jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka. Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5. Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy. I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja bym przelał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad. Pytanie na jak długo wyjeżdżasz? Jeżeli na tydzień, to przelej na cichą i butelkuj dopiero po powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 . Pytanie na jak długo wyjeżdżasz? Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko. Szykuje mi się duża impreza pod chmurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5. Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy. I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Na jakich drożdżach robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad. Osad w pszenicznym Jest Dobry. Jak piwo dofermentowało, to spokojnie można lać w butelki, ono się nie musi klarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na jakich drożdżach robiłeś? WB 06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 No racja, przecież to pszeniczniak Gdzie ja mam głowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko.Szykuje mi się duża impreza pod chmurką Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj. Hmm, nie bardzo rozumiem. Mam 23 l piwa i wyliczyłem, że potrzebuje 185 g glukozy. Jeśli jak piszesz mam zmniejszyć ilość cukru o połowę to czy nie będzie za mało nagazowane jak na pszeniczniaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.... czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Ja swojego przelałem - był 6 dni na burzliwej i 6 na cichej (wyjazdy wymusiły mi terminy). Pierwsza degustacja za tydzień, ale póki co, to widzę, że jest bardzo klarowny - w butelce wygląda jak lager ze sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na jakich drożdżach robiłeś? WB 06 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) 160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v 184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność przy 98g cukru da 1,9 v/v obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym Edytowane 5 Lipca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność przy 98g cukru da 1,9 v/v obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym Dzie 2.7 to gejzer! Pszenice gazuję do 2.8-2.9 i jeszcze się gejzer nie zdarzył. Oczywiście każda była na 100% dofermentowana. Bez tego to możesz strzelać w ciemno. 1.9 to wg naszych polskich standardów piwo bez gazu. 2.4-2.5 to przeciętny poziom nagazowania piwa ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) 2.8-2.9. A nie przypadkiem od 2,5-2,9 v/v ? przy 2,6 ja czuje gaz w nosie 1,9 to byla odpowiedz na zmniejszenie 180g cukru o połowe Edytowane 5 Lipca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Pszenica ma być "fizzy", przynajmniej takie mi pasują. Ciemne gazuję na 2.8, jasne raczej na 2.9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami... Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia. U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Ja i tak bym na wszelki wypadek założył, że coś tam w butelce drożdże jeszcze dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie leję pszenic na cichą. Pamiętam, że na WB-06, po fermentacji cichej i paru tygodniach w butelkach była klarowna jak filtrowane. Generalnie mętność piwa mi nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie rób cichej, dawaj 180-200g cukru i masz za tydzień rewelacyjna pszenicę. Pszenica i tak szybko schodzi, więc granatami nie się co przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej. 40°C 15' 63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg ' date=' a nawet i niżej.[/quote'] 40°C 15' 63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek. Ja ostatnią pszenicę trzymałem na burzliwej 3 tygodnie , co prawda użyłem zenków a one za 1 warką były bardzo leniwe, sumując tak długa burzliwa piwu nie zaszkodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek. Mam czas do soboty, w piątek zmierzę BLG a w sobotę jak się nie zmieni to butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi