Jump to content

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


Recommended Posts

W tym wątku można wpisywać proste pytania wymagające pilnej odpowiedzi.

Ja sobie go zasubskrybuję i bedę traktował priorytetowo, innych piwowarów też do tego zachęcam.

 

 

PROSZĘ O UWAGĘ !!!

 

Jak sama nazwa wskazuje jest to: "OSTRY DYŻUR".  Jest taki wątek jak:

http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuj%C4%99-si%C4%99-ca%C5%82kowicie-zagubiony/

 

i tutaj zadawajcie pytania, na które odpowiedzi można poczekać chwilę dłużej. Skoro ktoś np. chce zlać piwo na cichą i nie wie czy jutro czy za 3 dni to chyba nie jest to pytanie na ostry dyżur, nie uważacie?

Link to comment
Share on other sites

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Link to comment
Share on other sites

W sumie 3 dni powinny wystarczyć na przefermentowanie, dziwne sa tylko wartości pomiaru, jesteś pewnien , że to aż 7?

 

Na razie nie ma sensu dodawać nowych drożdży, pokołysz fermentorem i ew. przestaw w nieco cieplejsze miejsce.

 

EDIT: jeszcze link do kompleksowej wiedzy:

 

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

Dzięki za szybką odpowiedz.

Tak zrobię natlenię brzeczkę i poniosę temp. (obecna to 19,5).

Jeśli za dwa dni nic się nie zmieni to będą następne kroki. Myślę, że w pierwszej kolejności dodam cukru, jeśli nie będzie rezultatów

dodam gęstwy. Jestem zdziwiony taką sytuacją bo to nie pierwsze warki, a stosuje zawsze te same warunki sterylności.

W tym wypadku stawiam na złą jakość drożdży ( były rehydrowane). Gdy stosowałem płynne to byłem zdziwiony ich płodnością i pracowitością natomiast suche spisują się o wiele wiele gorzej (albo ja na takie trafiałem).

Link to comment
Share on other sites

Witam

Mam taki problem zrobiłem dwie warki na s33 ładnie ruszyły,

Ale dziś ( trzeci dzień ) piana opadła i wyglada na infekcje.

Blg z 12 na 7, drugie z 15 na 7 ( to w smaku ma mniejsza kwaskowosc)

Pytanie czy czekać czy zapodać innych drożdży ?

Tylko 3 dni to trochę zbyt mało, by ocenić faktyczną kondycję drożdzy. Ponadto użyte drożdże S-33 są w ścisłej czołówce drożdży słabo odfermentujących - przeglądnij fora, znajdziesz mnustwo wpisów o odfermentowaniu tych drozdzy z 12 do 4 - 5 Blg. Przy drożdżach słabo odfermentujących, dobrze przeciągnąć w czasie fermentacje burzliwa, gdyż nigdy nie wiadomo, czy fermentacja spowolniła, czy ustała. Ja lubię piwa idące w kierunku wytrawności i dlatego nie lubię tych drożdży, przez wiele lat prób nie udało mi się uzyskać na nich dobrego odfermentowania, toleruję je tylko w piwach o niskim Blg (10 lub mniej Blg)

Link to comment
Share on other sites

Też tak myślę. Aczkolwiek temat uważam za konieczny i za to plusik dla Codera.

 

Trzeba by pomyśleć o jakimś konkretnym moderowaniu takiego tematu.Powtarzające się pytania i tematy jakoś trzeba uporządkować albo moim zdaniem najlepiej czyścić temat co kilka dni . Ale jak skoro nie usuwamy tematów ? Może przenosić je do zamkniętego osobnego tematu ?

Link to comment
Share on other sites

Hej właśnie zabieram się za Alta wg receptury Marka:

http://www.piwo.org/forum/t4093-Alt-Z-Markus-Brauhaus.html

Niestety nie ma chmielu Mittelfruh, aromatyczne którymi dysponuje:

Tettnanger 20g

Hersbrucker 65g

Hallertauer Tradition 65g

Saaz 100g

Lubelski: 45g

Drożdże zgodne z recepturą 1007

Ile i jakiego chmielu użyc w zamian ?

Link to comment
Share on other sites

Jeśli teraz zamówię parę paczuszek drożdży Wyeast, czy będę je mógł bezpiecznie aktywować dopiero w okolicach września/października? Głupio by było, gdyby paczki samoczynnie napuchły w lodówce po jakimś czasie. Czy bezpieczniej będzie złożyć zamówienie bezpośrednio przed sezonem?

Link to comment
Share on other sites

ja trzymam od listopada zeszłego roku i są dobre. Czasem potrzebują trochę więcej czasu na start. Ogółem jak jeszcze liczyła się dla mnie cena to polowałem na takie po terminie ze sklepów - tańsze, start nieco dłuższy ale wychodziło na to samo. Zamawiaj teraz, potem może nie być :ble:

Link to comment
Share on other sites

Często kupuję drożdże po terminie. Cena dobra i jak na razie jeszcze nie miałem problemów. Trzeba tylko pamiętać o starterze.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Nigdy nie będziesz maił 100% pewności. Bo dana paczka może utknąć gdzieś zostać porządnie przegrzana i ilość drożdży spada dramatycznie w krótkim czasie. Jestem pewny, że drożdże opuszczając producenta są w idealnym stanie.

Link to comment
Share on other sites

Szybkie pytanie, liczę na szybką odpowiedź.

 

Z racji plotki odnośnie drożdży Danstar Nottingham, i tym że czasami nie startują mam pytanie czy ktoś brał je ostatnio z Centrum Piwowarstwa.

Nie chce się naciąć bo wezmę 3-4 opakowania na raz.

 

Sorry że nie piszę w dziale Surowce ale zależy mi na jednej prostej odpowiedzi "ta partia jest / nie jest OK", nic więcej, a od tego jest ten wątek.

Pozdrawiam :smilies:

Ostatnio kupowałem Danstary w CP w tym tygodniu i 2 miesiące temu...

W przypadku tych starszych zrobiłem na nich 2 warki 20L (po pół saszetki na każdą) w odstępie czasu 3 tygodni i obie odfermentowały bez zastrzeżeń...

Te najnowsze były zaplanowane na nadchodzącą sobotę, ale właśnie mnie zaskoczyłeś :beer: Byłbym wdzięczny za linka do tych 'plotek' :rolleyes:

pzdr

 

#edit - literówka

Edited by zepol
Link to comment
Share on other sites

Od dwóch lat je kupuję i nigdy nie miałem problemów takich jak pisał Scooby. Po raz kolejny powiem że to są"Żarłacze szare" , uwaga jedzą nawet plastik z fermentora :smilies: Właśnie w tym momencie warzę dla nich brzeczkę.Lepiej warzyć bardziej na słodko. Najlepsza temp. fermentacji to od 14-19°C

Link to comment
Share on other sites

  • zasada locked and unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.