R.yS Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Witam, nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na trapiące mnie pytanie. Muszę sobie zrobić wężownicę, niestety mam ciężką rozkminę jakiej średnicy muszę kupić drut miedziany, żeby nie było problemu z jej zrobieniem a jednocześnie, żeby wężownica dobrze chłodziła. I ew. jakby ktoś mógł podać jakieś info na temat jej zrobienia, nie chciałbym 3 razy robić sobie chłodnicy bo zwyczajnie nie mam na to kasy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wrzuć w wyszukiwarkę "średnica rurki" i "chłodnica zanurzeniowa". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 i chłodnica z rurki będzie dużo skuteczniejsza niż z drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 A nie chcesz może zamówić u kogoś? Jak policzyłem ile muszę zapłacić za rurkę z nierdzewki na chłodnicę, a później poszukałem na allegro, to się okazało, że dopłacając bodajże 8 zł mam już gotową chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.yS Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 i chłodnica z rurki będzie dużo skuteczniejsza niż z drutu. ;p faktycznie ;p z drutem miałbym małe problemy, żeby chłodzić ;p Merv, na allegro nic nie znalazłem. A na forum to nie wiem kto może mieć na zbyciu ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 (edytowane) Bardzo fajne chłodnice z nierdzewki robił swego czasu Wesoly. U niego pytaj. http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=29&pos=48 Edytowane 5 Czerwca 2011 przez Pietruś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zstars Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Mam chłodnicę od Wesołego - działa bardzo dobrze, polecam. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Przed chwilą kolega belzebub wystawił na sprzedaż 3 chłodnice - zajrzyj do "kupię, sprzedam, zamienię". Niestety nie mogę wstawić linka, bo piszę z tel! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Niedawno pytałem Wesołego o chłodnice - mówił że już nie robi i nie ma opcji by w najbliższym czasie robił. Wysłałem Ci na PW wiadomość z namiarem na człowieka, który robił moją chłodnicę miesiąc temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Właśnie przeprowadziłem pierwsze chłodzenie moim wynalazkiem - podwójna chłodnica zanurzeniowa. Część zewnętrzna ma średnicę ok 27 cm, jest to kilkanaście zwojów rurki miedzianej i ma wygląd 'klasycznej' chłodnicy. Woda powracająca z dna kadzi przepuszczana jest jest przez drugą, wewnętrzną chłodnicę - kilkanaście zwojów nawiniętych na rurze fi 10 cm. Całość wykonana z około 15 metrów rurki miedzianej chłodniczej fi 1/4''. 28 litrową warkę schłodziłem w ciągu godziny do temperatury 22 stopnie. Na całe chłodzenie zurzyłem 70 litrów wody - na początku trochę więcej, a po kilku minutach ustawiłem 1 litr / minutę. Po pól godzinie temperatura brzeczki wynosiła ok 42 stopnie. Chłodnica cały czas była nieruchoma - nie mieszałem nią, dzięki czemu bardzo ładnie się wszystko wyklarowało. W następnym chłodzeniu na początku ustawię o wiele większy przepływ wody (przy takiej długiej rurce nawet 3 - 4 litry / minutę), zmniejszając go w miarę spadku temperatury brzeczki (nawet do pół litra / minutę). Powinno to znacznie skrócić czas chłodzenia bez wielkich zmian zurzycia wody. Po następnym chłodzeniu opiszę co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 A czy mógłbyś wrzucić jakieś foto Twojej chłodnicy. Jestem przed pierwszym zacieraniem (pierwsze piwko z brewkitu już od piątku w butelkach ) powoli kompletuje sprzęt do zacierania i zastanawiam się właśnie nad chłodnicą. Może podpatrzę Twój patent i tez coś zmajstruję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 (edytowane) http://pl-pl.facebook.com/pages/SARMATA-Browar-Domowy/128131507221514?sk=wall Golonka nie wchodzi w skład zestawu Rurkę kupiłem na allegro po 4 zł / metr Edytowane 20 Czerwca 2011 przez pedro22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Właśnie przeprowadziłem pierwsze chłodzenie moim wynalazkiem - podwójna chłodnica zanurzeniowa................ 28 litrową warkę schłodziłem w ciągu godziny do temperatury 22 stopnie................ Chłodnica cały czas była nieruchoma - nie mieszałem nią, dzięki czemu bardzo ładnie się wszystko wyklarowało Gdybyś poruszał chłodnicą podczas chłodzenia ,to temperaturę 20°C powinieneś uzyskać po ~20 min. Zużycie wody też powinno się zmniejszyć. Po chłodzeniu zrobić "wchirpoola" i po ~15-20 min zdekantować klarowną brzeczkę do fermentora. Robię tak od wielu warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Właśnie przeprowadziłem pierwsze chłodzenie moim wynalazkiem - podwójna chłodnica zanurzeniowa................ 28 litrową warkę schłodziłem w ciągu godziny do temperatury 22 stopnie................ Chłodnica cały czas była nieruchoma - nie mieszałem nią' date=' dzięki czemu bardzo ładnie się wszystko wyklarowało[/quote']Gdybyś poruszał chłodnicą podczas chłodzenia ,to temperaturę 20°C powinieneś uzyskać po ~20 min. Zużycie wody też powinno się zmniejszyć. Po chłodzeniu zrobić "wchirpoola" i po ~15-20 min zdekantować klarowną brzeczkę do fermentora. Robię tak od wielu warek. Dokładnie tak. Tworzy się piękny stożek z przełomu i chmielu. Spokojnie można dekantować. Godzinę to można chłodzić w wannie z wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Też mi się wydaje że trochę długo. Zdecydowanie szybciej powinno pójść przy mieszaniu a potem whirlpool. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniooo Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 (edytowane) ja tak nie na temat, ale nie chce zakladać nowego tematu.. czy metoda "whirlpool" da jakieś efekty szybszego chłodzenia czy tez filtrowania łatwiejszego, jeśli chłodze w wannie? czy tylko narobi mi sie kupa cioru..? Edytowane 21 Czerwca 2011 przez daniooo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Koniecznie. Tym bardziej w wannie moim zdaniem. A ma ona ( ta metoda , nie wanna ) na celu nie przyśpieszenie chłodzenia , tylko stworzenie takiego stożka z osadów gorących na środku gara. Gdzieś na forum był ciekawy rysunek na ten temat. Wir tworzący się w brzeczce ustawia osady gorące na środku gara w postaci właśnie takiej górki. Przy brzegach gara będziesz miał go zdecydowanie mniej . W miarę jak dekantujesz brzeczkę do fermentatora powinnien szczyt tej górki pojawiać się na środku. Dlatego rurkę do dekantacji ustawiasz maksymalnie przy brzegu gara. Po whirlpool czekam około 20 - 30 minut i dopiero dekantuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 pako1Gdybyś poruszał chłodnicą podczas chłodzenia ,to temperaturę 20°C powinieneś uzyskać po ~20 min. No muszę się nie zgodzić. Poruszanie wężownicą samo w sobie nic nie schłodzi. Trzeba po prostu dostarczyć więcej zimnej wody w krótszym czasie. Istotne jest aby ta woda miała kontakt z gorącą brzeczką - i po to jest to poruszanie chłodnicą. Ja zamiast tego zrobiłem trochę inną chłodnicę - czynnik chłodzący jest bardziej równomiernie rozłożony w kadzi warzelnej - mam nadzieję że nie trzeba będzie mieszać wężownicą, a potem jeszcze wlewać brzeczkę do frani. Tak jak pisałem, następnym razem woda poleci przynajmniej 2 razy szybciej - zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się