roberto_g Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 To nie ma wyjścia, skoro wszyscy przeciwko mnie ..... to się biorę za śrutowanie :-) Najwyżej robot będzie do wymiany ;-) Pozdrowienia, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zacieranie i wysłądzanie do weizena zrobiłem wczoraj, bo czasu nie starczyło. Dzisiaj dotowanie. Brzeczka przelana do bermentora i szczelnie zamknięta czekała kilkanaście godzin. Otwieram wieko i czuję zaj...sty DMS... ogórki i kukurydza do potęgi 3ciej. Acha, była piana jak przy fermentacji, ale blg areometrem io brix refraktometrem równe 10 Blg (jak wczoraj), więc raczej nic nie zaszło. Wygotuje się, czy lepiej od razu wylać, please help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Gotuj to odparuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryzoo Opublikowano 5 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 ufff, dzięki! już się grzeje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 żeby nie zakładać nowego wątku- Ile dać startera? Od sierpnia trzymałem w lodówce zapomnianą gęstwę, pełen słoik Zymoferm Belgische Klosterbiere und Ales, z 1,5 cm piwa nad nią, myślałem że będzie ledwie żywa lub martwa, ale że nie było oznak obcego życia to zrobiłem 2l startera 13blg dodając 0,3l gęstwy, porządnie napowietrzyłem i wstrząsałem regularnie. Uzbroiwszy się w cierpliwość, w końcu zymofermy są powolne... przeżyłem szok- zastartowało natychmiast i burzliwa skończyła się po kilkunastu godzinach. Planuję dziś zrobić górnofermentacyjnego doppelbocka celując w 20blg, ile dać drożdży?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Nie wiadomo ile z nich wyżyło od sierpnia. Ja bym wlał wszystko i pilnował wiadra, bo mogą wyleźć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witajcie, Witbier zatarty, właśnie się schłodził i czeka na zadanie drożdży. Mierzę gęstość i wyszło aż 17 blg... Dodam, że nie do końca przypadkiem wyszło. Jestem dość początkujący i nieregularnie warzący. W związku z tym nie zawsze mi wychodzi planowana wydajność. Radzę sobie z tym w ten sposób, że zacieram większą ilość słodów powiedzmy o 20-30%. I zwykle wychodzi ok. A tym razem wydajność kapitalna, zdecydowanie ponadplanowa. Widzę dwa wyjścia: 1. Nastawiać Witbiera z 17 blg - ale czy to będzie na pewno Wit? :-) 2. Rozcieńczyć i na siłę mogę zrobić dwa zbiorniki. Ze względów praktycznych wolałbym chyba jedną brzeczkę, ale nie wiem co by wyszło z takiego "balinga". I co byście zrobili na moim miejscu? Serdecznie pozdrawiam, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zostaw jak jest, będziesz miał Grand Cru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Ja bym zostawił. przemyśl jeszcze na jaką ilość brzeczki planowałeś przyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Kwestią jest tylko ilość drożdży, czy nie będzie ich zbyt mało na taką gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Przyprawy są zaplanowane na jeden nastaw, tylko słodów dałem więcej, aby było "na ubytki wydajności". Drożdże mam od Codera, cały słoik gęstwy dwutygodniowej. Właśnie się namnożyła z 1/2 litra brezeczki i prawie wychodzi z garnka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 To lej do 17oBlg. Chyba, że wita robisz na konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 A więc decyzja podjęta, przelałem w jeden fermentor. Wyszło 22 litry, 17 blg. A więc mogę ewentualnie trochę rozcieńczyć już w ramach jednego fermentora. Czy tak byście zrobili, czy jednak zostawilibyście 17 blg? I jeśli rozcieńczać to zastanawiam się jak dużo mogę maksymalnie napełniać. Rozumiem, że ograniczeniem możę tu być pienienie się drożdzy. Czy np. 26 litrów jest ok, czy zdecydowanie za dużo? Żebym nie złapał jakiejś infekcji przez to moje kombinowanie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 najważniejsze się wyluzować, czy dasz 25, czy 26, co za różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roberto_g Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Pewnie tak ;-) Ale szybka konsultacja z dośwadczonymi kolegami - bezcenna :-) Ostatecznie postanowiłem rozcieńczyć do 15,5 blg. Serdeczne dzięki za pomoc, Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jakie są wymiary kega 50L Lecha? A jeżeli ponadto ktoś orientuje się jaka jest przybliżona waga pustego to byłbym bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 ok 10,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 http://www.piwowarstwo.eu/index.php/beczki/25-normy/44-normy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Dziękuję bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Mój od lecha jest DIN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barą Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Mój od lecha jest DIN No mnie też chodzi o ten wyższy i węższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Żywieckie są EURO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Koźlak Podwójny 20BLG na w-34 zszedł mi po półtora miesiąca w temp 9°C do 9BLG... drożdże zdechły czy jak? co z nim zrobić? trzymać dalej w lodówie?, potrzymać parę dni w temp. pokojowej żeby może leniuchy ruszyły? Brałem się już za mycie butelek a tu zonk. edit: w-34 oczywiście Po kolejnych 10ciu dniach i dwukrotnym wystawieniu na 24h do temperatury pokojowej zeszło do 7,5BLG i nie chce zejść dalej. Czekać aż jeszcze zejdzie? Butelkować? Za tydzień będzie dwa miesiące jak fermentuję to piwo. Póki co wyraźnie słodkie w smaku więc chyba ma co fermentować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Po kolejnych 10ciu dniach i dwukrotnym wystawieniu na 24h do temperatury pokojowej zeszło do 7,5BLG i nie chce zejść dalej. Czekać aż jeszcze zejdzie? Butelkować? Za tydzień będzie dwa miesiące jak fermentuję to piwo. Póki co wyraźnie słodkie w smaku więc chyba ma co fermentować... A jak to było zacierane, może nie jest w stanie bardziej odfermentować? Ja ogólnie staram się nie fermentować piwa dłużej niż 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seler Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 A jak to było zacierane, może nie jest w stanie bardziej odfermentować? Ja ogólnie staram się nie fermentować piwa dłużej niż 14 dni. 10min 50°C 30min 61°C odebranie 8l do dekokcji, gotowanie dekoktu 20min powrót, 30min 72°C odebranie rzadkiego do dekoktu 10min gotowania, mashout. więc raczej wytrawnie, boję się zabutelkować już teraz bo jak by miało być niedofermentowane o 2BLG to pewnie butelki by porozpieprzało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi