thobeta Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) to nie jest głupie na pierwszy rzut oka....dodać na jakim etapie ?...jeszce teraz jak trwa burzliwa , na cichej....? Pytanie też o ilość chmielu ? Edytowane 8 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 nie ma jakiegoś specyfiku koncentratu w płynie by goryczkę podnieść na tym etapie ? Ja mam izo-[cos tam] koncentrat chmielowy, wystarczy dodac po cichej kilkanascie kropli dodac cukier/glukoze/cos tam do refermentacji. Ale podobno daje on ostrej goryczki to lepiej nie przesadzac. Podeslij mi twoj adres to jak wroce do Edinburgha to to wysle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Ja bym dodał na cichej,jeżeli gotowałbym chmiel tak poprostu,ale skoro Makaron coś ma to do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 poniewaz zrobiles warke na 29 L, to masz tam tylko ok. 11.5-12 IBUs. Trochę faktycznie mizerna będzie ta goryczka. Bardziej pasująca do pszeniczniaka niż do pilsa. W winohobby mają ekstrakt chmielowy. Makaron, czy masz taki sam? O dochmielaniu dla goryczki tu coś było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Tak dokladnie cos takiego, ale chyba innej firmy. Generalnie cos takiego. Uzylem dwa razy i zrezygnowalem. Za bardzo kojarzy mi sie z pojsciem na skroty, ale w wypadku takiego jak powyzej dobry sposob na ratowanie sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 8 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy. Edytowane 8 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Cieszy mnie to,ale pamiętaj,że będziesz prawdopodbnie pierwszą osobą,która to zrobi i może być coś nie tak... Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony.. Żeby nie było na mnie jak piwo popsujesz z drugiej strony gdzie byśmy byli gdyby nie eksperymenty. Edytowane 8 Lutego 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy. Thobeta, wrzucilem recepture, ktorej uzyles na ProMash i zakladajac ze chcesz miec 40 IBUs potrzebujesz teraz dodac albo 71 gr wiecej Saaz (lub Lubelski) albo 28 gr wiecej Marynki (lub innego chmielu z 8.5% AA). Thobeta, ja zrobilem cos podobnego: mialem za slodki Pale Ale w kegu do ktorego uzylem za duzo slodow, wiec odlalem ok 1 qt (ok. 1 liter piwa), i gotowalem to przez 1 godz dodajac chmieli , przefiltowalem to przez filter do kawy i z kiepskiego Pale Ale mi wyszedl doskonaly IPA Wlasciwie to zamierzam cos podobnego zrobic teraz w tej brzeczce: http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A czyli scooby już to robił... no to super. To ja bym w takim razie sam spróbował podziałać,bez chemi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony.. To nie jest żaden ARES. :rolleyes: Wszystkie produkty w tym sklepie, mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A czyli scooby już to robił... no to super. To ja bym w takim razie sam spróbował podziałać,bez chemi Nie tylko Scooby, Powyżej dałem linka, gdzie podobnie robił Infam i Kopyr. Aha, tylko nie wiem jak to jest z gotowaniem piwa. Czy nie lepiej zagotować brzeczkę albo ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 To nie jest żaden ARES. :rolleyes: Wszystkie produkty w tym sklepie, mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. Ciekawe w ogóle po cholerę w tym sklepie wyświetlają użytkownikom kod produktu?? Istotne jest to pewnie w programie magazynowym, ale zamawiającym chyba w ogóle... A tylko sie ares-y rozpowszechniają na forumach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Poza tym z tego co koledzy piszą powyżej ten ARES jest sprawdzony.. To nie jest żaden ARES. :rolleyes: Wszystkie produkty w tym sklepie' date=' mają taki kod, który zaczyna się od ARES. Na browar.biz ostatnio był na tapecie środek do klarowania piwa o nazwie ARES. [/quote'] :D Nie skomentuje tego,co za wtopa,hahah ja mam standardowo problemy z,że tak to ujmę "doczytywaniem"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 9 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A ile waszym zdaniem przy prawidłowym chmieleniu musiał bym dorzucić goryczkowego ? Czy 30gr wystarczyło by ? Jakoś tak skłaniam się by samemu przygotować taki extrakt tak jak Baron pisał. Odebrać z 1L brzeczki i w niej gotować goryczkowy. Thobeta' date=' wrzucilem recepture, ktorej uzyles na ProMash i zakladajac ze chcesz miec 40 IBUs potrzebujesz teraz dodac albo 71 gr wiecej Saaz (lub Lubelski) albo 28 gr wiecej Marynki (lub innego chmielu z 8.5% AA). Thobeta, ja zrobilem cos podobnego: mialem za slodki Pale Ale w kegu do ktorego uzylem za duzo slodow, wiec odlalem ok 1 qt (ok. 1 liter piwa), i gotowalem to przez 1 godz dodajac chmieli , przefiltowalem to przez filter do kawy i z kiepskiego Pale Ale mi wyszedl doskonaly IPA Wlasciwie to zamierzam cos podobnego zrobic teraz w tej brzeczce: http://www.piwo.org/forum/t973-Extrakt-%2B-cukier-%3D-fuuuuj-.html[/quote'] Idę naturalną formą. Gotuje właśnie 1L brzeczki z 30gr Marynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Moja propozycja na bochemiana to: 2,5 kg pilzenski 2 kg bohemian pilsner 0,3 kg carapils 0,1 kg zakwaszający 0,02 