jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka. Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5. Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy. I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja bym przelał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad. Pytanie na jak długo wyjeżdżasz? Jeżeli na tydzień, to przelej na cichą i butelkuj dopiero po powrocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 . Pytanie na jak długo wyjeżdżasz? Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko. Szykuje mi się duża impreza pod chmurką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.Dzisiaj sprawdzałam BLG, zeszło z 12 do 5. Przypuszczam, że w piątek ewentualnie sobotę fermentacja burzliwa się zakończy. I tu mam pytanie, w sobotę wyjeżdżam na dwutygodniowy urlop i zastanawiam się czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Na jakich drożdżach robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Sprawdź jeszcze Blg w czwi potem w sb. Jeżeli będzie na tym samym poziomie, to burzliwa się skończyła. Cicha jest raczej bardziej w celu wyklarowania piwa. Więc możesz do butelek, ale będziesz miec znaczny większy osad. Osad w pszenicznym Jest Dobry. Jak piwo dofermentowało, to spokojnie można lać w butelki, ono się nie musi klarować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na jakich drożdżach robiłeś? WB 06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spotter Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 No racja, przecież to pszeniczniak Gdzie ja mam głowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Wyjeżdżam na 2 tygodnie. I prawdą jest, że po przyjeździe chciałbym mieć już pijalne piwko.Szykuje mi się duża impreza pod chmurką Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Zmniejsz ilość cukru do refermentacji o połowę i butelkuj. Hmm, nie bardzo rozumiem. Mam 23 l piwa i wyliczyłem, że potrzebuje 185 g glukozy. Jeśli jak piszesz mam zmniejszyć ilość cukru o połowę to czy nie będzie za mało nagazowane jak na pszeniczniaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, uwarzyłem w sobotę ciemnego pszeniczniaka.... czy mogę w sobotę bezpośrednio po burzliwej butelkować piwo, czy lepiej przelać na cichą? Ja swojego przelałem - był 6 dni na burzliwej i 6 na cichej (wyjazdy wymusiły mi terminy). Pierwsza degustacja za tydzień, ale póki co, to widzę, że jest bardzo klarowny - w butelce wygląda jak lager ze sklepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na jakich drożdżach robiłeś? WB 06 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) 160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v 184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność przy 98g cukru da 1,9 v/v obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym Edytowane 5 Lipca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 160g cukru to max z obliczeń wynika ze piwo będzie miało 2,5 v/v184,58g cukru da 2,7v/v a to już gejzery będą oczywiście sypiesz cukru ile chcesz na własna odpowiedzialność przy 98g cukru da 1,9 v/v obliczenia dla 23l piwa rozlewanego w temp 20°C przy 12°Blg początkowym i 5°Blg końcowym Dzie 2.7 to gejzer! Pszenice gazuję do 2.8-2.9 i jeszcze się gejzer nie zdarzył. Oczywiście każda była na 100% dofermentowana. Bez tego to możesz strzelać w ciemno. 1.9 to wg naszych polskich standardów piwo bez gazu. 2.4-2.5 to przeciętny poziom nagazowania piwa ze sklepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragonfair Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) 2.8-2.9. A nie przypadkiem od 2,5-2,9 v/v ? przy 2,6 ja czuje gaz w nosie 1,9 to byla odpowiedz na zmniejszenie 180g cukru o połowe Edytowane 5 Lipca 2011 przez Dragonfair Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Pszenica ma być "fizzy", przynajmniej takie mi pasują. Ciemne gazuję na 2.8, jasne raczej na 2.9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę, ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami... Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia. U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Na tych drożdżach ekstrakt końcowy zwykle jest dużo niższy niż 5°Blg które masz teraz (myślę' date=' ze powinno zejść poniżej 3°Blg ). Jak wlejesz za wcześnie do butelek to będziesz miał imprezę z fajerwerkami albo granatami...[/quote']Do soboty mam nadzieję, że odfermentuje. Ja i tak bym na wszelki wypadek założył, że coś tam w butelce drożdże jeszcze dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie leję pszenic na cichą. Pamiętam, że na WB-06, po fermentacji cichej i paru tygodniach w butelkach była klarowna jak filtrowane. Generalnie mętność piwa mi nie przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie rób cichej, dawaj 180-200g cukru i masz za tydzień rewelacyjna pszenicę. Pszenica i tak szybko schodzi, więc granatami nie się co przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg , a nawet i niżej. 40°C 15' 63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Napisz jakie przerwy robiłeś podczas warzenia.U mnie WB-06 zjeżdżały nie raz do 1°Blg ' date=' a nawet i niżej.[/quote'] 40°C 15' 63°C 30' 72°C 30' 76°C 15' i filtracja Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek. Ja ostatnią pszenicę trzymałem na burzliwej 3 tygodnie , co prawda użyłem zenków a one za 1 warką były bardzo leniwe, sumując tak długa burzliwa piwu nie zaszkodziła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaszon Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Przy takim zacieraniu schodziło mi do 2°Blg , więc jeszcze musisz troszkę poczekać , żeby nie mieć niespodzianek. Mam czas do soboty, w piątek zmierzę BLG a w sobotę jak się nie zmieni to butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się