amap Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny Pisz Pan do Codera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Chcę w tym roku zrobić, zatrę piwo na słodko i jak już zacznie się fermentacja dodam z kilo wiśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Chcę w tym roku zrobić, zatrę piwo na słodko i jak już zacznie się fermentacja dodam z kilo wiśni. Zobaczymy co z tego wyjdzie. nie będzie to wtedy kriek??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 23 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Faro to mocno dosładzany lambic i nie wiem czy uda się taki manewr w warunkach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 amap: zrobiłem kilka piw kwaśnych i jest to trudny temat. Fermentacja trwa rok, i zwykle rezultaty są odległe od tych z piw komercyjnych. Oni maja parę dziesiątek lat doświadczenia, mają wiele warek do kupażu, żeby wyrównać niedostatki smaku. A Faro wymaga jeszcze pasteryzacji, żeby móc je dosłodzić. Ale jak najbardziej zachęcam do prób, to fajna zabawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 No to eksperyment czas zacząć Kupię dodatkowy fermentor, założę odpowiedni wątek i "się zobaczy":okey: coder: skąd wiedziałeś, że piwo po roku jest zdatne? organoleptycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Do piw długo fermentowanych powinieneś mieć szklany balon, ale możesz zacząć od Berliner Weisse czy Oud Bruin, one są trochę łatwiejsze. Przejrzyj moje zapiski piwowarskie, dużo tam pisałem o moich kwaśnych eksperymentach. A jak znasz angielski: http://www.themadfermentationist.com/ coder: skąd wiedziałeś, że piwo po roku jest zdatne? organoleptycznie? Nawet nie wiedziałem jak powinien smakować. Założyłem po prostu, że rok mu wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się