pablokrak Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam . Właśnie przymierzam się do wykonania 4 warki piwka . Po ostatniej warce ( IRISH RED ALE) przy zlewaniu na cichą postanowiłem zachomikować sobie drożdże które osiadły na dnie fermentatora . Zlałem drożdże do wyparzonego słoika (wyszło tego prawie 0.5l) i umieściłem w lodówce i od kilku dni nawet tam nie zaglądałem. Mam kilka pytań odnośnie ponownego wykorzystania tych drożdży: 1. Czy z tak przechowywanych drożdży coś jeszcze będzie 2. Jaką ilość drożdży dodać do nowej warki ( 23 l) 3. Jak ewentualnie przygotować drożdże do ponownego użycia. Dodam jeszcze że drożdże te to Saflale US-05. Moją następną warką będzie Hefe-Weizen lub Kolsch . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TMspoko Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Witaj. 1. Tak, tylko sprawdź czy nie mają "dziwnych" zapachów (kwaśne, kiblowe) 2. Wszystko (można zlać piwo znad drożdży i zadać same drożdże, ale ja wlewam wszystko). 3. Wyjmij z lodówki i postaw w ciepłym na 2-3 godz przed zadaniem Do pszenicznego tych drożdży nie polecam Pozdrawiam Edytowane 6 Czerwca 2011 przez TMspoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Saflale US-05 nie są odpowiednie do Hefe-Weizena lub Kolscha. Drożdże dzień przed zadaniem do brzeczki przenieś w cieplejsze miejsce (bo zanim się ogrzeją w brzeczce i zaczną pracować troszkę minie) minimum kilka godzin, zlej piwo z nad drożdży i samą gęstwę do brzeczki- najprościej- a na pewno nic złego się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Saflale US-05 nie są odpowiednie do Hefe-Weizena lub Kolscha. A dlaczego uważasz, że US-05 nie są odpowiednie do Kolscha ? Uważam, że całkiem na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Do koelscha te drożdże ujdą w tłoku, o ile temperatura będzie niska. Do pszenicy - w sam raz na American Wheat (właśnie popijam swoje, i jest pyyyszne!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) Z Waszych wypowiedzi wynika że będę robił Kolscha bo do przenicznego się nie nadają . Tylko zastanawia mnie wypowiedź TomXa na temat temperatury ( bo chyba w najbliższym czasie zimno to nie będzie ) Edytowane 6 Czerwca 2011 przez pablokrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Jeżeli nie masz niskiej temperatury , to zrób American Wheat lub postaraj się obniżyć do 15°C -17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Z Waszych wypowiedzi wynika że będę robił Kolscha bo do przenicznego się nie nadają . Tylko zastanawia mnie wypowiedź TomXa na temat temperatury ( bo chyba w najbliższym czasie zimno to nie będzie ) TomX ma rację, Kolsch wymaga czystego smaku, więc fermentowanie i leżakowanie go w wysokich (a jest już ciepło) temperaturach nie jest wskazane. W ogóle to polecam ostatni numer Piwowara, jest tam fajny artykuł Andrzeja Sadownika na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) raczej nie uda mi się utrzymać niskiej temperatury nawet takiej rzędu 15 -17 °C podczas takich upałów. Pozostaje mi więc chyba warzenie pszenicznego na drożdżach które dostałem w zestawie , skoro koelsh wymaga tak niskiej temperatury . Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ? Edytowane 6 Czerwca 2011 przez pablokrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 TomX ma rację, Kolsch wymaga czystego smaku, więc fermentowanie i leżakowanie go w wysokich (a jest już ciepło) temperaturach nie jest wskazane. W ogóle to polecam ostatni numer Piwowara, jest tam fajny artykuł Andrzeja Sadownika na ten temat. Kiedyś fermentowałem jedno kolońskie w wyższej temperaturze ( 20°C ), piwo dało się wypić ale szału nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ? A właśnie sobie przypomniałem że mam w szafie zestaw surowców JASNE ALE 12°Blg z ekstraktu słodowego , może do tego zestawu zastosować moje słoikowe drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Najdłużej gęstwę trzymałem jakieś 40 dni i było wszystko:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 (edytowane) W życiu zrobiłem jedno z ekstraktów, ale moim zdaniem - nadadzą się. US-05 do Ale pasują. Edytowane 6 Czerwca 2011 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Tylko ile czasu wytrzymają te moje drożdże w słoiku? I jakie piwo z zestawów homebrewing mogę na nich uwarzyć ? A właśnie sobie przypomniałem że mam w szafie zestaw surowców JASNE ALE 12°Blg z ekstraktu słodowego , może do tego zestawu zastosować moje słoikowe drożdże ? Ja bym uwarzył to jasne ale na gęstwie US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się