bubuś Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP, z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii. Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce. U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją. W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP' date=' z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii. Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce.[/quote'] U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją. W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją. No mnie trochę zniechęciły nitki tych bakterii. W sumie moja wina o tyle, że nie byłem w stanie idealnie wysterylizować brzeczki i namnożyły się szybciej niż drożdże. Dam szansę WB-06. Chyba już ostatnią. No ale ostatnio 2 pszenice na WBkach które piłem były super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Po dwóch dobach na karuzeli drożdżaki otrzymane na WWP' date=' z datą do 27.07 nie bardzo kwapiły się do akcji. Za to pojawiły się niteczki jakichś, jak sądzę, bakterii. Chociaż co ciekawe po otwarciu próbówki był syk jak przy otwieraniu Coca Coli. Myślałem, ze drożdżaki rześkie. Przechowywane w lodówce.[/quote'] U mnie było tak samo , po otwarciu syk , starter ruszał jak żółw. Teraz mam na burzliwej 3 pszeniczkę i drożdże szaleją. W 24h z 20,5 zeszło do 9°Blg Wniosek: jak uda się rozruszać zenki , to nie ma żadnych problemów z fermentacją. No mnie trochę zniechęciły nitki tych bakterii. W sumie moja wina o tyle, że nie byłem w stanie idealnie wysterylizować brzeczki i namnożyły się szybciej niż drożdże. Dam szansę WB-06. Chyba już ostatnią. No ale ostatnio 2 pszenice na WBkach które piłem były super. WB-06 mają jedną wadę , potrafią zejść do 1°Blg a nawet i 0°Blg Zenki nie schodzą aż tak głęboko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 WB-06 mają jedną wadę , potrafią zejść do 1°Blg a nawet i 0°Blg Zenki nie schodzą aż tak głęboko. No wiem coś o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Kopyr! Jak chcesz mogę wysłać Tobie probówkę z gęstwą z II. Na dniach muszę butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 Kopyr! Jak chcesz mogę wysłać Tobie probówkę z gęstwą z II. Na dniach muszę butelkować. Zaraz filtruję, a następnej pszenicy nie planuję na razie. Poza tym mam złe doświadczenia z gęstwami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 26 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2011 ja dzis pojechalem na dzialke sprawdzic co tam z moim pszeniczniaczkiem na zymciach II drozdze zadane zostaly 17tego lipca, po 60h wysiadywania na mieszadle magnetycznym.... nie wiem jak szybko zabraly sie za fermentacje, po 6h od zadania byla cisza. Niemniej dzis wszystko wskazywalo na to ze burzliwa sie konczy, albo nie skonczyla - byla minimalna pianka ~2mm na powierzchni, blg spadlo poki co tylko do ~7, z 12.3°Blg (przeciez nie zacieralem jakos meeega na slodko, bylo 20 min w 62°C i 40min w 72°C idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna cytrusow duzo, bananow tez sporo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna Moja 1 pszeniczka na zenkach 4 była ponad 20 dni na burzliwej. Z 12,5°Blg zeszła do 3,5°Blg. Następne warki już na gęstwie schodziły dużo szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 27 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 idzie im wolno... to juz 10 dni od zadania dzordzy.... ilez mozna Moja 1 pszeniczka na zenkach 4 była ponad 20 dni na burzliwej. Z 12' date='5°Blg zeszła do 3,5°Blg. Następne warki już na gęstwie schodziły dużo szybciej.[/quote'] hmmm, no to troche mnie uspokoiles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 "Trójki" tak samo - pierwsze pokolenie bez pośpiechu, drugie wyłaziło z wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Z034 - Weissbier II Ayinger - doświadczenia z pierwszego pokolenia (starter) Bardzo fajne drożdże, z zachowania podobne do Weihenstephanerów - wybitnie górno fermentacyjne - tworzące w trakcie ferm. wielką drożdżową czapę na brzeczce, potrafiące niekiedy wyjść na spacer. W zbyt dużej ilości potrafią nadać piwu niezbyt przyjemny, drożdżowy aromat i smak. Pod względem prod. ubocznych ferm., mnie osobiście bardziej odpowiadają niż 'sztefanery', bo potrafią dać 'żywszego' banana,dodatkowo z soczystą brzoskwinią i delikatnymi cytrusami w tle. Goździk również obecny, także trochę inny niż w sztefanerach. Wydaje mi się, że bardziej klarują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Po kilku dniach od butelkowania 1 degustacja koźlaka pszenicznego 22°Blg na zymoferm waissbier 4, fermentowanego w trochę wyższych temperaturach 20°C -21°C. Piwko dobre , bardzo wyczuwalny banan , trochę goździków i brzoskwini. Piwo młode i już bardzo smaczne:) Teraz czekam na dofermentowanie 2 koźlaka pszenicznego , zacieranego bardziej na wytrawno i fermentowonego w niższej temperaturze 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) I jeszcze jedno , jak na drożdże pszeniczne odfermentowanie jest dość niskie. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zymoferm Z036-8-37 Witbier Bez startera rozkręcały się 48h, potem dość ładnie i intensywnie fermentowały ale totalnie zamarły gdy przestawiłem fermentor z krzesła na krzesło Na szczęście dofermentowały należycie na cichej pogonione porcją cukru. Jestem bardzo zadowolony z wytworzonych posmaków typowych dla Wita. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zymoferm Z033-4-35 Weissbier Weihenstephan Otrzymane na majowych warsztatach we Wrocławiu, termin przydatności 27.07.2011. Po 3 dniach na karuzeli brak oznak fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 19 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Zymoferm Z043-8-37 Weissbier Breslauer Weißer Schöps W ostatnim czasie robiłem dwie pszenice (o zasypie: pszeniczny/pilzeński = ok 3/2) na powyższych Zymofermach i Weihenstephanach. W porównaniu do Stephanów, Zymki (pomimo dobrej daty) pracują dość topornie i odfermentowują nieco płycej , za to w smaku piwa są na tyle podobne, że bez etykiet miałbym problem z odróżnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Robiłem piwko o 24°Blg gęstośpi początkowej na Zymoferm Z045-6-39 Extrem hochprozentige Würzen/Biere, High Gravity Po 5 tygodniach 10 blg. Sprawdzałem 2 tygodnie temu i było troszkę ponad 11. Wydaje mi się, że fermentacja ustała, więc pogoniłem drożdże niewielką ilością cukru. Zobaczymy czy ruszą. Jeśli przez 10 dni nic się nie zmieni, to będę szukał gęstwy innych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Moje dwie paczki, kupione we wrzesniu - po terminie - nie wystartowały w starterze. Mimo to domówiłem ponownie z nowej dostawy. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Przywiozłem świeże Zymofermy z Niemiec i piana w starterze pojawiła się w godzinę po wlaniu fiolki. Podejrzewam, że musi być jakiś problem w ich transporcie do polskich sklepów (czas, temperatura?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Starter 100 ml ( z pożywką piwowarską! ) po ponad 40 godzinach nie wykazuje jakichkolwiek znaków aktywności. Zymofermy nie znajdą zastosowania w moim browarze - chyba, że coś zmieni się w ich jakości, transporcie czy przechowywaniu. Znów czeka mnie kolejny sezon na suchych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Starter 100 ml ( z pożywką piwowarską! ) to jakas specjalna pozywka? czy taka jak sprzedawane do win, nie widzialem nigdzie dedykowanej, masz jakiegos linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 18 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2011 Dostałem ją w prezencie - nie wiem skąd jest i jakiej firmy wiem tylko, że piwowarska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Przywiozłem świeże Zymofermy z Niemiec i piana w starterze pojawiła się w godzinę po wlaniu fiolki. Podejrzewam, że musi być jakiś problem w ich transporcie do polskich sklepów (czas, temperatura?). Starter wyszedł ładnie, ale piwo marnie. Fermentacja się ślimaczyła 3 tygodnie, a weizen wyszedł strasznie rozpuszczalnikowy, pomimo bardzo niskiej temperatury fermentacji Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier? Ztym szczepem nie miałem styczności , robiłem na zymoferm waissbier 4. Zapach podczas fermentacji też miałem lekko trącący rozpuszczalnikiem , po nagazowaniu już go nie wyczuwam. Fermentacja była długa tylko za 1 razem , jak robiłem z gęstwy dawały czadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Cześć Mam zamiar wysłać tą gęstwę do morza, ale jeszcze zapytam: czy ktoś ma może dobre doświadczenia z weizenem na Zymoferm Ayinger Weissbier? Kilka postów wyżej masz pozytywną opinie Dżonego o tych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się