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru) 30g marynka szyszka 50g żatecki gęstwa WYEAST Urquell mech irlandzki Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 50°C 10 min 64°C 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 20 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C 76°C 10 min Wysładzanie wodą 76°C Gotowanie 60min 30g marynka 60' 20g żatecki 20' 15g żatecki 10' 15g żatecki 0' tzn. przez 40min od końca gotowania Planuję 25l 12-13°Blg W niedzielę chcę przetestować recepturę. Macie może jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Ta receptura wyglada dobrze, wrzucilem ja na ProMash i wychodzi mi SG 1.054 (przy 65% wydajnosci), 43 IBU, 5.6 SRM. Czyli wszystko pasuje do stylu: http://www.piwo.org/forum/t668-02B-Bohemian-Pilsener.html Edyt: 0,02 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru) Nie jestem pewny ktory to jest CaraMunich I, wiec do receptury na ProMash uzylem najjasniejszego: CaraMunich 40L. Jezeli twoj CaraMunich jest ciemniejszy, to moze ci piwo wyjsc za ciemne. Moze lepiej byloby dodac koloru poprzez zwykly Munich? ). 0.5 kg Munich da ci kolor 4.6 SRM. Edytowane 13 Lutego 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Bardzo dziękuję za szybką radę. Niestety sam nie posiadam programu do wyliczeń i receptura wynika po części z doświadczeń z warki 22 http://www.piwo.org/forum/p8658-07-12-2008-08-36-17.html#p8658 Zakładam wydajność na poziomie minimun 70% , a bardziej 73% . W podzięce masz u mnie plusa Warka 22 którą miałem za bardzo mało nachmieloną po próbie i tak jest bardzo dobra, ale nie zgodna ze stylem pod względem goryczki. Złapać niuans goryczki i aromatu w tym stylu jest z tego co widzę bardzo trudno W tej warce mam nadzieję że wszystko będzie ok. Jeszcze raz dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Edytowałeś swoją odpowiedź podczas gdy ja pisałem swoją Co do ecb to caramunich ma 80-100. Niestety nie mam monachijskiego Edytowane 13 Lutego 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Co do ecb to caramunich ma 80-100. Niestety nie mam monachijskiego Moim zdaniem to w ogóle zrezygnuj z tego caramunich. Gwarantuję Ci że i bez tego będziesz miał złoty kolor. Tym bardziej, że robisz z dekokcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwoznawcy Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Jak zwykle wtrącam się z sensorycznym tematem, podanym tym razem w wyjątkowo lekki sposób :-) Tajna broń bohemskiego pilznera Złożoność i wielość cech relatywnie łatwo uzyskać w różnych piwach. Nie jest to jednak z reguły powodem ich smakowych sukcesów. To co sprawia , że niektóre piwa wyróżniają się z pośród setek innych, zbliżonych profilem, technologią i składem surowcowym to zachowanie równowagi smaku. Natura zawsze dąży do stanu równowagi i osiągnięcie tego stanu jest najczęściej układem idealnym. Pilzner jest piwem , które ?przypadkiem? znalazło tzw. złoty środek i swoją doskonałość oparło na równowadze smaku. Jeżeli profil Pilznera podzielimy na dwie części, to każdy z elementów po gorzkiej stronie znajdzie odpowiednik po stronie słodkiej. Ta reguła sprawia że dzika gorycz piwa zostanie okiełznana. Słodkie cechy nadają jej kształt i w efekcie trafia ona do zmysłów konsumenta jako element złożonej kompozycji. Kompozycji w której goryczka cały czas gra pierwsze skrzypce. Analiza gorzkich i słodkich stron piwa Pilzner Urquell Słodki------------------- Gorzki Karmelowy-------------Palony Miodowy---------------Ściągający Owocowy--------------Ziołowy Mleczny----------------Cierpki Biszkoptowy----------Chmielowy Te połączenia powodują, że tak jak w gorzkiej czekoladzie, w piwie tym czujemy gorzkie smaki, które mają wyraźne słodkie nuty. Sugestia słodyczy mająca silne podłoże w goryczce powoduje, że piwem ciężko się znudzić i że każdy łyk jest swego rodzaju niespodzianką. Niespodzianką, którą tworzą gorzko-słodkie połączenia i bogata ewolucja smaku. vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) A czyli scooby już to robił... no to super. To ja bym w takim razie sam spróbował podziałać' date='bez chemi [/quote']Nie tylko Scooby, Powyżej dałem linka, gdzie podobnie robił Infam i Kopyr. Aha, tylko nie wiem jak to jest z gotowaniem piwa. Czy nie lepiej zagotować brzeczkę albo ekstrakt słodowy? Dochmieliłem 40gr goryczkowym. Wszystko gotowałem w ok 1,5l wody ze 100gr ekstraktu. Po wystudzeniu dolałem na burzliwej. Piwo znakomicie pracuje ma stała temperaturę ok 6°C. Zobaczymy co z Tego wyjdzie. Edytowane 14 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 No Panie Thobeta, Żywiec w tej kategori i tak będzie mój Rób co chcesz i tak wygram . Ale prowokacja!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 14 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 (edytowane) ;) ja się wykoleiłem jeszcze przed ruszeniem ale bez walki się nie poddam Edytowane 14 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 No no będzie ostro.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Chłopaki idą po bandzie... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się