zgoda Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Sprawdź czy się pieni. Jak nie, to może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Do ilu blg powinien spaść American Lager po 2 tyg burzliwej? Blg wejściowe 12. Stanęło na 5 od tygodnia. Przelewać go na cichą czy jeszcze się wstrzymać? Edytowane 4 Lutego 2012 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Na moje oko ma za dużo, ja bym jeszcze przytrzymał nad drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Dlatego właśnie należy robić FFT. Jak zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Dlatego właśnie należy robić FFT. Jak zacierałeś? Wszystkie słody na 10 minut w 55C potem w 68 C aż do negatywnej próby jodowej. Drożdże W 34/70 Edytowane 4 Lutego 2012 przez Lukas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Wszystkie słody na 10 minut w 55C potem w 68 C aż do negatywnej próby jodowej. Drożdże W 34/70 Jeżeli Cię termometr nie oszukuje to powinno raczej jeszcze zejść. Może spróbuj pokołysać fermentatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Jeżeli Cię termometr nie oszukuje to powinno raczej jeszcze zejść. Może spróbuj pokołysać fermentatorem. Spróbuję może napowietrzyć brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Spróbuję może napowietrzyć brzeczkę Nie chodzi o napowietrzenie, tylko o wzburzenie drożdży: http://www.wiki.piwo...ona_fermentacja Jaki masz termometr? Edytowane 4 Lutego 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Nie chodzi o napowietrzenie, tylko o wzburzenie drożdży: http://www.wiki.piwo...ona_fermentacja Jaki masz termometr? Elektroniczny z sondą na kablu, ale mam też analogowy. Rozmijają się o stopień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 A ile drozdzy dales do feremntacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 potem w 68 C aż do negatywnej próby jodowej Jest bardzo duża szansa, że zatarłeś na słodko, i już jest po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 58% odferemtnowania.... nawet na zacieranie na slodko to sporo za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Oj człowiek głupi jeszcze, oj głupi..... Co to znaczy, że zatarłem na słodko? Zacierałem zgodnie z instrukcją. Zestaw z CP. W dodatku napisane było: "dodatek ryżu zapewnia głębokie odfermentowanie". Jakoś tego nie widze..... Co do drożdży to dałem po saszetce na 20 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 A co w twoim wypadku oznaczało aż do negatywnej próby jodowej? Ile to mniej więcej trwało? Co do zacierania, aby uzyskać wytrawne piwo trzeba zacierać dłużej niż do negatywnej próby jodowej. Najlepiej w dolnym przedziale temperatur, ty zacierałeś po "brytyjsku" czyli 68°C jest troszkę po słodkiej stronie. No i tradycyjny czas zacierania to godzina, niektórzy przetrzymują nawet do 1,5h. Z drugiej strony poczytaj http://www.piwo.org/...dfermentowanie/ Czas zacierania był tylko 30 minut, a odfermentowało mi piwo coś koło 73-75%. Winy bym również szukał w warunkach fermentacji, czyli napowietrzenie, uwodnienie drożdży itd. Bo nawet z suchymi może pójść coś nie tak, jak rozsypiesz je na powiechni, albo źle uwodnisz. A drożdże są strasznie leniwe i nie lubią się przepracowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 z godzinę czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 chyba nie jest najgorzej. Wczoraj zrobiłem "sztorm" w fermentorach jak radził Olo a dziś już bulgocze. Właśnie sprawdziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 z godzinę czasu No jeśli termometr ciebie nie oszukuje to na pewno nie jest to wina zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 dziękuję wszystkim, zobaczymy co dalej bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 z niemieckiego Bruchbildung = Flokulacja??? translator pokazuje mi szczelinowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Tak, to oznacza to samo co Ausflockung - osiadanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Witam, Jak to widzicie?Nigdy nie miałem takiego widoku w wiadrze i zastanawia mnie czy to nie jakieś zakażenie. W środku jest Weizenbock 15Blg jakis tydzień na burzliwej zadany MauriBrew WEISS - Y1433.Do ilu zeszło nie wiem ale wyczuwalny silny winny zapach. Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Wygląda jak zdjęcie ziemi z kosmosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizmak666 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Wygląda jak zdjęcie ziemi z kosmosu Żeby piwo jeszcze kosmiczne wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 aha, przelewaj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi