Rageofhonor Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Jak szybko przefermentują brzeczkę 24 litry 15,5 BLG w fermentorze? Minęło 11 dni i chyba fermentacja dobiegla już końca (przestało bulkać). Normalnie brzeczkę 20 litrów 17 BLG w balonie przefermentowywały w 18-19 dni. Temperatura to ok 10°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaz Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Musisz po prostu zmierzyć °Blg będziesz wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Problem w tym że nie chcę otwierać fermentora przed czasem ani brudzić kranika. By uniknąć ewentualnych infekcji. Jedyne krytyczne momenty to przelanie na cichą i kapslowanie. Nie chcę ryzykować kolejnych. Teoretycznie powino zejśc do 3 BLG a potem miesiąc przy 2-4°C. Jeśli nie zejdzie do 3 BLG to będe mieć problem bo potem przy 2-4°C są marne szanse na dalszą fermentację. Taką by zjadło pozostały cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jeśli nie chcesz ingerować w piwo w trakcie fermentacji to musisz sprawdzić na podstawie innych czynników jak wygląda fermentacja. Przykładem może być rurka, klarowanie piwa, ewentualnie posmakowanie go, czy test fermentacji. Korzystnie jednak jest pobrać próbkę do takiego czy innego sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Taki syf masz w domu, że się boisz infekcji? Bez przesady z tą ostrożnością. Jak nie chcesz mierzyć to daj sobie spokój wogóle z warzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Możesz zastosować strategię fermentacji wg schematu F http://www.piwo.org/forum/t3545-Strategie-fermentacji-lagerow.html czyli 8-10 dni fermentacji burzliwej w temp.8-10°C następnie 48h w temp. 18-20°C potem lagerowanie ok. 3 tygodnie. Całą zimę robiłem wg tego schematu, fermentatory otwierałem dopiero przy butelkowaniu. Odfermentowanie nawet poniżej 2°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 W tej temperaturze Bohemian Lager (ten sam szczep tylko płynne) 13.5°Blg do 2.5°Blg fermentowały mi 3 tygodnie, następne piwo na nich potrzymałem nawet dłużej żeby mieć spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zostaw na 3 tygodnie i będzie bezpiecznie. Ja mam w tej chwili 8°C przy fermentacji burzliwej i zostawiam nawet 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Cały czas robiłem lagera w dymionie na balkonie. Bo temperaturę można było łatwo regulować w okresie zimowym. Potem na cichą szło do lodówki. Trawło to ok 18 dni burzliwej, potem ok 1 miesiąc cichej. To jest pierwszy raz gdy robię to od początku w lodówce. Co za tym idzie nie mogę dokładnie określić końca burzliwej. Rurka od dymionu jest cieńsza i ma mniej wody niż od fermentora dlatego też gaz z fermentora trudniej wychodzi. Normalnie przelewałem gdy przestało bulkć, gdy z 17 BLG zeszło do 3 BLG. Dopiero jak przestało bulkać decydowałem się na cichą i badałem BLG. Tutaj jest trudniej określić czy przestało bulkać bo ilość wody utrudnia wydostanie się CO2. Poczekam może jeszcze chwilę. Teoretycznie burzliwa powinna trwać kilka dni krócej niż wprzyadku poprzenich lagerow bo tu było tylko 15,5 BLG a nie 17 BLG. Czyli jest o 1,5 BLG mniej. Teraz wyliczyłem sobie teoretyczny moment w którym fermentacja burzliwa powinna się skończyć Poprzednie lagery: 17 BLG - 3 BLG = 14 BLG spadło o 14 BLG w 18 dni 0,78 BLG na dzień Teoretycze wyliczenie dla obecnej warki: 15,5 BLG - 3 BLG = 12,5 BLG (o tyle powinno zejść) 0,78 BLG na dzień (zakładamy że taka jest wartość) 12,5 BLG / 0,78 BLG = 16,02 dni Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Rageofhonor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Po przygodach z dolną fermentacja polegających na słabym odfermentowaniu, czy przegazowaniu gotowego piwa, wyrobiłem sobie nawyk prowadzenia fermentacji burzliwej lagerów w czasie od 2 tygodni do miesiąca (zależy od piwa i drożdzy). Stwierdziłem, że przeciągnięcie burzliwej o 1 lub 2 tygodnie nie szkodzi, ale może pomóc w dobrym odfermentowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Podepnę się pod temat drożdży W34/70. Lato się jeszcze nie zaczęło a dolniaków ubywa w zastraszającym tempie, w związku z tym zamierzam coś jeszcze prostego do szybkiego spożycia w chłodziarce uwarzyć. Jednak nie mam całego opakowania drożdży tylko zostawiłem sobie kiedyś ok. 1/5 opakowania, może nawet mniej. Dadzą się namnożyć na mieszadle? Ktoś rozmnażał taką małą ilość suchych drożdży? Dadzą radę, opłaca się, nie zmutują? Mogę je oczywiście zamówić to nie problem tylko zrobiłem sobie niedawno mieszadło, więc pomyślałem że spróbować nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 spokojnie zrobisz,jak tak z us-05 robiłem pare razy i wszystko jest dobrze. pewnie te superczyste płynne po pierwszej warce są gorzej zanieczyszczone od suchych więc nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się