Andrzej_Z Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Witam wszystkich. Jestem początkującym piwowarem, a właściwie jest to moja pierwsza warka (pierwsza była z brewkit a druga był to gotowy zestaw słodów z przepisem - dla tego ich nie liczę). Postanowiłem dla Mojej LP zrobić miodowe z przepisu Zbyszka (warka nr 26 - chyba). Cały proces przeprowadziłem zgodnie z zaleceniami. No i stało się, wczoraj pobrałem próbkę z fermentatora w celu sprawdzenia czy fermentacja już się zakończyła no i po degustacji nastąpiło lekkie rozczarowanie. Piwo smaczne, ale gdzieś się zgubił posmak miodu. Mam teraz takie pytanie, czy mogę w tej chwili dodać jeszcze miodu w celu podniesienia walorów smakowych czy to już nie ma sensu? No chyba, że mogę zrobić jeszcze coś innego. W tej chwili jestem na etapie końca fermentacji burzliwej. Za wszystkie cenne porady dziękuje. Pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Obawiam się, że niewiele Ci to da - miód ma to do siebie, że jest prawie całkiem fermentowalny, to i wiele po nim w piwie nie zostaje. Rozmawiałem z kolegą miodosytnikiem i piwowarem - najlepsze efekty miał dodając miód na refermentację (w większej ilości niż zalecane do nagazowania), następnie pilnował piwa dopóki nie uzyska odpowiedniego nagazowania i przerywał dalszą refermentację poprzez ubicie drożdży pasteryzacją w ~70C. Operacja jest o tyle trudna, że przeprowadzona nieprecyzyjne (za dużo surowca do refermentacji, zbyt późne przerwanie refermentacji, pasteryzacja w zbyt wysokiej temperaturze) prowadzi do rozerwania butelek Ja osobiście miałem jedno "zwykłe" podejście (dodanie miodu w drugiej części fermentacji burzliwej) i miód był zupełnie niewyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Albo niech dodaje miód do szklanki. Moja LP dosładzała w ten sposób cydr, który był dla niej zbyt kwaśny Edytowane 23 Marca 2016 przez joonecky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek0772 Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Witam Piwoszy. Mam takie pytanko. Dopiero zaczynam przygodę z warzeniem i nie wiem czy będzie coś z tego, jak bym chciał zrobić malinowe z obecnie nastawionego piwka, tj. Norfolk NOG. Oczywiście jest to z brewkita. Proszę o szybką odpowiedź, bo fermentacja się kończy, a chcę malinkę zrobić z w/w resztek piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Szybko przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Znajdziesz tam błyskawicznie odpowiedź na swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Witam, właśnie kończy fermentować coś w stylu IPA (13BLG). Z resztek mam zamiar zrobić mojej żonie piwo malinowe. Ale mam pewne obawy, ponieważ kilka godzin po zadaniu drożdży w fermentatorze miałem zimny przełom (przynajmniej tak mi się wydaje). Nie odlewałem niczego i gdy już widać wyraźnie że fermentacja burzliwa ustępuje cały ten "ulepek" oraz te kłaczki opadły na dno. W związku z tym zachodzi pytanie czy do resztek (w tym przypadku chyba ok 7 litrów bym zostawił) dolać soki, herbatkę chmielową oraz wodę czy próbować jakimś sposobem wyłowić ten "ulepek" i zostawić wtedy 5 litrów oraz drożdże? Druga sprawa, czy 200g Ksylitolu wystarczy na dosłodzenie (żona preferuje dobrze dosłodzone piwo) całości w butelkach? Pytam bo zastanawiam się co wybrać, dużo złego słyszałem o słodzikach Edytowane 24 Marca 2016 przez Drapichrust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Mojej żonie i 700g ksylitolu na 12l piwa było mało. Kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Polecam słodziki na bazie stewii i glikozydów stewiolowych. Np. do piwa malinowego dla LP dodaję 3 tabletki na litr (jest to mniej więcej odpowiednik 3 łyżeczek cukru), dla mnie trochę zajeżdża chemią, ale jak trzeba to w małych dawkach go przeżyję. Ciekawie smakuje, nie fermentuje, wersję w tabletkach/pastylkach bardzo łatwo się dawkuje. Osobiście stosowałem ksylitol w ilości 10-20g/l, co w smaku porównałbym do podobnej dawki cukru co ksylitolu, ale dosładzałem nim wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Polecam słodziki na bazie stewii i glikozydów stewiolowych. A ja po raz kolejny będę ostrzegał - STEWIA JEST OHYDNA !! I daje metaliczne posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Każdy ma swój smak i próg tolerancji. Ja na przykład stosuję słodzik cologran z lidla. Chemia niewyczuwalna (przeze mnie). Miałem za to problemy z refermenacją dobrze sklarowanego cydru przy dużych dawkach - 4 tabletki na 0,5l. Ten sam cydr dosładzany 2 tabletkami nagazował się dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Polecam słodziki na bazie stewii i glikozydów stewiolowych. A ja po raz kolejny będę ostrzegał - STEWIA JEST OHYDNA !! I daje metaliczne posmaki. Kwestia upodobań i własnego smaku. W większych dawkach nie trawię smaku stewii (za to moja LP już tak), jedynie ksylitol, który dla mnie smakuje jak zwykły cukier. Żadne inne słodziki, nawet mieszanki 3-4 słodzików (ostatnio bardzo popularne w tanich napojach gazowanych), nie są w stanie zastąpić zwykłego cukru do dosładzania napojów, ale w przypadkach kiedy w napoju znajdują się drożdże należy kombinować z niefermentowalnymi słodzikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoo Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Czy laktoza nada się do posłodzenia piwa malinowego, czy nada mu jakiś mleczny posmak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) Czy laktoza nada się do posłodzenia piwa malinowego Jeśli lubisz shake malinowy do dodaj laktozy Przy okazji, skąd przyszedł Ci do głowy pomysł, że laktoza jest słodka i można nią coś dosłodzić? spróbuj laktozy i sam już wnioski wyciągniesz szybko. Kup sobie na przykład jakiego Rredsa owocowego i dodaj do niego laktozy. Edytowane 3 Kwietnia 2016 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Witam mam pytanie jesli chodzi od dodanie miodu do piwka z resztek. Miód rozrabiamy z gorącą wodą czy wystarczy wstawić słoik do gorącej wody żeby miód był płynny i dodać do brzęczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Zalezy czy miod fest scukrzony. Kombinuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Chodzi mi o to czy jak jest płynny to dodajemy od razu czy trzeba go rozrobić w gorącej wodzie i dopiero dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 no nawet jak gesty to wlejesz go do gara i bedziesz mieszal to sie rozposci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ok ale jak wygląda sprawa z robieniem z resztek czyli dodajemy miód do wiadra z resztkami piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 poczytaj trochę forum, użyj wyszukiwarki bo są wiadomości na ten temat. I co Ty chcesz w końcu zrobić, bo piwo z resztek to jak dla mnie piwo z wysłodków. A ty chcesz wodę z miodem dawać na drożdże pozostałe po zlaniu piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tak jak w pierwszym poscie piwo miodowe robione na jasnym piwie ktorego zistawiamy 7L i dodajemy wody i miodu i fermentujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Tak jak w pierwszym poscie piwo miodowe robione na jasnym piwie ktorego zistawiamy 7L i dodajemy wody i miodu i fermentujemy. Własnie chodzi o dodanie tego miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Crusher poczytaj ten temat najpierw, później pisz. miód rozpusc w wodzie i przegotuj, żeby Ci nie zakazil piwa. Jak dobrze pamiętam to miód dodajesz do 5 l wody BTW tez dobrze poczytaj pierwszy post, wszystko tam masz opisane... Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 (edytowane) Bardzo was przepraszam, faktycznie się nie popisałem tak czy inaczej opisz proszę efekty co z tego wyszło. Sam chciałem robić piwo miodowe, ale ponoć miód fermentuje prawie w całości i mało co zostaje go w piwie że tak powiem. I lepiej dodać sobie łyżkę miodu do gotowego piwa. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez crusher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Chyba gotowego Miód daje smak ale daje go mało (w końcu miód to nie sam cukier) Jak masz połowę lub więcej ekstraktu z miodu to będzie wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Ok ,dziękuję bardzo za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się