jaszon Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam, kupiłem w sklepie internetowym zestaw surowców do ciemnego pszeniczniaka. I tu mam wątpliwości: instrukcja warzenia nakazuje warzenie dekokcyjne (pal sęk może dam radę). Moje wątpliwości powoduje fakt, że w instrukcji pisze aby jednocześnie dodać do zacieru słody jęczmienne. Tzn. monachijski 2 kg i cara-amber 0,5. I tu pytanie, czy te pół kilo słodu karmelowego nie spowoduje, że brzeczka będzie tak ciemna, co wykluczy przeprowadzenie próby jodowej. Nie chcę przytaczać tu przepisu bo nie wiem czy właściciele sklepu by sobie to życzyli. Słód cara-amber 70EBC,pszeniczny i monachijski po 15 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Witam, kupiłem w sklepie internetowym zestaw surowców do ciemnego pszeniczniaka.I tu mam wątpliwości: instrukcja warzenia nakazuje warzenie dekokcyjne (pal sęk może dam radę). Moje wątpliwości powoduje fakt, że w instrukcji pisze aby jednocześnie dodać do zacieru słody jęczmienne. Tzn. monachijski 2 kg i cara-amber 0,5. I tu pytanie, czy te pół kilo słodu karmelowego nie spowoduje, że brzeczka będzie tak ciemna, co wykluczy przeprowadzenie próby jodowej. Nie chcę przytaczać tu przepisu bo nie wiem czy właściciele sklepu by sobie to życzyli. Słód cara-amber 70EBC,pszeniczny i monachijski po 15 EBC. Na tyle warek co zrobilem z zasypem w 100% slodow nigdy nie mialem problemow ze skrobia w piwie, jesli termometr masz przetestowany na poprzednich warkach, to moim zdaniem, jesli nawet bedzie ciezko odczytac wynik proby jodowej, to nie masz specjalnie czym sie martwic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Słód cara-amber 70EBC' date='pszeniczny i monachijski po 15 EBC.[/quote'], jesli termometr masz przetestowany na poprzednich warkach, to moim . Dopiero mam jedną warkę za sobą Odnośnie termometru, jestem automatykiem i stałem się właścicielem sterownika PID, w którym zepsuty jest moduł przekaźnikowy ale temperaturę pokazuje idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 i tą dekokcje możesz sobie śmiało odpuścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 i tą dekokcje możesz sobie śmiało odpuścić. A mógłbyś podać mi dokładna instrukcję. Jako początkujący nie jestem w stanie samemu takową sporządzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ja pisałem żebyś nie robił tej dekokcji,i tak nie zauważysz różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 ja pisałem żebyś nie robił tej dekokcji,i tak nie zauważysz różnicy. Problem jest z tym, że bez dekokcji nie wiem jakie zastosować przerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 40°C 15' 63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 40°C 15'63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Wielkie dzięki. Do tego się zastosuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 A j a pojde nawet dalej, jako poczatkujacy odpusc sobie ten bardziej skomplikowany schemat i zacieraj w 67, czy nawet 68°C przez godzine, nastepnie wysladzaj "na raty", albo wrecz "bez wysladzania" zgodnie z opisem na wiki "Filtracja i wysladzanie . A to czemu, wiele wad smakowych wynika z blednego wysladzania. Do tego by piwo nie odfermentowalo Ci zbyt gleboko bezpieczniej zastosowac zacieranie "po brytyjsku". Te dwie metody daja bezpieczne wyjscie by nie popelnic kilku bledow, ktore wplywaja na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 40°C 15'63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Ciemnę pszenicę ja bym bardziej na słodko zatarł, powiedzmy - 20/50? Albo nawet jeszcze słodziej? Czyli mielibyśmy dla przykładu: 40°C 50' (goździki są dobre!) 63°C 15' 72°C 50' 76°C 10' (nie ma co przeciągać) A odnosząc się do sugestii Makarona... Każde inne - jednotemperaturowo owszem, ale pszenicy niemieckiej bez przerwy w 40°C bym nie robił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się