Skocz do zawartości

Faro z Lindemans'a


amap

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... :(

Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że to piwo bardzo mi smakuje chciałbym się podjąć próby uwarzenia w domowych warunkach. Czy ktoś ma doswiadczenie w przygotowaniu lambiców? Niestety nie znalazłem w sieci zbyt wielu receptur na faro. Myśle, że będę posiłkował się tym artykułem http://www.zimbio.com/Craft+Beer/articles/92/How+make+lambic+one+ugly+beer Przypuszczam, że może być to bardzo trudne, ale co tam... :(

Gdyby ktoś miał dla mnie porady w tej materii byłbym wdzięczny :beer:

Pisz Pan do Codera :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

amap: zrobiłem kilka piw kwaśnych i jest to trudny temat.

Fermentacja trwa rok, i zwykle rezultaty są odległe od tych z piw komercyjnych. Oni maja parę dziesiątek lat doświadczenia, mają wiele warek do kupażu, żeby wyrównać niedostatki smaku. A Faro wymaga jeszcze pasteryzacji, żeby móc je dosłodzić.

 

Ale jak najbardziej zachęcam do prób, to fajna zabawa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do piw długo fermentowanych powinieneś mieć szklany balon, ale możesz zacząć od Berliner Weisse czy Oud Bruin, one są trochę łatwiejsze. Przejrzyj moje zapiski piwowarskie, dużo tam pisałem o moich kwaśnych eksperymentach.

 

A jak znasz angielski:

http://www.themadfermentationist.com/

 

coder: skąd wiedziałeś, że piwo po roku jest zdatne? organoleptycznie?

Nawet nie wiedziałem jak powinien smakować. Założyłem po prostu, że rok mu wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.