Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Kupiłem przez pomyłkę słód: Słód Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann ® a powninenem kupić: Słód Carafa ® Special typ III 1300-1500 EBC Weyermann ® Jaka jest różnica? Czy tylko taka że Słód Carafa ® Special nie ma łuski? Co to zmienia w smaku? dori - przeniosłam wątek do działu "Surowce" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Czy tylko taka że Słód Carafa ® Special nie ma łuski?Co to zmienia w smaku? Tak. http://www.wiki.piwo.org/index.php/S%C5%82%C3%B3d_palony Słody Carafa? Weyermanna występują także w wersji Specjal. Są to słody pozbawione łuski, dzięki temu nie wnoszą do piwa ostrej goryczki i posmaku spalenizny. Mogą być normalnie zacierane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Czyli mam problem. Czy można samemu jakoś usunąć łuskę bo nie przepadam za bardzo za smakiem spalenizny. Kiedy najlepiej ją usunąć? Podczas śrutowania czy wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Czyli mam problem. Czy można samemu jakoś usunąć łuskę bo nie przepadam za bardzo za smakiem spalenizny. Kiedy najlepiej ją usunąć? Podczas śrutowania czy wcześniej? Łuskę będzie Ci ciężko usunąć. Aby uniknąć posmaku spalenizny Carafę najlepiej dodać pod koniec zacierania, tuż przed filtracją i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Usunąłem chyba całą łuskę przez przetarcie ziaren o sitko. Prawie nie zostało połysku na ziarnach. Teraz pytanie: Planuję zacieranie przez godzinę i 2 przerwy. Chcę uzyskać ciemne słodkie piwo bez posmaku spalenizny. Ile dodać laktozy i czy po tym jak usunąłem luskę mogę dodać ten słód na początku zacierania. Będzie to tylko 25 g. W sumie mam 5 kg słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 25g na warkę 20 litrów nie wniesie nic do smaku a kolor zmieni tylko na jasno bursztynowy (do IRA standardowo dodaje się 50g palonego ziarna żeby dać czerwonawy kolor). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Dodatkowo wchodzą na kolor cara crystal 500g i biscuit 450 g Powinno wyjść z tego chyba piwo o kolorze Karmi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Radzę dodać te słody palone na koniec zacierania 15 do 5 minut przed końcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jeszcze pytanie w sprawie laktozy. Kiedy to dodać? Podczas filtracji i wysładzania czy dopiero przy chmieleniu? Czy laktoza zmętni mi piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 (edytowane) A kiedy chcesz, możesz i przy butelkowaniu. To jest zwykły cukier i do tego nie przerabiany przez drożdże. Logistycznie najprościej wrzucić 15 min przed końcem gotowania - żeby się przesterylizował. Edytowane 23 Czerwca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Wiadomo o ile BLG więcej będzie wskazywał areometr przy 250 g laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Panie "Rage of honor" 30 warek i takie pytania? Całe wiki przed Tobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 To co dzisiaj robię, robie po raz pierwszy. Dotychczas robiłem piwa z gotowych zestawów gdzie wszystkie słody były odważone. Laktozę pierwszy raz będę stosował dlatego nie wiem jak się ten specyfik stosuje. Chcę uzyskać specyficzne piwo na wzór Karmi tylko z prądem. To co innego niż gdy robię piwo ze własnego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Wiadomo o ile BLG więcej będzie wskazywał areometr przy 250 g laktozy? W.g. Beersmith będzie to ok. 0.7 Blg więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Wiadomo o ile BLG więcej będzie wskazywał areometr przy 250 g laktozy? W.g. Beersmith będzie to ok. 0.7 Blg więcej Należy jeszcze dodać na ile litrów - nie wszyscy robią 20 litrowe warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Ano racja - np. ja robię 22.7L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Dzisiaj dokupiłem 500 g laktozy i podniosło o 2 BLG do 19 BLG. Czyli w sumie mam 750 g laktozy. Piwo robię w dymionie dlatego nie jestem dokładnie w stanie powiedzieć ile tego wyszło. Wygląda to na ok. 23 litry. Smakowo zapowiada się nieźle tylko mały problem jest. Pomyliłem korki i podczas zakładania lekko uszkodziłem końcówkę rurki fermentacyjnej. Czyli mam szkło w dymionie. Mogłem to zrobić też w fermentorze ale mi jest potrzebny na cichą lagera. Dodatkowo obawiałem się wielkiej piany i ucieczki z fermentora. Mam tylko nadzieję że wszystko wyląduje w gęstwie drożdżowej i nic nie trafi do butelek. Czyli przypuszczam że 750 g laktozy podniosło mi BLG o 3 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Pobrałem Beersmith 2 i nie znalazłem tam opcji liczenia BLG po dodaniu laktozy jedyne co znajduję to "lactic acid" na pH. Gdzie to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Spróbuj Milk Sugar (lactose) w Grains Edytowane 25 Czerwca 2011 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Mam problem z tym programem. Dodając recepturę nie mogę dodać ilości wody którą dałem do wysładzania. Pisze u mnie sparge:2,14 l a powinno być 12 lub 3x4 litry. A tun temp. - 17,8°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Litości Jaki to ma związek z tematem? Proszę zadawać pytania w odpowiednich wątkach inaczej robi się straszny bałagan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Carafa III specjal (bez łuski) zaczerni jasne słabe~9blg piwo? Piwo z wędzonej pszenicy wg opisu 'grodziskie'. Zasyp ok 3kg czyli dałbym wg specyfikacji 5%=120~150gr. Pytanie dla kogoś kto używa tego słodu i ma doświadczenie. Chcę wykonać czarne piwo w kolorze (smak wędzony) ale tak abym nie miał kwasa bo nie wychodzą mi stouty, risy itp. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielkiwykop Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Cześć, nie mam pewności czy w dobrym miejscu zadaje pytanie... American stout Ok 16 blg 6,2 kg zasyp kiedy wrzucić słód carafa 1 w przypadku tego piwa? Ilość 0,3 kg razem ze wszystkimi czy na sam koniec zacierania? Z góry dziękuje za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Stout ma być palony. Ja bym wrzucił od początku.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 14 godzin temu, wielkiwykop napisał: Cześć, nie mam pewności czy w dobrym miejscu zadaje pytanie... American stout Ok 16 blg 6,2 kg zasyp kiedy wrzucić słód carafa 1 w przypadku tego piwa? Ilość 0,3 kg razem ze wszystkimi czy na sam koniec zacierania? Z góry dziękuje za porady Potwierdzam, do stouta taką ilość od początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się