coder Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 W tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi.Ja sobie go zasubskrybuję i bedę traktował priorytetowo, innych piwowarów też do tego zachęcam. PROSZĘ O UWAGĘ !!! Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR". Jest taki wątek jak: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/ i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted June 23, 2011 Share Posted June 23, 2011 Można by go podlinkować jako Ważne: w piaskownicy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lambert704 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Witam Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 24, 2011 Author Share Posted June 24, 2011 (edited) W sumie 3 dni powinny wystarczyć na przefermentowanie, dziwne sa tylko wartości pomiaru, jesteś pewnien , że to aż 7? Na razie nie ma sensu dodawać nowych drożdży, pokołysz fermentorem i ew. przestaw w nieco cieplejsze miejsce. EDIT: jeszcze link do kompleksowej wiedzy: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Edited June 24, 2011 by coder Bartek_097 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lambert704 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Dzięki za szybką odpowiedz. Tak zrobię natlenię brzeczkę i poniosę temp. (obecna to 19,5). Jeśli za dwa dni nic się nie zmieni to będą następne kroki. Myślę, że w pierwszej kolejności dodam cukru, jeśli nie będzie rezultatów dodam gęstwy. Jestem zdziwiony taką sytuacją bo to nie pierwsze warki, a stosuje zawsze te same warunki sterylności. W tym wypadku stawiam na złą jakość drożdży ( były rehydrowane). Gdy stosowałem płynne to byłem zdziwiony ich płodnością i pracowitością natomiast suche spisują się o wiele wiele gorzej (albo ja na takie trafiałem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 WitamMam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły, Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje. Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc) Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ? Tylko 3 dni to trochę zbyt mało, by ocenić faktyczną kondycję drożdzy. Ponadto użyte drożdże S-33 są w ścisłej czołówce drożdży słabo odfermentujących - przeglądnij fora, znajdziesz mnustwo wpisów o odfermentowaniu tych drozdzy z 12 do 4 - 5 Blg. Przy drożdżach słabo odfermentujących, dobrze przeciągnąć w czasie fermentacje burzliwa, gdyż nigdy nie wiadomo, czy fermentacja spowolniła, czy ustała. Ja lubię piwa idące w kierunku wytrawności i dlatego nie lubię tych drożdży, przez wiele lat prób nie udało mi się uzyskać na nich dobrego odfermentowania, toleruję je tylko w piwach o niskim Blg (10 lub mniej Blg) Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted June 24, 2011 Share Posted June 24, 2011 Myslę że z czasem w tym temacie będzie niezły bałagan Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Też tak myślę. Aczkolwiek temat uważam za konieczny i za to plusik dla Codera. Trzeba by pomyśleć o jakimś konkretnym moderowaniu takiego tematu.Powtarzające się pytania i tematy jakoś trzeba uporządkować albo moim zdaniem najlepiej czyścić temat co kilka dni . Ale jak skoro nie usuwamy tematów ? Może przenosić je do zamkniętego osobnego tematu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spotter Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Może głupie, ale potrzebuje szybkiej odp... Jak jest po angielsku Weizen Bier? Jak to przetłumaczyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogodar Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Wheat beer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spotter Posted June 28, 2011 Share Posted June 28, 2011 Dziękuję bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted June 29, 2011 Share Posted June 29, 2011 i oto chodzi szybkie pytanie szybka odpowiedź , uważam że to jest bardzo dobry wątek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Hej właśnie zabieram się za Alta wg receptury Marka: http://www.piwo.org/forum/t4093-Alt-Z-Markus-Brauhaus.html Niestety nie ma chmielu Mittelfruh, aromatyczne którymi dysponuje: Tettnanger 20g Hersbrucker 65g Hallertauer Tradition 65g Saaz 100g Lubelski: 45g Drożdże zgodne z recepturą 1007 Ile i jakiego chmielu użyc w zamian ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Jak nie masz Spaltera, to dowolny niemiecki - Hersbrucker albo Tettnanger. Inna rzecz, że altbierów raczej nie chmieli się na aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 3, 2011 Author Share Posted July 3, 2011 Najbliższy do Mittelfruh jest Hersbuecker Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemyss Posted July 3, 2011 Share Posted July 3, 2011 Dzięki za odpowiedzi mam nadzieję, że wyjdzie z tego dobry Alcik, Wasze zdrowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Jeśli teraz zamówię parę paczuszek drożdży Wyeast, czy będę je mógł bezpiecznie aktywować dopiero w okolicach września/października? Głupio by było, gdyby paczki samoczynnie napuchły w lodówce po jakimś czasie. Czy bezpieczniej będzie złożyć zamówienie bezpośrednio przed sezonem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 ja trzymam od listopada zeszłego roku i są dobre. Czasem potrzebują trochę więcej czasu na start. Ogółem jak jeszcze liczyła się dla mnie cena to polowałem na takie po terminie ze sklepów - tańsze, start nieco dłuższy ale wychodziło na to samo. Zamawiaj teraz, potem może nie być Link to comment Share on other sites More sharing options...
bubuś Posted July 4, 2011 Share Posted July 4, 2011 Często kupuję drożdże po terminie. Cena dobra i jak na razie jeszcze nie miałem problemów. Trzeba tylko pamiętać o starterze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 4, 2011 Author Share Posted July 4, 2011 Możesz spokojnie kupić teraz, ale ja bym wolał kupić świeże drożdże we wrześniu Krzys 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel1024 Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam MaxiKing 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Nigdy nie będziesz maił 100% pewności. Bo dana paczka może utknąć gdzieś zostać porządnie przegrzana i ilość drożdży spada dramatycznie w krótkim czasie. Jestem pewny, że drożdże opuszczając producenta są w idealnym stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopez Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 (edited) Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź. Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa. Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz. Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek. Pozdrawiam Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu... W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń... Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes: pzdr #edit - literówka Edited July 28, 2011 by zepol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Od dwóch lat je kupuję i nigdy nie miałem problemów takich jak pisał Scooby. Po raz kolejny powiem że to są"Żarłacze szare" , uwaga jedzą nawet plastik z fermentora Właśnie w tym momencie warzę dla nich brzeczkę.Lepiej warzyć bardziej na słodko. Najlepsza temp. fermentacji to od 14-19°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted July 28, 2011 Share Posted July 28, 2011 Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują ... Skąd ta plotka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts