Jejski Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) 122 Czarna zadyma z dnia 27.01.13 ================================================================================ Wielkość warki: 46.500 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 12.5 Goryczka: 27.7 IBU Pale Ale 5kg Wędzony domowy 2kg Pszenica 500g Carahell® 200g Carafa 200g Palony jęczmień150g Caramunich® TYPE II Słód 150.000 g Waga słodów: 8.200 kg Centennial 8.5% 40.000 g Gotowanie 60min Styrian Goldings 4.1% 40.000 g Gotowanie 15min Szyszka Centennial 8.5% 20.000 g Gotowanie 15min Granulat Gips piwow. 10g Danstar - Nottingham Ale Gęstwa 70-68°C 90.000 min 76°C 20.000 min Piwo teoretycznie na konkurs, ale nie wiem czy wędzony domowy nadał odpowiedniego aromatu. W aromacie był o wiele bardziej konkretny niż słód z bambergu, a w brzeczce jakoś nie do końca Okaże się po fermentacji i ułożeniu. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 123 i Porter Warka z dnia 02.02.13 ================================================================================ Wielkość warki: 43 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 82% Gęstość początkowa: 19.6 P Goryczka: 29.5 IBU Barwa: 24 SRM Palony Żywiecki Słód 400 g Pilzneński 8 kg Melanoiden Malt Słód 300 g Monachijski 2.5kg Special B Malt Słód 300 g Caramunich® TYPE III Słód 100 g Płatki Jęczmienne 800 g Waga słodów: 12.4 kg Sybilla 6.2% 70.000 g Gotowanie 60 min Granulat Lomik 3.6% 90.000 g Gotowanie 20 min Granulat Munich Lager Lager Gęstwa 63 C 30min 72 C 40min 72 C 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 W ubiegłym tygodniu zabutelkowałem pozostałe części warek po kegowaniu. 119 Czarnuch (Schwarzbier) z dnia 30.12.12 ze 130g ekstraktu słodowego bo w domu zabrakło cukru 54 butelki 120 Kozioł - Traditional Bock z dnia 01.01.13 ze 100g cukru 59 butelek 121 Polskie Ale z dnia 10.01.13 ze 150g cukru 54 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 No, jak ładnie opróżniłeś tanki, że teraz czas je napełnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 No i się staram Wczoraj uwarzyłem małe co nieco, a i w przyszłym tygodniu popracuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 17 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 No i tak trzymaj, bo lato coraz bliżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 (edytowane) Staram się jak mogę, przecież tego GC trzeba będzie jakoś oblać 124 Red Fred bis - Traditional Bock z dnia 16.02.13 lekka wariacja z bardzo udanej warki na początku mojego piwowarstwa. ================================================================================ Wielkość warki: 45 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 16.5 P Goryczka: 24.8 IBU (Tinseth) Monachijski 3kg Melanoiden 400g Płatki jęczmienne 800g Carafa II 50g Carahell® 200g Pilzneński 6 kg Carared® 200g Waga słodów: 10.650 kg Perle 6.5% 40g Gotowanie 60 min Granulat Hellertauer Tradition 5.5% 35g Gotowanie 60 min Granulat Hellertauer Tradition 5.5% 20g Gotowanie 15 min Granulat Munich Lager Lager gęstwa 63 C 30min 72 C 30min 76 C 30min Edytowane 17 Lutego 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 125 Robust Porter z dnia 21.02.13 ================================================================================ Wielkość warki: 45.5L Czas gotowania: 60min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 16.3 P Goryczka: 34.4 IBU Barwa: 25 SRM Pilzneński 6kg L Pszeniczny 1kg Monachijski 2kg Special B Malt 300g Caramunich® TYPE I 200g Palony jęczmień 100g Palony Żywiecki 300g Płatki jęczmienne 400g Waga słodów: 10.3 kg Goldings, East Kent 4.8% 30g 60 min Granulat Centennial 8.0% 50 g 60 min Szyszka Fuggles 4.6% 30g 15 min Granulat Cascade 6.0% 30g 15 min Szyszka Fuggles 4.2% 20 g 5 min Granulat Cascade 6.0% 20g 5 min Szyszka Gips piwow. 10 g Safale S-04 starter z paczki 63C 25 min 72C 40 min 76C 20 min Wyszło nieco zamocne więc będzie małe hgb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 126 Desitka warka z dnia 10.03.13 ================================================================================ Wielkość warki: 45 L Czas gotowania: 75min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 10.0 P Goryczka: 24.2 IBU (Tinseth) Pilzneński Słód 3kg Wiedeński 2kg Monachijski Słód 1kg Cara-Pils 250g Waga słodów: 6.250 kg Perle 6.5% 40g 60 min Granulat Lublin 3.9% 50g 15 min Granulat Lublin 3.9% 50g 5 min Granulat Munich Lager Gęstwa 63C 30min 72C 30min 76C 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 125 Robust Porter z dnia 21.02.13 Andrzej co daje pszenica w Porterze i to w takiej ilości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Lepszą pianę, przynajmniej tak mi się wydaje. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Dziękuje Panie Adamie za odpowiedź :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Jaki jo pan, yo yno je karlus, karlus ze ślonska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Jo wiym ino jak wtos je starszy łodymie to mu godom per pan Kaj by nie było żech je jakis niy wyrachowany gorol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Andrzej co daje pszenica w Porterze i to w takiej ilości ? Oczywiście chodziło mi o pianę jak pisze Adam, ale o troszkę treściwości jak na Robusta przystało. Przy tym piwie zasyp jest podobno dość dowolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 127 Desitka warka z dnia 21.03.13 ================================================================================ Wielkość warki: 45 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 83% Gęstość początkowa: 10.5 P Goryczka: 24.7 IBU Barwa: 4 SRM Pilzneński 4 kg Monachijski 1 kg Wiedeński 1.5 kg Carapils® 100 g Waga słodów: 6.6 kg Sybilla 6.2% 50g Gotowanie 60min Granulat Sybilla 6.2% 20g Gotowanie 15min Granulat Lublin 3.9% 30g Gotowanie 5min Granulat Munich Lager Lager Gęstwa 63C 30min 72C 30min 76C 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 128 Desitka Warka z dnia 23.03.13 ================================================================================ Wielkość warki: 46 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 83% Gęstość początkowa: 10.5 P Goryczka: 24.9 IBU Barwa: 4 SRM Carapils® 230 g Pilzneński 4kg Monachijski Słód 1 kg Wiedeński 1.5 kg Waga słodów: 6.730 kg Tradition (DE) 5.3% 40 g Gotowanie 15 min Granulat Tradition (DE) 5.3% 30 g Gotowanie 5 min Granulat Marynka 9.0% 30 g Gotowanie 60 min Szyszka Sawlager W-34/70 Starter ze saszetki 63 C 30 min 72 C 30 min 76 C 20 min Trzy desitki w tym sezonie pod rząd to lekkie przegięcie, ale na lato będą jak znalazł. Ostatni lager w tym sezonie, bo lagerowni patrząc na prognozy już nie będzie, czyli taki rzut na taśmę. Następna warka to zdecydowanie Polskie Ale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 129 Polskie ALE z dnia 07.04.13 ================================================================================ Wielkość warki: 47.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 12 P Goryczka: 27.6 IBU Pilzneński 7.5 kg Melanoidenowy 200 g Waga słodów: 7.7 kg Marynka 9% 30g Gotowanie 60 min Szyszka Lublin 3.9% 60g Gotowanie 5 min Granulat Marynka 9% 40.000 g Gotowanie 15 min Szyszka Danstar - Nottingham starter 63 C 30 min 72 C 30 min 76 C 20 min ================================================================================ Przed tym zabutelkowałem i kegowałem kilka warek, ale nie obyło się bez wpadki. Zamiast jak zwykle z jednego fermentora zakegować i resztkę wlać do drugiego, niechcący zakegowałem portera (czego nie miałem w planie) i dolałem resztę do 125 Robust Portera Obawiam się że drożdże lagerowe mogą namieszać bo porter zszedł niżej niż ww. Najwyżej będę odgazowywać. Za błędy trzeba płacić Niniejszym warka ta co w butelkach zyskuje nazwę Robust Porter + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2013 130 Ciemny Pszemek - Dunkelweizen warka z dnia 18.04.13 ================================================================================ Wielkość warki: 48 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 85% Gęstość początkowa: 12.6 Goryczka: 14.3 IBU Barwa: 14 SRM Pszeniczny 4 kg Monachijski II 2.950 kg Carahell® 200 g Strzegom barwiący 120 g Pilzneński 1 kg Waga słodów: 8.270 kg Tradition (DE) 5.3% 50 g Gotowanie 60 min Granulat Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne Suche uwodnione i starter z saszetki . 44.000 C 10 min Dekokcja 25 L 63 C 30 min Dekokcja 25 L 72 C 30 min Dekokcja 25 L 100 C 20 min 63 C 30 min 72 C 30 min 76 C 20 min Z dekokcją pojechałem na maxa. Jeszcze nigdy tak długo nie robiłem warki, ale skoro poprzednia pszenica się sprawdziła to dlaczego nie spróbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Dzisiaj "Pszemka" przelałem na cichą. Zszedł tylko do 4°Blg i to troszkę za nisko, ale w smaku i aromacie zapowiada się rewelacyjnie! Mówcie co chcecie, ale dekokcja w pszenicach daje to COŚ. Warto było poświęcić tyle czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 131 Pszenica z dnia 03.05.13 ================================================================================ Wielkość warki: 46.5 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 84% Gęstość początkowa: 13.0 P Goryczka: 12.1 IBU Barwa: 4 SRM Pszeniczny Słód 4 kg Pilzneński Słód 4 kg Carahell® Słód 200 g Waga słodów: 8 kg Tradition (DE) 5.5% 40 g Gotowanie 60 min Granulat Kwas mlekowy Zacieranie 17 mL Mauribrew Weiss Y1433 Pszeniczne gęstwa Infuzja 44C 10 min Dekokcja 20L 63 C 25 min Dekokcja 20L 72 C 15 min Gotowanie 20L 100 C 15 min Infuzja 63. C 30 min Infuzja 72 C 20 min Infuzja 77 C 15 min Znowu dekokcja, a czasu mało . Po raz pierwszy bawiłem się paskami do pomiaru PH i kwasem mlekowym. Wniosek jest taki że bardzo prosto utrzymać optymalnie PH, nie tak jak w przypadku słodu zakwaszającego. Nowe zabawki na stałe wchodzą na stan browaru Po kilku latach aż wstyd się przyznać dorobiłem się sterylizatora do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Po kilku latach aż wstyd się przyznać dorobiłem się sterylizatora do butelek no może to nie wstyd, ale czasu teraz zaoszczędzisz trochę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Jedziesz z tymi desitkami, Jędruś, a jedziesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 no może to nie wstyd, ale czasu teraz zaoszczędzisz trochę Na czas nie narzekałem bo spryskiwacz ciśnieniowy się sprawdzał, ale jak jednego dnia zepsuły się trzy to mi podniosło ciśnienie Jedziesz z tymi desitkami, Jędruś, a jedziesz No cóż Jędruś podobno lato idzie. Jacek pisał że będzie można odśnieżać w krótkim rękawku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Jako że mój były wyrostek namieszał w planach warzelniczych, a piwniczka robi się pusta postanowiłem po mimo obecnych temperatur coś jeszcze w tym sezonie uwarzyć. 132 Polskie Ale z dnia 28.06.13 ================================================================================ Wielkość warki: 47 L Czas gotowania: 60 min Wydajność: 86% Gęstość początkowa: 12.0 P Goryczka: 30.5 IBU Barwa: 4 SRM Pilzneński 7.5 kg Melanoiden Malt 100 g Waga słodów: 7.6 kg Marynka 10.0% 40 g Gotowanie 60 min Granulat Lublin 4.2% 60 g Gotowanie 15 min Granulat Lublin 4.2% 40 g Gotowanie 5 min Granulat Kwas mlekowy 20 mL Mauribrew Ale Y514 Ale Uwodnione i lekki starter z przeterminowanej saszetki. 63 C 40 min 72 C 30 min 76 C 20 min Edytowane 1 Lipca 2013 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się