farmi Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 w aptece gazę mozna kupić Padł pomysł - nieużywany wąż do wody od pralki? Ile mogę mieć czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 najwyżej znowu podgrzejesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Może dopasujesz wąż od prysznica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Może dopasujesz wąż od prysznica? Jesli uzywany to bym nie ryzykował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Przecież to do filtracji a nie do przegotowanej brzeczki. Ale w sumie i tak trzeba by jakoś tą gumę wycinać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Chodzi mi o to że na wężu osadzają sie osady z mydła, płynu do kapieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Wczoraj wieczorem skonczyłem pierwsze swoje zacieranie... a że było juz po pólnocku sypnąłem bezmyślnie drożdże jak brzeczka miała 35 C.. moje pytanie brzmi.. czy nie spieprzyłem , a jak już nabroiłem to jak to poprawić.. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 A zaczęło fermentować ? Jest piana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 35 to trochę za dużo. Jak fermentacja nie ruszy , to zaszczep nowymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Fermentacja nie ruszyła.. acha to były drożdze do niskiej fermentacji.. a wieć możliwe że po nasączeniu wodą opadły na dno w tej chwili pokołysałem ferentatorem aby je od dna oderwac.. czekam na efekt.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Fermentacja nie ruszyła.. acha to były drożdze do niskiej fermentacji.. a wieć możliwe że po nasączeniu wodą opadły na dno w tej chwili pokołysałem ferentatorem aby je od dna oderwac.. czekam na efekt.. winienem uzyc słowa dolnej fermentacji ale chyba to tylko przejęzyczenie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 może jeszcze ruszy, jeśli zadałeś je wczoraj wieczoerm, poczekaj. Mogą potrzebować trochę czasu, szczególnie, że drożdże suche wsypałeś od razu do brzeczki. Mówią, że początek fermentacji jeśli chodzi o temperaturę jest najważniejszy, ale 35 stopni drożdży nie zabije. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 .. Godzina po zakołysaniu fermentatora.. fermentacja ruszyła i to bardzo intensywnie.. jestem dobrej mysli.. następne doswiadczenie poza mna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Skoro to dolniaki to schłodź to teraz do ok 10 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Albo postaw na podlodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Proszę o pomoc Dziś 7 dzień fermentacji. W instrukcji napisano, że fermentacja minie po 3-5 dniach. Mam wszystko przygotowane do rozlewu, a ciągle mam wątpliwości. Piana na powierzchni - no niby jest, ale tyle co kot napłakał. Coś mniej więcej jak w grafice (to nie moje zdjęcie), ale jest zwarta na środku brzeczki. Blg ciągle na poziomie 2, od 3 dni. Fermentacja rozpoczęła się w ciągu 24 godzin na pewno, bo po takim czasie był widoczny osad na ściankach. I teraz na koniec: zauważyłem jakieś niezidentyfikowane białe cząsteczki które jakby przemieszczały się w górę i jakby w dół. Oraz chyba małe pojedyncze pęcherzyki... Fermentacją ciągle trwa? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ja bym zlał na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Fermentuje w fermentorze z kranikiem... drugi mam, ale bez kranika. Mogę przelać do tego bez kranika, a potem przy rozlewnie znowu do tego z kranikiem (?). Jestem zły na to jak to zrobiłem, ale następnym razem poprawię błędy i będę bez żadnych kombinacji zlewał wszystko na cichą bo męczy mnie ta fermentacja burzliwa :[ Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Przelać na cichą i zapomnieć jeszcze na tydzień, albo nie przelewać i zapomnieć na tydzień Fermentuje w fermentorze z kranikiem... drugi mam, ale bez kranika. Mogę przelać do tego bez kranika, a potem przy rozlewnie znowu do tego z kranikiem (?). Jestem zły na to jak to zrobiłem, ale następnym razem poprawię błędy i będę bez żadnych kombinacji zlewał wszystko na cichą bo męczy mnie ta fermentacja burzliwa :[ No to sytuacja dobra. kranik (burzliwa) -> bez kranika (cicha) -> kranik (rozlew) Na cichej też będą osady na dnie Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karawela Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Hmm może po prostu szczelnie zamknę ten fermentor i zostawię na jeszcze kilka dni? Czy może nie może tak długo leżeć w jednym fermentatorze? Wyczytałem, że osad kończy się tam, gdzie zaczyna otwór na kranik. Nawet jakby, to niech już będzie trochę tego osadu, byleby dobre piwo wyszło Powiedzcie jeszcze, czy piwo które fermentuje ma prawo kiepsko smakować? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez karawela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ma prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 a po pierwszych kilku butelkach przyzwyczaisz się już do smaku i dalej jakoś pójdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Hmm może po prostu szczelnie zamknę ten fermentor i zostawię na jeszcze kilka dni? Czy może nie może tak długo leżeć w jednym fermentatorze? Wyczytałem, że osad kończy się tam, gdzie zaczyna otwór na kranik. Nawet jakby, to niech już będzie trochę tego osadu, byleby dobre piwo wyszło Powiedzcie jeszcze, czy piwo które fermentuje ma prawo kiepsko smakować? Możesz, ale i tak czeka Ciebie przelewanie 2 razy przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny KOŃ Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Mam szybkie pytanie gdyż nie wiem co zrobić.Dziś burzliwej mija 4 dzień,Blg spadło do 2,5.Przelewać na cichą czy czekać do 7 dnia?Boję się,że piwo się zepsuje ;( pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Jak nie otwierasz co chwilę fermentora, to się nie zepsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi