wiess Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Cześć , jestem początkującym piwowarem . Chciałbym spróbować na początek uwarzyć piwo z ekstraktu słodowego z etapem chmielenia.Czy możecie mi podpowiedzieć jakieś przepisy (receptury). Niestety ze względu na brak sprzętu i temperatury w grę wchodzą tylko (na ten czas) piwa górnej fermentacji.Nadmienię , że najbardziej smakują mi czeski Pilsner Urquell i Noteckie ( niestety "zepsuło" się a poza tym wystawili ten browar na sprzedaż więc pewnie zlikwidują )ale są to piwa dolnej fermentacji więc na tą chwilę ze względu na sprzęt i zerowe doświadczenie- nierealne.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 a zerkałeś do wiki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Tutaj będziesz miał problem z uzyskaniem takich piw jak wspomniałeś. Najlepiej i najsmaczniej wyjdzie Ci zakup około 3-3.5 kg czystego ekstraktu słodowego jasnego, około 20g chmielu aromatycznego i tyle też goryczkowego, oraz jakieś sensowne drożdże np. Fermentis S-04, US-05, S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) A tu masz gotowe zestawy surowców na bazie ekstraktów: http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html ; http://www.centrumpiwowarstwa.pl/sklep/kategorie/1334 EDIT: można jeszcze pójść o jeden stopień wyżej i uwarzyć piwo z ekstraktów z dodatkiem słodów Edytowane 11 Czerwca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dziękuję za pomoc.Dla mnie większość piw na rynku albo jest wodnita albo jakaś taka "słodka". Dzisiaj przelewałem - właśnie "przelewałem"- moją pierwszą warkę z brewkita na cichą fermentację i chyba wszystko spieprzyłem ponieważ zamiast zlewać do fermentora wężykiem ja to po prostu przelałem . Wyczytałem ,że takie napowietrzenie powoduje skwaśnienie piwa. Cóż nauka kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Więcej na temat warzenia z ekstraktów z dodatkiem słodów. A z tym piwem... to napisz jaki to brew kit i ... pij szybko by nie zdążyło skwaśnieć w butelkach. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ja kiedyś zrobiłem próbę , część piwa przelałem wężykiem , a część z wiadra do wiadra. Efekty był taki że w smaku nie było różnicy . Czyli nie ma co demonizować tego napowietrzania . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Przelanie metodą "chlup z wiadra do wiadra" może powodować utlenienie piwa (posmak mokrego papieru), oczywiście wzburza osady z dna, przez co klarowanie poszło się kochać, ale definitywnie do kwasa prowadzić nie musi. Jeżeli jakiś syfilis lata Ci w powietrzu to mógł już w trakcie chłodzenia zaatakować brzeczkę (ale raczej rzadko się to zdarza na szczęście ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ten zestaw to :Muntons --- Continental Pilsner 3,0 kg --- Klasa Gold .Jeśli chodzi o klarowanie to ja najpierw zlałem poprzez kranik spokojnie po ściance do gara wymyłem fermentor i ponownie przelałem tylko ,że już burzliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 11 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Mmmm brew-kit na samych ekstraktach płynnych. Super! Powinno wyjść dobre, treściwe piwo z ładna pianą. Niestety nie piłem żadnego "jasnego" Muntonsa. Piwa tego producenta mają taki swój specyficzny posmak - w każdym razie będzie zupełnie inne niż Żywiec czy Tyskie ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się