jakub2001 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam. Czy wszyscy gotują (wyparzają) kapsle przed butelkowaniem? Czy porcja 50 szt świeżo otwartych jest zainfekowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Świeżo otwarte powinny być czyste lecz dla bezpieczeństwa wyparzam w odliczoną ilość do zabutelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Prawie wszyscy. Na zagotowanie 0,5l wody stracisz kilka minut, a wylać 20l piwa szkoda. Edit: Trzy odpowiedzi w ciągu 5s. Chyba rekord. Edytowane 31 Maja 2011 przez grzechu_k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam.Czy wszyscy gotują (wyparzają) kapsle przed butelkowaniem? Czy porcja 50 szt świeżo otwartych jest zainfekowana? Pewnie nie wszyscy, ja to robię jak mi się przypomni. ps: heh a czy my żyjemy w jakimś toksycznym środowisku, że wszystko jest zainfekowane Nie stresuj się aż tak bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Witam.Czy wszyscy gotują (wyparzają) kapsle przed butelkowaniem? Czy porcja 50 szt świeżo otwartych jest zainfekowana? Może zainfekowana nie jest.... ale ja wrzucam do gorącej wody i gotuję ok 2 minuty. Odcedzam i mam gotowe do użycia. Lepiej dmuchać na zimne niż potem puszczać piwo w kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 (edytowane) Prawie wszyscy. Na zagotowanie 0,5l wody stracisz kilka minut, a wylać 20l piwa szkoda. Edit: Trzy odpowiedzi w ciągu 5s. Chyba rekord. Widać pytanie za łatwe. elroy "Pewnie nie wszyscy, ja to robię jak mi się przypomni. ps: heh a czy my żyjemy w jakimś toksycznym środowisku, że wszystko jest zainfekowane Nie stresuj się aż tak bardzo." Właśnie mam duży luz. Trzy warki we flaszkach bez wyparzania. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 31 Maja 2011 przez jakub2001 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Właśnie mam duży luz. Trzy warki we flaszkach bez wyparzania. Ale mycie i dezynfekcję jakąś stosowałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 31 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Moczenie, mycie, piekarnik! Czytam forum. O kapslach mało info. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Czy wszyscy gotują (wyparzają) kapsle przed butelkowaniem? Pierwsze 2-3 warki tak, kolejne tylko przelanie ClO2. Bez negatywnych skutków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ja kupuje po 1000 szt., używam przez kilkanascie warek, póżniej kupuje znowu. Nigdy nie gotowałem ani nie odkażałem żadnego kapsla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ponad dwadzieścia warek kapslowałem niezdezynfekowanymi kapslami. Potem (chyba z powodu lektury) zacząłem je moczyć w nadwęglanie wapnia (OXI). Dotychczas żadne piwo w butelkach nie uległo infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Od jakiś 30 warek nie gotuje i jest dobrze. Szkoda czasu i gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcusfff Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ja kapsle kąpie w OXI. Nie było jeszcze kwaśnej butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ja kapsle kąpie w OXI. Nie było jeszcze kwaśnej butelki. Z tego co się orientuje, to nie powinno się kapsli traktować utleniaczami ze względu na korozję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1970 Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Kilka minut w OXI nie szkodzi kapslom. Sprawdziłem. Korozji bark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Z tego co się orientuje, to nie powinno się kapsli traktować utleniaczami ze względu na korozję. Od początku do wszystkiego stosuję Oxy, do kapsli też, zero korozji (ale też butelki nie stoją w wilgotnym środowisku) Raz trafiły mi się jakieś kapsle które po dłuższej kąpieli w Oxy zrzuciły żółtą farbkę tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Czy ktoś kiedyś miał w 100% potwierdzoną infekcję od niezdezynfekowanego kapsla? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ja mam kapsle pordzewiałe nawet bez utleniacza. Tak jak pisze admiro w garażu w kanale (tam najchłodniej, ale wilgotno ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Czy ktoś kiedyś miał w 100% potwierdzoną infekcję od niezdezynfekowanego kapsla? Nie... ale ktoś kiedyś miał 100% potwierdzoną infekcję od nie wiadomo czego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Ja prewencyjnie wyparzam ale krotko - odliczam mniej-wiecej kapsle do rondelka, zalewam wrzatkiem z czajnika zeby przykryc, mieszam i po chwili wylewam wrzatek. Zajmuje to 30-60s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 31 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2011 Czy ktoś kiedyś miał w 100% potwierdzoną infekcję od niezdezynfekowanego kapsla? Nie... ale ktoś kiedyś miał 100% potwierdzoną infekcję od nie wiadomo czego Dokładnie i to nie tylko jeden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zaraz się okaże, że ktoś w ogóle nie myje fermentorów, butelek, kapsli i piwo mu wychodzi dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 Butelki zaraz po opróżnieniu, jak są osady to wybielaczem a przed rozlewem tylko przepłukanie wodą 60°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2011 (edytowane) W radosnych początkach mej piwnej twórczości, gdy chciałem zlewać wystudzoną brzeczkę do fermentora na burzliwą, zorientowałem się że nie mam już pirosiarczanu, żadnego wybielacza, po prostu nic. Nawet wódka się skończyła. Nie chciało mi się jeszcze raz gotować i na nowo chmielić na aromat, więc fermentor przelałem wrzątkiem, zalałem ciepłą wodą z kranu do pełna i wsypałem tam ze 3kg soli (takiej zwykłej, kuchennej). Postało ze 2,5h. Koniec końców, piwo wyszło niezłe- nic się nie zakaziło. Tak czy owak - nie polecam takich metod do żadnej sterylizacji. Co zaś się tyczy tematu - kiedyś tutaj zacząłem dyskusję nt dezynfekowania kapsli różnymi rzeczami, ale skończyło się na tym, że gotowanie ich przez chwilę wystarcza, jest tanie i szybkie. Edytowane 1 Czerwca 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się