konsekwencji do fermentora wlewam około 20 litrów (bo zawsze coś zostaje na dnie gara warzelnego z osadem chmielowym). Po drodze, do momentu ostudzenia brzeczki, nie robię żadnych pomiarów gęstości i zazwyczaj otrzymuję gęstość wyższą od planowanej o 0,5-1°Blg. Proponuję żebyś do następnej warki użył więcej wody do wysładzania. Nie bój się że gęstość będzie za mała. W razie czego podczas gotowania możesz odparować nadmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szafek Opublikowano 22 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2011 Właśnie jestem po degustacji warki #4 Hefeweizen. Nagazowanie odpowiednie, banany mocno wyczuwalne, goździki przewijają się w tle. Dam mu jeszcze tydzień i zaczynam konsumpcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się