Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

122 Czarna zadyma z dnia 27.01.13

================================================================================

Wielkość warki: 46.500 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 12.5

Goryczka: 27.7 IBU

 

Pale Ale 5kg

Wędzony domowy 2kg

Pszenica 500g

Carahell® 200g

Carafa 200g

Palony jęczmień150g

Caramunich® TYPE II Słód 150.000 g

Waga słodów: 8.200 kg

 

Centennial 8.5% 40.000 g Gotowanie 60min

Styrian Goldings 4.1% 40.000 g Gotowanie 15min Szyszka

Centennial 8.5% 20.000 g Gotowanie 15min Granulat

 

Gips piwow. 10g

 

Danstar - Nottingham Ale Gęstwa

 

70-68°C 90.000 min

76°C 20.000 min

 

Piwo teoretycznie na konkurs, ale nie wiem czy wędzony domowy nadał odpowiedniego aromatu. W aromacie był o wiele bardziej konkretny niż słód z bambergu, a w brzeczce jakoś nie do końca Okaże się po fermentacji i ułożeniu.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

123 i Porter Warka z dnia 02.02.13

================================================================================

Wielkość warki: 43 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 82%

Gęstość początkowa: 19.6 P

Goryczka: 29.5 IBU

Barwa: 24 SRM

 

Palony Żywiecki Słód 400 g

Pilzneński 8 kg

Melanoiden Malt Słód 300 g

Monachijski 2.5kg

Special B Malt Słód 300 g

Caramunich® TYPE III Słód 100 g

Płatki Jęczmienne 800 g

Waga słodów: 12.4 kg

 

Sybilla 6.2% 70.000 g Gotowanie 60 min Granulat

Lomik 3.6% 90.000 g Gotowanie 20 min Granulat

 

Munich Lager Lager Gęstwa

 

63 C 30min

72 C 40min

72 C 20min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W ubiegłym tygodniu zabutelkowałem pozostałe części warek po kegowaniu.

119 Czarnuch (Schwarzbier) z dnia 30.12.12 ze 130g ekstraktu słodowego bo w domu zabrakło cukru :roll: 54 butelki

120 Kozioł - Traditional Bock z dnia 01.01.13 ze 100g cukru 59 butelek

121 Polskie Ale z dnia 10.01.13 ze 150g cukru 54 butelki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staram się jak mogę, przecież tego GC trzeba będzie jakoś oblać ;):D

124 Red Fred bis - Traditional Bock z dnia 16.02.13 lekka wariacja z bardzo udanej warki na początku mojego piwowarstwa.

================================================================================

Wielkość warki: 45 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 16.5 P

Goryczka: 24.8 IBU (Tinseth)

 

Monachijski 3kg

Melanoiden 400g

Płatki jęczmienne 800g

Carafa II 50g

Carahell® 200g

Pilzneński 6 kg

Carared® 200g

Waga słodów: 10.650 kg

 

Perle 6.5% 40g Gotowanie 60 min Granulat

Hellertauer Tradition 5.5% 35g Gotowanie 60 min Granulat

Hellertauer Tradition 5.5% 20g Gotowanie 15 min Granulat

 

Munich Lager Lager gęstwa

 

63 C 30min

72 C 30min

76 C 30min

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

125 Robust Porter z dnia 21.02.13

================================================================================

Wielkość warki: 45.5L

Czas gotowania: 60min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 16.3 P

Goryczka: 34.4 IBU

Barwa: 25 SRM

 

Pilzneński 6kg L

Pszeniczny 1kg

Monachijski 2kg

Special B Malt 300g

Caramunich® TYPE I 200g

Palony jęczmień 100g

Palony Żywiecki 300g

Płatki jęczmienne 400g

Waga słodów: 10.3 kg

 

Goldings, East Kent 4.8% 30g 60 min Granulat

Centennial 8.0% 50 g 60 min Szyszka

Fuggles 4.6% 30g 15 min Granulat

Cascade 6.0% 30g 15 min Szyszka

Fuggles 4.2% 20 g 5 min Granulat

Cascade 6.0% 20g 5 min Szyszka

 

Gips piwow. 10 g

 

Safale S-04 starter z paczki

 

63C 25 min

72C 40 min

76C 20 min

 

Wyszło nieco zamocne więc będzie małe hgb ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

126 Desitka warka z dnia 10.03.13

================================================================================

Wielkość warki: 45 L

Czas gotowania: 75min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 10.0 P

Goryczka: 24.2 IBU (Tinseth)

 

Pilzneński Słód 3kg

Wiedeński 2kg

Monachijski Słód 1kg

Cara-Pils 250g

Waga słodów: 6.250 kg

 

Perle 6.5% 40g 60 min Granulat

Lublin 3.9% 50g 15 min Granulat

Lublin 3.9% 50g 5 min Granulat

 

Munich Lager Gęstwa

 

63C 30min

72C 30min

76C 20min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzej co daje pszenica w Porterze i to w takiej ilości ?

Oczywiście chodziło mi o pianę jak pisze Adam, ale o troszkę treściwości jak na Robusta przystało. Przy tym piwie zasyp jest podobno dość dowolny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

127 Desitka warka z dnia 21.03.13

================================================================================

Wielkość warki: 45 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 83%

Gęstość początkowa: 10.5 P

Goryczka: 24.7 IBU

Barwa: 4 SRM

 

Pilzneński 4 kg

Monachijski 1 kg

Wiedeński 1.5 kg

Carapils® 100 g

Waga słodów: 6.6 kg

 

Sybilla 6.2% 50g Gotowanie 60min Granulat

Sybilla 6.2% 20g Gotowanie 15min Granulat

Lublin 3.9% 30g Gotowanie 5min Granulat

 

Munich Lager Lager Gęstwa

 

63C 30min

72C 30min

76C 20min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

128 Desitka Warka z dnia 23.03.13

================================================================================

Wielkość warki: 46 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 83%

Gęstość początkowa: 10.5 P

Goryczka: 24.9 IBU

Barwa: 4 SRM

 

Carapils® 230 g

Pilzneński 4kg

Monachijski Słód 1 kg

Wiedeński 1.5 kg

Waga słodów: 6.730 kg

 

Tradition (DE) 5.3% 40 g Gotowanie 15 min Granulat

Tradition (DE) 5.3% 30 g Gotowanie 5 min Granulat

Marynka 9.0% 30 g Gotowanie 60 min Szyszka

 

Sawlager W-34/70 Starter ze saszetki

 

63 C 30 min

72 C 30 min

76 C 20 min

 

Trzy desitki w tym sezonie pod rząd to lekkie przegięcie, ale na lato będą jak znalazł. :D Ostatni lager w tym sezonie, bo lagerowni patrząc na prognozy już nie będzie, czyli taki rzut na taśmę. Następna warka to zdecydowanie Polskie Ale!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

129 Polskie ALE z dnia 07.04.13

================================================================================

Wielkość warki: 47.000 L

Czas gotowania: 60.000 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 12 P

Goryczka: 27.6 IBU

 

Pilzneński 7.5 kg

Melanoidenowy 200 g

Waga słodów: 7.7 kg

 

Marynka 9% 30g Gotowanie 60 min Szyszka

Lublin 3.9% 60g Gotowanie 5 min Granulat

Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 15 min Szyszka

 

Danstar - Nottingham starter

 

63 C 30 min

72 C 30 min

76 C 20 min

================================================================================

Przed tym zabutelkowałem i kegowałem kilka warek, ale nie obyło się bez wpadki. Zamiast jak zwykle z jednego fermentora zakegować i resztkę wlać do drugiego, niechcący zakegowałem portera (czego nie miałem w planie) i dolałem resztę do 125 Robust Portera :/ Obawiam się że drożdże lagerowe mogą namieszać bo porter zszedł niżej niż ww. Najwyżej będę odgazowywać. Za błędy trzeba płacić ;) Niniejszym warka ta co w butelkach zyskuje nazwę Robust Porter +

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

130 Ciemny Pszemek - Dunkelweizen warka z dnia 18.04.13

================================================================================

Wielkość warki: 48 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 85%

Gęstość początkowa: 12.6

Goryczka: 14.3 IBU

Barwa: 14 SRM

 

Pszeniczny 4 kg

Monachijski II 2.950 kg

Carahell® 200 g

Strzegom barwiący 120 g

Pilzneński 1 kg

Waga słodów: 8.270 kg

 

Tradition (DE) 5.3% 50 g Gotowanie 60 min Granulat

 

Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne Suche uwodnione i starter z saszetki .

 

44.000 C 10 min

Dekokcja 25 L 63 C 30 min

Dekokcja 25 L 72 C 30 min

Dekokcja 25 L 100 C 20 min

63 C 30 min

72 C 30 min

76 C 20 min

 

Z dekokcją pojechałem na maxa. Jeszcze nigdy tak długo nie robiłem warki, ale skoro poprzednia pszenica się sprawdziła to dlaczego nie spróbować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj "Pszemka" przelałem na cichą. Zszedł tylko do 4°Blg i to troszkę za nisko, ale w smaku i aromacie zapowiada się rewelacyjnie! Mówcie co chcecie, ale dekokcja w pszenicach daje to COŚ. Warto było poświęcić tyle czasu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

131 Pszenica z dnia 03.05.13

================================================================================

Wielkość warki: 46.5 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 84%

Gęstość początkowa: 13.0 P

Goryczka: 12.1 IBU

Barwa: 4 SRM

 

Pszeniczny Słód 4 kg

Pilzneński Słód 4 kg

Carahell® Słód 200 g

Waga słodów: 8 kg

 

Tradition (DE) 5.5% 40 g Gotowanie 60 min Granulat

 

Kwas mlekowy Zacieranie 17 mL

 

Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne gęstwa

 

Infuzja 44C 10 min

Dekokcja 20L 63 C 25 min

Dekokcja 20L 72 C 15 min

Gotowanie 20L 100 C 15 min

Infuzja 63. C 30 min

Infuzja 72 C 20 min

Infuzja 77 C 15 min

 

Znowu dekokcja, a czasu mało :/ . Po raz pierwszy bawiłem się paskami do pomiaru PH i kwasem mlekowym. Wniosek jest taki że bardzo prosto utrzymać optymalnie PH, nie tak jak w przypadku słodu zakwaszającego. Nowe zabawki na stałe wchodzą na stan browaru :)

Po kilku latach aż wstyd się przyznać dorobiłem się sterylizatora do butelek. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no może to nie wstyd, ale czasu teraz zaoszczędzisz trochę

Na czas nie narzekałem bo spryskiwacz ciśnieniowy się sprawdzał, ale jak jednego dnia zepsuły się trzy to mi podniosło ciśnienie :mad:

Jedziesz z tymi desitkami, Jędruś, a jedziesz :okey:

No cóż Jędruś podobno lato idzie. Jacek pisał że będzie można odśnieżać w krótkim rękawku. :smilies:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jako że mój były wyrostek namieszał w planach warzelniczych, a piwniczka robi się pusta postanowiłem po mimo obecnych temperatur coś jeszcze w tym sezonie uwarzyć.

 

132 Polskie Ale z dnia 28.06.13

================================================================================

Wielkość warki: 47 L

Czas gotowania: 60 min

Wydajność: 86%

Gęstość początkowa: 12.0 P

Goryczka: 30.5 IBU

Barwa: 4 SRM

 

Pilzneński 7.5 kg

Melanoiden Malt 100 g

Waga słodów: 7.6 kg

 

Marynka 10.0% 40 g Gotowanie 60 min Granulat

Lublin 4.2% 60 g Gotowanie 15 min Granulat

Lublin 4.2% 40 g Gotowanie 5 min Granulat

 

Kwas mlekowy 20 mL

 

Mauribrew Ale Y514 Ale Uwodnione i lekki starter z przeterminowanej saszetki.

 

63 C 40 min

72 C 30 min

76 C 20 min

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.