Szafek Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Witam całą brać piwowarską. Postanowiłem założyć tego bloga, żeby mieć uporządkowane wszystkie notatki dot. mojego warzenia Właśnie jestem w trakcie zacierania warki nr 5 Witbiera. Po wszystkim opiszę co i jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Pytanko techniczne. Płyn lugola kapnięty na zacier ma kolor pomarańczowy. Zacierać dalej aż wogóle przestanie barwić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 Nie odrobione zadanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
coelian Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 I wiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Tyle razy czytałem wiki, a jednak coś umknęło :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 20, 2011 Author Share Posted May 20, 2011 Warka 5 Witbier Zsyp do 16l wody Surowce Słód pilzneński 2kg Pszenica niesłodowana 1,8kg Płatki owsiane 0,4kg Zacieranie: 62°C -30 minut 72°C -40 minut Podgrzanie do 78st i filtracja Chmielenie: 0` - Chmiel Lubelski 25g 50` - kolendra 15 g , curaçao 20 g Chłodzenie w wannie do 22 st. Drożdże Wyeast 1214 zadane w temp 20 stopni. Brzeczki wyszło 15 litrów 12°Blg . Narazie strasznie niska wydajność, bo surowce były na 20 litrów. Zobaczymy co z tego wyjdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 20, 2011 Share Posted May 20, 2011 w jaki sposób filtrowałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 21, 2011 Author Share Posted May 21, 2011 Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 Przez oplot. Upuściłem całość brzeczki, wlałem 4l wody o temp 75°C i całość powtarzałem do uzyskania porządanego blg. Jak na mój gust to za mało wody do wysładzania.. Możesz dolać przegotowanej i wystudzonej wody do fermentatora i w ten sposób uzyskasz planowaną ilość i gęstość piwa.. Jeśli się mylę poproszę o poprawienie mnie przez bardziej doświadczonych piwowarów.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 21, 2011 Author Share Posted May 21, 2011 Wysładzałem ok 10 litrami wody. Jeśli doleje wody do fermentatora to uzyskam objętość, ale blg będzie niższe. To dopiero moje drugie zacieranie, więc mam jeszcze dużo czasu na naukę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted May 21, 2011 Share Posted May 21, 2011 (edited) Fakt, nie doczytałem i byłem pewien że wyszło Ci 15 litrów ale o znacznie wyższym BLG.. Popełniłeś pewnie ten sam błąd co ja za szybko wysładzałeś, tylko że mnie wyszło 17 litrów blg 13,5 zamiast planowanych 12 BLG i mnie brakło około 5 litrów wody do wysładzania .. Ja robiłem weizena z hb. Teraz przy drugiej warce zmniejszę mocno przepływ wody do wysładzania i to powinno poprawić wydajność.. Pozdrawiam Edited May 21, 2011 by Pabllo_Lodz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 21, 2011 Author Share Posted May 21, 2011 Wysładzałem z prędkością ok 1l/min. Ale po dolaniu nowej porcji wody nie przemieszałem zacieru, więc pewnie stąd ta niska wydajność. Drożdże zadane wczoraj koło 21, i do teraz nie ruszyły. Fermentor stoi w temp 20-21°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 22, 2011 Author Share Posted May 22, 2011 Drożdże zaczęły zajadać Temperatura fermentacji 21,5 °C. Obiżać do 19-20 czy zostawiać tak jak jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
waroms Posted May 22, 2011 Share Posted May 22, 2011 Ja na swoim koncie mam dopiero 6 warek i przy pierwszej również wyszło mi kilka litrów mniej brzeczki nastawnej niż planowałem. Więc po pytaniach i lekturze forum mam taką metodę, że żeby otrzymać 20 litrów brzeczki ilość wody do zacierania i wysładzania musi wynosić około 30-31. Wtedy do gotowania (chmielenia) idzie ok. 24 litry, z czego podczas gotowania pewnie około 2 litry odparowuje, dodatkowo pewnie o około 1,5 litra zmiejsza się objętość brzeczki podczas chłodzenia. W konsekwencji do fermentora wlewam około 20 litrów (bo zawsze coś zostaje na dnie gara warzelnego z osadem chmielowym). Po drodze, do momentu ostudzenia brzeczki, nie robię żadnych pomiarów gęstości i zazwyczaj otrzymuję gęstość wyższą od planowanej o 0,5-1°Blg. Proponuję żebyś do następnej warki użył więcej wody do wysładzania. Nie bój się że gęstość będzie za mała. W razie czego podczas gotowania możesz odparować nadmiar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szafek Posted May 22, 2011 Author Share Posted May 22, 2011 Właśnie jestem po degustacji warki #4 Hefeweizen. Nagazowanie odpowiednie, banany mocno wyczuwalne, goździki przewijają się w tle. Dam mu jeszcze tydzień i zaczynam konsumpcję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now