Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Na miarę Josefika to nigdy bo za cienki jestem :o , ale skromnie da się coś zrobić w przerwie świątecznej? Sprawdzę grafik w robocie i dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Niezły browar, pozazdrościć i pogratulować Mam tylko pytanie, dlaczego zrezygnowałeś z gazu ziemnego (takie piekne przyłącze) na rzecz propan butan ? Butli nie powinno używać się w piwnicy, prop-but jest cięższy od powietrza i ryzyko eksplozji wysokie Czyli Jejski świadomie podejmujesz ryzyko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Na miarę Josefika to nigdy bo za cienki jestem :o , ale skromnie da się coś zrobić w przerwie świątecznej? Sprawdzę grafik w robocie i dam znać. Nas nie dogonjat A tak poważnie to nie oto chodzi, każdy pretekst jest dobry do takich spotkań Co do nawiewu to początkowo też starałem się problemu nie widzieć. Kolega Korko_czong trochę dał mi do myślenia i w końcu zrobiłem. I powiem że to jest słuszna droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Jejski fajny sprzęcior, szczególnie stanowisko dowodzenia, z miejscem leżakowania dla zmęczonego piwowara "po kilku", zaj........ U mnie okap z wywietrznikiem kanałowym, uchylenie okna i podniesienie bramy na wys. 30 cm spokojnie starcza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Panowie pokilaliście mnie w temacie bezpieczeństwa/wentylacji. Butla w piwnicy to wiadomo że trzeba pilnować podczas grzania i oczywiście zakręcać po warzeniu. Niebezpieczeństwo wypływu gazu istnieje zawsze, obojętnie w jakiej instalacji i po prostu trzeba myśleć. Wy macie przynajmniej dwa razy większą moc palników. U mnie to zwykłe 8Kw. Tu pytania do fachowców. Czy wentylator wyciągowy + otwarcie drugiego okna okna 60x60cm załatwi sprawę? Czy muszę z tego drugiego okna doprowadzić rurę na poziom podłogi chcąc nie chcąc zmniejszając "średnicę okna"? Mam jeszcze do dyspozycji komin wentylacyjny oddalony o jakieś siedem metrów od palników, ale nie chcę puszczać do niego pary, bo jest zwykły ceglany. Czy jeśli podepnę się do tego komina na poziom podłogi załatwi to problem ew. tlenków i przypadkowego wypływu gazu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Jak otworzysz okno i załączysz wentylator, to moim zdaniem w zupełności starczy. U mnie w warzelni 2,5x4x2,5 chodzi palnik 15kW+7,5kW /do grzania wody do wysładzania/. Nad palnikami jest zamontowany okap, a od niego odchodzi rura do komina poprzez wentylator kanałowy, okno w pomieszczeniu obok uchylone i dalej jest garaż z bramą, którą podnoszę jak pisałem wyżej. Kiedy mam tak wszystko ustawione, czuć jak wchodzi świeże powietrze, robi się ładny zug i jest ok. Edytowane 13 Grudnia 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Wznawiam moje bazgrolenie. Warzelnia gotowa to po drodze parę warek uwarzyłem, ale nie będę do nich wracał. Sezon lagerowy czas zacząć! 90 Helles 18.12.11 Pilzeński 8 Melanoidowy 0,150 55' 10min 64-63' 30min 72' 40'min 76' 20min wysładzanie Gotowanie 75min 60 min Lubelski własny 20g około 78GPH Iunga 20g 222GPH 15min Perle 20g 124GPH Sawlager W-34/70 starter Wyszło 46l 12,5 BLg plus 1,5l rezerwy. Fermentacja w nowym gadżecie mojego browaru. Szafka z płyty meblowej izolowanej armaflexem. Ma dzielone na pół drzwiczki i latem siedzą w niej dwa kegi i butla co2 6kg. Zimą gdy temp. jest od 12-15stC wkładam półkę, dwa fermentory i po pecie z lodem. Temp. od dołu do góry w jednej komorze wynosi 9-11stC. Jutro wrzucę może jakąś fotkę. Edytowane 1 Lipca 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 19 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 To teraz już z górki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 "Z górki" to piwowar nigdy niema. Jest trochę lżej, ale trzeba orać i to ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 (edytowane) Jeszcze fotki szafki https://picasaweb.google.com/lh/photo/5C5GAzL3YrWonbX__rly7dMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink https://picasaweb.google.com/lh/photo/RdFT_TLEAQhhS0MTgmAwOtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink Edytowane 20 Grudnia 2011 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 (edytowane) Warka z dnia 27.12.11 91 Pale Ale Pilzeński 7,5Kg Monachijski 1Kg Zacieranie 52°C 10min 64°C 40min 72°C 30min 76°C 20min Warzenie 75min 60min Lubelski 40g 156GPH 60min Sybilla 30g 186GPH 15min Perle 40g 224GPH W 78°C chłodzenia Sybilla 20g 124GPH Danstar - Nottingham starter. Wyszło 46l 13°Blg fermentowane w ok 14°C Zabutelkowałem też drugą część warki 88 Kölsch ze 180g cukru i drugą część 87 AIPA.ze 160g cukru. Edytowane 2 Stycznia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka z dnia 31.12.11 92 Sylwestrowy Kozioł. Monachijski 6Kg Pilzeński 5Kg Caraaroma 200g Karmelowy Jasny Strzegom 200g Caramunich® TYPE II 150g Zacieranie 52°C 15min 63°C 40min 72°C 40min 76°C 15min Warzenie 70min 60min Marynka 40g 360GPH , Sybilla 20g 124GPH 10min H. Tradition 40g 212GPH Sawlager W-34/70 gęstwa Wyszło 45l 17°Blg schłodzone do 17°C zadane drożdże do 13°C i po 16 godz. do 9-10°C . Zapach z fermentorów bajeczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Warka z dnia 31.12.11 92 Sylwestrowy Kozioł. No i mnie wyprzedziłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 Nie przejmuj się Jak uzupełnię piwniczkę to na pewno zwolnię i dam Ci szansę mnie przeskoczyć Na razie we fermentorach mam ok 150l , a w zasadzie już zwalniam bo lagerki dłużej blokują fermentory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 2 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2012 No tak to jest. U mnie też pełne tanki i czekam tylko na rozlew i jadem dalej. I nie mogę się doczekać kiedy tylko ruszę z kegami (tylko kegów jest mało). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Pochwalę się moimi prawie nowymi gadżetami w browarze. Pierwszy to wyciąg pary, a w zasadzie efekt jego działania przy +5°C. Para przy ujemnych temp. rośnie do rozmiarów monstrualnych i przy braku wiatru sięga czubka dachu ok. 10m. Aż strach pomyśleć o takiej ilości pary w pomieszczeniu bez wyciągu Następne usprawnienie to wiadro na śrutę. Strasznie drażniło mnie pylenie przy śrutowaniu do otwartego wiadra. Wymyśliłem proste mocowanie do wiadra 33l, które całkowicie eliminuje problem pyłu. Pieron, kolomar i elroy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Masz tam pod nakrętkami podkładki sprężynujące? Może Ci się to od drgań rozkręcać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Już nie umiałem znaleźć, ale śrubki i nakrętki są mosiężne więc tak szybko się nie rozkręcą. Najwyżej założa federringi, dzienki synek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 (edytowane) Warka z dnia 06.01.12 93 Koźlak Majowy Pilzeński 6kg Monachijski 3kg Pszeniczny 1kg Caraaroma 100g Zacieranie 63°C 30' 72°C 40' 77°C 30' Warzenie 60' 0' 60g Lubelski własny ok. 210GPH , 30g Tradition 156GPH 45' 40g Tradition 208GPH Grożdże Wyeast STARO PRAGUE LAGER gęstwa Wyszło 43l. 15.5°Blg i 0,8l rezerwy, troszkę mało. Schłodzone do 16°C, zadane drożdże i pozostawione w 14°C. Po 14godz. z objawami fermentacji przeniesione do 9-10°C. Zacierane było w nieco przerobionym kegu. Kolejne małe usprawnienie w browarze ma pomóc w myciu. Resztki młóta dostające się w rant przy wylewaniu i ponownie po obróceniu kega strasznie mnie wkurzały. Teraz niema tego problemu . Jeszcze fotki. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Wyeast STARO PRAGUE LAGER???????????????????? Co to? Gdzie są takie drożdże na sprzedaż? Gdzie można znaleźć informacje o nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Wyeast STARO PRAGUE LAGER???????????????????? Co to? Gdzie są takie drożdże na sprzedaż? Gdzie można znaleźć informacje o nich? Na BB była taka akcja , a ja dostałem gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 (edytowane) Warka z dnia 15.01.12 94 Desitka Pilzeński 4,5Kg Monachijski 2,5kG Carapils 200g Zacieranie 40' 64°C 30' 72°C 76' 77°C Warzenie 75min 60' Lubelski 60g 234Gph 15' Perle 40g 224Gph, Lubelski 40g 156Gph 5' Hellertauer Tradition 20g 84Gph Sawlager W-34/70 gęstwa zadana w temp. 15°C i od razu do 10°C. Start to porażka bo prawie dwie doby. Otrzymałem 44l plus 1l rezerwy ponad 11°Blg czyli trochę za gęste, ale nie rozcieńczałem. Piwo do poprawki! W poniedziałek 23.01.12 zakegowałem pierwszą część warki 90 Helles i zabutelkowałem drugą część warki 91 Pale Ale do 54 butelek ze 180g cukru. Edytowane 25 Stycznia 2012 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 25 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Warka z dnia 15.01.12 94 Desitka Sawlager W-34/70 gęstwa zadana w temp. 15°C i od razu do 10°C. Start to porażka bo prawie dwie doby. Cos skopałeś. Ile tej gęstwy było? jak stara? Rozruszałeś ja przed zadaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2012 Gęstwy było ok. 250ml i stała tydzień w lodówce. Oczywiście dałem jej kilka godzin przed zadaniem 0,8l brzeczki 10°Blg i w fazie wysokich krążków zadałem i normalnie napowietrzyłem. Jedynie chyba mogła je zestresować temp. , bo starter miał ok.20°C, a brzeczka 15°C i odrazu chłodzona do 10°C. Myślałem że na piwo 11°Blg będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 No cóż. Kalkulator podaje, że trzeba 400ml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się