Skocz do zawartości

OSTRY DYŻUR - wątek TYLKO dla potrzebujących pilnej pomocy !


coder

Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie i wysłądzanie do weizena zrobiłem wczoraj, bo czasu nie starczyło. Dzisiaj dotowanie. Brzeczka przelana do bermentora i szczelnie zamknięta czekała kilkanaście godzin.

Otwieram wieko i czuję zaj...sty DMS... ogórki i kukurydza do potęgi 3ciej.

Acha, była piana jak przy fermentacji, ale blg areometrem io brix refraktometrem równe 10 Blg (jak wczoraj), więc raczej nic nie zaszło.

Wygotuje się, czy lepiej od razu wylać, please help!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

żeby nie zakładać nowego wątku- Ile dać startera?

 

Od sierpnia trzymałem w lodówce zapomnianą gęstwę, pełen słoik Zymoferm Belgische Klosterbiere und Ales, z 1,5 cm piwa nad nią, myślałem że będzie ledwie żywa lub martwa, ale że nie było oznak obcego życia to zrobiłem 2l startera 13blg dodając 0,3l gęstwy, porządnie napowietrzyłem i wstrząsałem regularnie.

Uzbroiwszy się w cierpliwość, w końcu zymofermy są powolne... przeżyłem szok- zastartowało natychmiast i burzliwa skończyła się po kilkunastu godzinach.

 

Planuję dziś zrobić górnofermentacyjnego doppelbocka celując w 20blg, ile dać drożdży??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,

Witbier zatarty, właśnie się schłodził i czeka na zadanie drożdży.

 

Mierzę gęstość i wyszło aż 17 blg...

Dodam, że nie do końca przypadkiem wyszło. Jestem dość początkujący i nieregularnie warzący. W związku z tym nie zawsze mi wychodzi planowana wydajność. Radzę sobie z tym w ten sposób, że zacieram większą ilość słodów powiedzmy o 20-30%. I zwykle wychodzi ok. A tym razem wydajność kapitalna, zdecydowanie ponadplanowa.

 

Widzę dwa wyjścia:

1. Nastawiać Witbiera z 17 blg - ale czy to będzie na pewno Wit? :-)

2. Rozcieńczyć i na siłę mogę zrobić dwa zbiorniki.

 

Ze względów praktycznych wolałbym chyba jedną brzeczkę, ale nie wiem co by wyszło z takiego "balinga".

 

I co byście zrobili na moim miejscu?

 

 

Serdecznie pozdrawiam,

Robert

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy są zaplanowane na jeden nastaw, tylko słodów dałem więcej, aby było "na ubytki wydajności".

 

Drożdże mam od Codera, cały słoik gęstwy dwutygodniowej. Właśnie się namnożyła z 1/2 litra brezeczki i prawie wychodzi z garnka :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A więc decyzja podjęta, przelałem w jeden fermentor.

Wyszło 22 litry, 17 blg.

 

A więc mogę ewentualnie trochę rozcieńczyć już w ramach jednego fermentora.

Czy tak byście zrobili, czy jednak zostawilibyście 17 blg?

 

I jeśli rozcieńczać to zastanawiam się jak dużo mogę maksymalnie napełniać. Rozumiem, że ograniczeniem możę tu być pienienie się drożdzy. Czy np. 26 litrów jest ok, czy zdecydowanie za dużo? Żebym nie złapał jakiejś infekcji przez to moje kombinowanie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koźlak Podwójny 20BLG na w-34 zszedł mi po półtora miesiąca w temp 9°C do 9BLG... drożdże zdechły czy jak? co z nim zrobić? trzymać dalej w lodówie?, potrzymać parę dni w temp. pokojowej żeby może leniuchy ruszyły?

Brałem się już za mycie butelek a tu zonk.

 

edit: w-34 oczywiście

 

Po kolejnych 10ciu dniach i dwukrotnym wystawieniu na 24h do temperatury pokojowej zeszło do 7,5BLG i nie chce zejść dalej. Czekać aż jeszcze zejdzie? Butelkować? Za tydzień będzie dwa miesiące jak fermentuję to piwo.

Póki co wyraźnie słodkie w smaku więc chyba ma co fermentować...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kolejnych 10ciu dniach i dwukrotnym wystawieniu na 24h do temperatury pokojowej zeszło do 7,5BLG i nie chce zejść dalej. Czekać aż jeszcze zejdzie? Butelkować? Za tydzień będzie dwa miesiące jak fermentuję to piwo.

Póki co wyraźnie słodkie w smaku więc chyba ma co fermentować...

 

A jak to było zacierane, może nie jest w stanie bardziej odfermentować? Ja ogólnie staram się nie fermentować piwa dłużej niż 14 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak to było zacierane, może nie jest w stanie bardziej odfermentować? Ja ogólnie staram się nie fermentować piwa dłużej niż 14 dni.

 

 

10min 50°C 30min 61°C odebranie 8l do dekokcji, gotowanie dekoktu 20min powrót, 30min 72°C odebranie rzadkiego do dekoktu 10min gotowania, mashout.

 

więc raczej wytrawnie, boję się zabutelkować już teraz bo jak by miało być niedofermentowane o 2BLG to pewnie butelki by porozpieprzało...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.