Czajkus Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Witam Serdecznie, Nie zajmuję się piwem (ale w tym roku drugi raz z rzędu będę na Festiwalu Birofilia w Żywcu), ponieważ zajmuję się miniaturkami alkoholi w bardzo zaawansowanym stopniu i chciałbym się pochwalić naszym tj. kolekcjonerów miniaturek, ostatnim projektem. Najbardziej prestiżowym alkoholem wysokoprocentowym w Polsce jest Starka produkowana przez Szczecińską Wytwórnię Wódek ''Polmos''. Niestety od połowy maja 2010 r. Polmos Szczecin jest w fazie upadłości likwidacyjnej i nic nie produkuje. W tym roku syndyk ogłosił przetarg i zobaczymy co będzie. Polmos produkował Starkę w wieku 10, 15, 18, 20, 25, 30 i 50 lat (dwie ostatnie w kryształowych karafkach) w tym w miniaturkach 10, 15,18, 20 i 25 lat. Polmos produkcję 30 i 50 w miniaturkach uważał za nieopłacalne i technologicznie bardzo trudne. Pod koniec zeszłego roku postanowiłem jednak miniaturkę Starki Pięćdziesięcioletniej wyprodukować jeszcze taka uwaga Starka 50 y.o. 0,7 l. kosztowała w sklepie firmowym 2500 zł. Mój kolega z forum SEBEK postanowił, że on zrobi miniaturkę Starki Banquet 30 y.o. Znalazłem chętnych kolegów z forum, którzy w formie składek sfinansowali projekt, Hutę Szkła Kryształowego Violetta, która zrobiła miniaturowe Kryształowe Karafki dla nas, firmę od korków itd. Dużych Starek 50 kupiliśmy 3 po długich poszukiwaniach. 26 maja 2011 r. w kancelarii notarialnej w Krakowie przelaliśmy z SEBKIEM zawartość z dużych karafek do 32 miniaturek do Starki 50 y.o. i 40 do Starki 30 y.o. Notariusz zrobił protokół z przelania i do każdej miniaturki jest wypis z protokołu. Dzień później mieliśmy V Zlot Kolekcjonerów Miniaturek w Kielcach na które kolega andrzej70 (który odpowiadał za pudełka) przywiózł produkowane i grawerowane w Stalowej Woli pudełka do miniaturek. a oto jak to wyglądało Tak wygląda karafka - każda jest ręcznie robiona - ma 60 ml +-5 bez lampy z lampą To jest tył i dół, na dole od przodu jest wygrawerowany numerek od góry, korek będzie musiał być tak wycięty by tą całą przestrzeń wypełnił. i Butelki, warunki wykonania zdjęć były takie same Przyczyna parowania 3 Starki miniaturka z korkiem i zawieszką No to od góry mi się wydaje że najlepiej oddaje tą karafkę i jej grubość i to jest szlif są 4 takie palemki całe i z przodu 2 połówki i jeszcze zawieszka, i moje zdjęcia na standardowym tle, [ Dodano: Sro Cze 08, 2011 12:10 pm ] Ogólnie wszystko wyszło bardzo dobrze. Starka 30 jest lepiej oceniana od 50, gdyż jest kwadratowa i w przy zachowaniu skali niemal identyczna jak oryginał. Starka 50 nie mogła być taka jak duża z uwagi na technologiczną i finansową niemożność wyprodukowania takiej miniaturowej kryształowej karafki. By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 By czajkus at 2011-06-08 Miniaturki nie są w sprzedaży - koszt produkcji Starki 50 wyszedł jakieś 450 zł a Starki Banquet 30 y.o. 160 zł Mam nadzieję że się podoba więcej miniaturek na mojej stronie www.czajkus.friko.pl no i do zobaczenia za tydzień Pozdrawiam Czajkus Edytowane 11 Czerwca 2011 przez Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czy ja dobrze rozumiem? I to ma leżakować przez pół wieku??? Jeśli dobrze kombinuję, to jak człowiek zmajstruje coś takiego w wieku 20 lat, to pierwszą degustację przeprowadzi po siedemdziesiątce? To się nazywa cierpliwość A ja się zżymam, że mi dubbel przeleży pół roku zanim się ułoży... Jeśli nie kumam - wyprowadźcie mnie z błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ja to rozumiem tak, że to leżakowało pół wieku zanim zostało rozlane do miniaturek Robi wrażenie, trzeba przyznać. Szczególnie to, że prywatne osoby, samodzielnie zorganizowały tak profesjonalną akcję i to o ile dobrze rozumiem - nie w celach zarobkowych a czysto hobbystycznie. Szacun! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Byłem kiedyś na Twojej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 niezłe, niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Witam, Tak zakładam, że Starka Pięćdziesięcioletnia była w beczce przez 50 lat, ale w Polsce nie ma przepisów regulujących takie sprawy jak np. we Francji. To jest blend najstarsze destylaty mogą pochodzić z 1947 r., sama Starka pojawiła się na rynku w 1997 r. z okazji 50-lecia Polmosu Szczecin. Ten projekt Starek mógłbym porównać do projektu Piwa a la Grodziskie, którego pełna buteleczka stoi u mnie na szafce, nie było go więc pasjonaci Grzegorz Zwierzyna i Ziemowit Fałat jest zrobili przy pomocy Browaru Żywiec. Gdyby Polmos nie był w upadłości likwidacyjnej też myślę, że by nam jakoś pomogli. Korki naturalne do miniaturek Starki 50 robiłem sam, bo te karafki są ręcznie dmuchane i nie mają prostej i równej wymiarowo szyjki http://www.czajkus.friko.pl/Starka/Starka.htm Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwl Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Piłem 10 letnią starkę. Naprawdę zacny trunek.. a jak musi smakować taka 50 letnia.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Ja nie jestem dobry w degustacji dlatego wysłałem próbki do kolegi eksperta http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=25788 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablotronixPL Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Miałem okazję kosztować ten zacny trunek(akurat 30-letni). Mocniejsza niż wódka i nieporównywalnie smaczniejsza. Mój brat nawet sobie w piwnicach zdjęcia przy wielkich dębowych beczkach robił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Projekt bardzo ciekawy. W likwidowanych sieradzkich zakładach spirytusowych, do sprzedaży jest taka ogromna beczka do sezonowania wódek. Kosztuje chyba nie wiele. Możnaby zrobić taki projekt aby sezonować taką starkę. Może to by był niezly sposób na długofalową inwestycję. Teraz kupujesz wódkę, a za kilkadziesiąt lat sprzedajesz i masz z tego emeryturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajkus Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Tutaj jest jeszcze ciekawy film o Starce - jak i inne zresztą - wysłali mi tą stronę dzisiaj z Polmosu Szczecin więc się podzielę http://www.polskadobrzesmakuje.pl/video.php Pozdrawiam Czajkus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się