scooby_brew Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Warka: 11 gal (41.6 L) OG: 1.054 (13.3 Plato) IBU: 16 SRM: 26 + kolor kawy Wydajność: 70% Słody: 18.0 lbs. (8.2 kg) Pale Malt (2-row) 2.00 lbs. (0.9 kg) słód pszeniczny 2.00 lbs. (0.9 kg) Crystal 60L 1.00 lbs. (0.45 kg) słód czekoladowy 0.50 lbs. (0.22 kg) Roasted Barley (palony) Chmiele: 2.0 oz. (57 g) Willamette 4.0% AA, 60 min. 2.0 oz. (57 g) Willamette 4.0% AA, 10 min. Kawa: 0.50 lbs. (0.22 kg) kawa espresso, 1 min Drożdże: Fermentis US-05 Safale Zacieranie: 152F (66.7°C), 60 min. Uwagi: Jest to jedno z ulubionych piwek mojej żonki, warzone wielokrotnie. Słód Pale Malt możesz zastąpić słodem Pils, słód Crystal możesz zastąpić słodem karamelowym jasnym, Roasted Barley możesz zastąpić Carafa III, chmiel Willamette możesz zastąpić chmielem Fuggle. Kawę espresso możesz zastąpić innym rodzajem kawy. Kawę wsyp prosto do kotła warzelnego zaraz przed końcem gotowania. Ta sama receptura w "wersjii polskiej", na 21L: Słody: 4 kg pils 0,5 kg pszeniczny 0,45 kg karamelowy 0,25 kg czekoladowy 125 g jęczmień palony Chmiele: 20 g Marynka 60 min 25 g Willamette 10 min Kawa: 100 g espresso 1 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 67°C / 60 min Edytowane 26 Listopada 2013 przez scooby_brew Gemin, nysander i Forestly 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Hmmmm, mniam, to będzie moja następna warka. Czy kawa mielona? Jeżeli tak, to jak grubo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Kawa jest mielona na drobno, ale chyba każdy rodzaj kawy i mielenia będzie dobry. PS. Własnie poprawiłem błąd w recepturze, kawy daję 4 uncje na 5 gal (20 L), czyli na podwójną warkę 40 L idzie 8 oz. kawy, czyli 0.5 funta (0.22 kg). Edytowane 15 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Kawę przepuszczasz przez ekspres ciśnienowy( ja bym tak zrobił ), czy fusy do kotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 (edytowane) Nie, fusy do kotła. Ciekawe czy drożdże mają kłopoty z zaśnięciem po takiej ilości kawy? Edyt: Chyba nie zrozumiałem pytania, więc wyjaśniam: wsypuję suchą mieloną kawę prosto do kotła warzelnego. Edytowane 16 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Nie, fusy do kotła. Ciekawe czy drożdże mają kłopoty z zaśnięciem po takiej ilości kawy? Espresso zawiera b. mało kofeiny, a taka "po turecku" dużo. Spróbuję zrobić to piwo, bo mnie zaintrygowałeś, dzięki Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres. No właśnie, ja bym też tak zrobiła. Wlejesz pod koniec gotowania, czy już do ostudzonej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres. No właśnie' date=' ja bym też tak zrobiła. Wlejesz pod koniec gotowania, czy już do ostudzonej brzeczki?[/quote'] Pod koniec gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Nie' date=' fusy do kotła. Ciekawe czy drożdże mają kłopoty z zaśnięciem po takiej ilości kawy? [/quote']Espresso zawiera b. mało kofeiny, a taka "po turecku" dużo. Spróbuję zrobić to piwo, bo mnie zaintrygowałeś, dzięki Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres. Kawę zrobisz przez ekspres przelewowy czy ciśnieniowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Dla wyjaśnienia tylko dodam, że wsypuję suchą mieloną kawę prosto do kotła warzelnego na kilka minut przed końcem gotowania. Wszystkie receptury na Stouty Kawowe tego zalecają. Ale napewno wlanie świerzo uwarzonej kawy też będzie dobre, tylko myślę że chyba wtedy będziesz potrzebował użyć więcej kawy, może ze 2-3 razy więcej żeby dostać podobny smak i aromat? Nie wiem. BTW, te kawowe "fusy" opadną na dół w fermentorze razem z chmielem, drożdżami i proteinami i nie zobaczysz tego w butelkach ani w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Nie' date=' fusy do kotła. Ciekawe czy drożdże mają kłopoty z zaśnięciem po takiej ilości kawy? [/quote']Espresso zawiera b. mało kofeiny' date=' a taka "po turecku" dużo. Spróbuję zrobić to piwo, bo mnie zaintrygowałeś, dzięki Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres.[/quote'] Kawę zrobisz przez ekspres przelewowy czy ciśnieniowy ? Ciśnieniowy Czemu scoobiemu dałeś minusa?? Edytowane 16 Czerwca 2011 przez szop007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orion Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 A wywar z takiego ekspresu może być? http://www.christonium.com/culinaryreview/How_To_Brew_Italian_Coffee_Using_a_Moka_Express_Stove_Top_Coffee_Maker Oczywiście wywar zrobiony z ilości podanej w przepisie. @przemo70 - czyżby missclick ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 (edytowane) Jakby ktoś miał ochotę na eksperyment, to ja zawsze chciałem przerobić ten stout na Milk Stout i dodać do tej receptury laktozy. Nazywałbym wtedy to piwo Cappuccino Stout albo Latte Stout (cappuccino i latte to jest espresso z mlekiem). Nigdy tego jeszcze nie zrobiłem i nie wiem ile laktozy dodać ani w jaki sposób. Napewno ktoś na tym forum już dodawał laktozy i wystarczy tylko poszukać i ewentualnie zadać kilka pytań? Edytowane 16 Czerwca 2011 przez scooby_brew Westvleteren 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Laktozy trzeba dodać sporo - ok. funta (0.45kg). Zwykle dodaje się ją przed końcem warzenia, ale tak naprawdę to obojętne kiedy, można nawet przy rozlewie, bo drożdże jej i tak nie jedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 A czy laktoza zmieniła by też kolor piwa, t.j. na bardziej "mleczny" czy tylko smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Tylko smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Tak się zastanawiam - jeśli w czasie burzliwej traci się sporo aromatu (mieszanie i jednak wyższa temperatura niż przy cichej), to miałoby sens dodanie kawy -np espreso z 400g kawy - już po cichej, tuż przed butelkowaniem? Oczywiście ilość brzeczki nastawnej trzeba by pomniejszyć o odpowiednią objętość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Jakby ktoś miał ochotę na eksperyment, to ja zawsze chciałem przerobić ten stout na Milk Stout i dodać do tej receptury laktozy. Nazywałbym wtedy to piwo Cappuccino Stout albo Latte Stout (cappuccino i latte to jest espresso z mlekiem). Dostępne na większości stacji orlen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Tak się zastanawiam - jeśli w czasie burzliwej traci się sporo aromatu (mieszanie i jednak wyższa temperatura niż przy cichej), to miałoby sens dodanie kawy -np espreso z 400g kawy - już po cichej, tuż przed butelkowaniem?Oczywiście ilość brzeczki nastawnej trzeba by pomniejszyć o odpowiednią objętość. No właśnie, gdy dolewasz conajmniej 1 litr kawy, bo chyba mniej się nie da zrobić z 100+ g kawy suchej, to przez to rozcieńczasz piwo. Co prawda można by to zrobić podczas butelkowania i po prostu tą kawę wykorzystać w ten sposób że ją posłodzisz cukrem do refermentacji. Innym sposobem było by "dry hopping" kawą, t.j. wrzucenie 100 g suchej kawy do fermentacji cichej. Ja zawsze wsypuję kawę do gotowania zaraz przed wyłączeniem gazu i to działa dobrze, ale można by też spróbować innych sposobów. Edytowane 17 Czerwca 2011 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Espresso zawiera b. mało kofeiny' date=' a taka "po turecku" dużo.Spróbuję zrobić to piwo, bo mnie zaintrygowałeś, dzięki Ja jednak nieco go zmodyfikuję i przepuszczę przez ekspres.[/quote'] Kawę zrobisz przez ekspres przelewowy czy ciśnieniowy ? Ciśnieniowy Czemu scoobiemu dałeś minusa?? Już naprawiłem swój błąd Scooby sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 20 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Kawę zrobisz przez ekspres przelewowy czy ciśnieniowy ? Ciśnieniowy Czemu scoobiemu dałeś minusa?? Już naprawiłem swój błąd Scooby sorry Szop dzięki za info bo bym nawet nie wiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Spodobał mi się ten przepis na stouta i uważyłem go niemal z identycznych składników jak scooby, jedynie chmiel zastąpiłem swoim ogródkowym, piwo wyszło naprawdę niezłe, ale na drugi raz użyję dużo mniej kawy... 220g na 45l brzeczki to zdecydowanie za dużo, piwo po otwarciu butelki pachnie w szklance jak kubek świeżej kawy, smakuje bardzo intensywnie bardziej kawowo niż stoutowo, niż w ogóle piwnie...., nie zmienia to faktu wszyscy dookoła szczególnie panie wciągaja to piwo nosem. Następny raz do piwa dodam nie więcej jak 100g na 45l brzeczki, obecnie zaprzyjaźniony browar restauracyjny uważył coffie stouta i tam browarnik dodał wręcz 1000g na 1000l brzeczki, czyli aż 5 razy mniej niż w przepisie scoobiego, za kilka tygodni przekonamy się czy to skolei nie za mało. Ponad to użyłem średniej jakości kawy i czuć to, trzeba niestety wyskoczyć z kasy i nabyć kawę ekskluzywną... lavazza espresso to minimum, następnym razem kupię włoską illy espresso. Co to wszelkich fusów to nie ma obaw wszystko zostaje w (ręcznym) whirpoolu z chmielinami do tego po klarowaniu żelatyną piwo wyszło idealnie klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Też robiłem to piwo i miałem identyczne odczucia, stanowczo za dużo kawy. Ale co innego chodzi po głowie, jak spowodować żeby stout wyglądał jak kawa z mlekiem? Byłoby ciekawe. Czy to w ogóle możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 biały barwnik spożywczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 E171 - Dwutlenek tytanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się