Jump to content

Browar Górniczy


Recommended Posts

Witam całą brać piwowarską.

Postanowiłem założyć tego bloga, żeby mieć uporządkowane wszystkie notatki dot. mojego warzenia :) Właśnie jestem w trakcie zacierania warki nr 5 Witbiera. Po wszystkim opiszę co i jak :beer:

Link to comment
Share on other sites

Warka 5 Witbier

 

Zsyp do 16l wody

Surowce

Słód pilzneński 2kg

Pszenica niesłodowana 1,8kg

Płatki owsiane 0,4kg

 

Zacieranie:

 

62°C -30 minut

72°C -40 minut

Podgrzanie do 78st i filtracja

 

Chmielenie:

0` - Chmiel Lubelski 25g

50` - kolendra 15 g , curaçao 20 g

 

Chłodzenie w wannie do 22 st. Drożdże Wyeast 1214 zadane w temp 20 stopni. Brzeczki wyszło 15 litrów 12°Blg . Narazie strasznie niska wydajność, bo surowce były na 20 litrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie :beer:

Link to comment
Share on other sites

Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg.

Jak na mój gust to za mało wody do wysładzania..

 

Możesz dolać przegotowanej i wystudzonej wody do fermentatora i w ten sposób uzyskasz planowaną ilość i gęstość piwa..

 

Jeśli się mylę poproszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych piwowarów..

Link to comment
Share on other sites

Wysładzałem ok 10 litrami wody. Jeśli doleje wody do fermentatora to uzyskam objętość, ale blg będzie niższe. To dopiero moje drugie zacieranie, więc mam jeszcze dużo czasu na naukę :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Fakt, nie doczytałem i byłem pewien że wyszło Ci 15 litrów ale o znacznie wyższym BLG..

 

Popełniłeś pewnie ten sam błąd co ja za szybko wysładzałeś,

tylko że mnie wyszło 17 litrów blg 13,5 zamiast planowanych 12 BLG i mnie brakło około 5 litrów wody do wysładzania ..

Ja robiłem weizena z hb.

 

Teraz przy drugiej warce zmniejszę mocno przepływ wody do wysładzania i to powinno poprawić wydajność..

 

Pozdrawiam

Edited by Pabllo_Lodz
Link to comment
Share on other sites

Wysładzałem z prędkością ok 1l/min. Ale po dolaniu nowej porcji wody nie przemieszałem zacieru, więc pewnie stąd ta niska wydajność. Drożdże zadane wczoraj koło 21, i do teraz nie ruszyły. Fermentor stoi w temp 20-21°C.

Link to comment
Share on other sites

Ja na swoim koncie mam dopiero 6 warek i przy pierwszej również wyszło mi kilka litrów mniej brzeczki nastawnej niż planowałem. Więc po pytaniach i lekturze forum mam taką metodę, że żeby otrzymać 20 litrów brzeczki ilość wody do zacierania i wysładzania musi wynosić około 30-31. Wtedy do gotowania (chmielenia) idzie ok. 24 litry, z czego podczas gotowania pewnie około 2 litry odparowuje, dodatkowo pewnie o około 1,5 litra zmiejsza się objętość brzeczki podczas chłodzenia. W konsekwencji do fermentora wlewam około 20 litrów (bo zawsze coś zostaje na dnie gara warzelnego z osadem chmielowym).

Po drodze, do momentu ostudzenia brzeczki, nie robię żadnych pomiarów gęstości i zazwyczaj otrzymuję gęstość wyższą od planowanej o 0,5-1°Blg.

 

Proponuję żebyś do następnej warki użył więcej wody do wysładzania. Nie bój się że gęstość będzie za mała. W razie czego podczas gotowania możesz odparować nadmiar.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.